100 de liceeni din Brasov au participat la prima editie a evenimentului “Vreau sa fiu antreprenor” 08.04.2013

Fundatia Romanian Business Leaders a demarat saptamana trecuta, la Brasov, proiectul „Vreau sa fiu antreprenor” prin care urmareste sa stimuleze spiritul antreprenorial in randul tinerilor de liceu din clasele a X-a si a XI-a.

Aproape 100 de tineri din liceele brasovene au aflat cum gandesc si cum actioneaza antreprenorii, direct de la patru membri ai Romanian Business Leaders – Dragos Anastasiu (Eurolines), Lucian Anghel (Building Support Services), Octavian Badescu (Sameday Courier) si Mihai Marcu (MedLife).

Vorbitorii au povestit despre experientele personale prin care au trecut in viata de antreprenor, au sintetizat o serie de invataminte si sfaturi pentru liceeni si au raspuns intrebarilor acestora, pe parcursul a doua ore.

Pentru Dragos Anastasiu, antreprenoriatul inseamna munca, inseamna seriozitate, perseverenta si inseamna incredere. “Se poate cel mai bine in tara ta. Si se poate daca numele si renumele tau nu sunt patate. Am urmat un principiu de baza: sa fac ceea ce promit”, le-a spus Dragos Anastasiu – liderul si initiatorul proiectului “Vreau sa fiu antreprenor” - liceenilor din Brasov. Sfatul sau pentru tineri este isi caute pasiunea si sa aiba curajul sa experimenteze, pentru a o gasi. “Stiu ca este greu la varsta voastra, dar cautati-o. Inseamna ca trebuie sa incercati. Folositi timpul pe care il aveti acum pentru un singur lucru: sa va descoperiti pasiunea. Pentru ca numai atunci veti avea cu adevarat de succes. As vrea sa fiti foarte treji, sa fiti cu ochii deschisi si sa va pese. Nu mai treceti prin viata fara sa va pese. Daca va pasa, trebuie sa faceti ceva. Acesta este primul pas catre antreprenoriat. Sa va pese”, i-a indemnat Dragos Anastasiu pe liceeni din Brasov.

Despre actiune le-a vorbit si Mihai Marcu tinerilor brasoveni. “Ce trebuie sa faci ca sa reusesti? Sa faci. Nu stati pe ganduri, incercati, pentru ca aveti toate sansele. Asta inseamna sa fii antreprenor. Din cinci idei pe care le ai, daca esti antreprenor bun, iti ies doua. Esecul face parte din antreprenoriat. Trebuie nu numai sa va asumati riscul ci si esecul”, a subliniat Mihai Marcu. Potrivit lui, antreprenorii sunt oameni care materializeaza idei, creeaza valoare si locuri de munca, platesc taxe si dau inapoi societatii.

Octavian Badescu i-a indemnat pe liceeni sa-si stabileasca obiective precise si inalte, fixate pe propriile vise. “Este extrem de important sa iti stabilesti obiectivele in conformitate cu propriul vis. Daca te focalizezi in viata pe realizarea propriilor vise, vei avea si cele mai mari sanse de a da rezultate, pentru ca faci ceea ce iti place si esti mult mai productiv. Niciodata nu poti sa realizezi absolut tot ceea ce iti propui pe absolut toate planurile, la cel mai inalt nivel. Dar este extrem de important sa iti faci planuri si apoi sa le monitorizezi. Ca sa-ti maximizezi sansele de a avea succes e necesar sa-ti stabilesti obiective, sa fie precise si inalte. Intrebati-va care este propriul vis si ce trebuie sa faceti azi si maine, concret, ca sa-l atingeti si sa nu renuntati niciodata la el”, le-a spus Octavian Badescu tinerilor brasoveni.

In viziunea lui Lucian Anghel, cea mai mare satisfactie a vietii de antreprenor este atunci cand realizezi un obiectiv care aduce valoare multor oameni. “Atunci cand pornesti pe drumul antreprenoriatului, e foarte important, sa ai curaj in fortele proprii, dar si sa ceri sfatul unui mentor cu experienta in domeniu,” i-a sfatuit Lucian Anghel pe tinerii cu aspiratii antreprenoriale din Brasov.

Programul “Vreau sa fiu antreprenor” se desfasoara pe parcursul anului 2013 in zece orase din Romania, cu participarea a cate 100 de liceeni din Iasi (18 aprilie), Targu-Mures (25 aprilie), Cluj-Napoca (16 mai), Timisoara (30 mai) si, din toamna acestui an, din Braila, Bucuresti, Constanta, Craiova, Galati, Oradea, Pitesti si Sibiu.

Programul presupune organizarea unor sesiuni de discutii in care liceenii de clasa a X-a si a XI-a afla direct de la lideri din business ce presupune viata de antreprenor ca alternativa de cariera si dezvoltare personala.

Liceeni care participa la evenimentele "Vreau sa fiu antreprenor" primesc cartea Ghidul Practic pentru Antreprenori, scrisa de o echipa care a inclus opt antreprenori si sefi de companii din Romania, in cadrul unui alt proiect Romanian Business Leaders, dedicat promovarii culturii antreprenoriale si pot castiga internship-uri in companiile antreprenorilor, iar prin tragere la sorti, produse tehnologice care sa-i ajute in procesul de invatare. 

Liceenii care doresc sa participe la program se inscriu online, accesand formularul de inregistrare sau pagina de Facebook.

Antreprenorii din comunitatea Romanian Business Leaders care doresc sa le vorbeasca liceenilor la aceste evenimente sunt rugati sa scrie un mesaj scurt la ubercool@rbls.ro.

Programul “Vreau sa fiu antreprenor” este realizat de Fundatia Romanian Bussiness Leaders cu sprijinul partenerilor: AROBS Transilvania Software, Building Support Services, Ernst & Young, Eurolines, FAN Courier, MedLife, Sameday Courier, Softwin, Asociatia Euro<26, EDUCATIVA, Junior Achievement Romania, Fundatia LEADERS, Scoala de Valori si inspectoratele scolare judetene. Partenerul media national al proiectului este Kiss FM.

Inapoi