IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

Cum dezvolți orașe competitive ca să atragi oameni talentați și investiții


Cum dezvolți orașe competitive ca să atragi oameni talentați și investiții

Companiile găsesc tot mai greu angajați în România.

Emigrația a scăzut baza de selecție și este un fenomen care încă afectează economia și societatea românească, cu o medie de 80,000 de români care pleacă din țară în fiecare an. Cei care rămân în țară ori sunt vânați de companii care concurează cu oferte salariale tot mai apetisante, ori nu sunt calificați și nici nu își prea doresc să muncească pentru că e mai simplu să trăiască din asistență socială.

Cum mentalitatea oamenilor este crucială pentru dezvoltarea economică, repatrierea diasporei românești a devenit o prioritate națională în 2016. Românii care lucrează sau au propriile afaceri în țările adoptive cu economii avansate au fost nevoiți să se adapteze și și-au dezvoltat astfel o etică sănătoasă a muncii. În plus, o parte din românii din diaspora au reușit să acumuleze și capital, pe care îl pot investi în România, în afaceri noi, iar aceasta este chiar misiunea proiectului RePatriot.

Antreprenor sau specialist român în diaspora, acești oameni au nevoie de încredere și semnale că economia, regiunile și orașele românești caută, în mod serios, să devină competitive. Și, mai ales, în contextul în care suntem într-o perioadă de creștere a mobilității și de internaționalizare care accentuează concurența regiunilor din România cu alte regiuni din lume.

Cum facem ca orașele și regiunile din România să devină competitive va fi tema centrală la a cincea ediție a conferinței Cities of Tomorrow, organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană pe 28 martie, la București. Evenimentul reunește 250 de invitați din mediul de afaceri, administrația locală și centrală, arhitecți, urbaniști și societatea civilă din România, care vor afla, în deschidere, despre cum orașul german Leipzig a reușit să atragă investiții pentru că, la rândul său, a investit în dezvoltarea urbană modernă. După prânz, programul continuă cu opt mese rotunde tematice și desfășurate în paralel, sub formatul World Café. După două ore de discuții aplicate, participanții vor ieși cu idei și soluții concrete pe care să le implementeze în domenii precum eficiență energetică și management energetic, finanțare și fonduri europene, guvernanța orașelor prin digitalizare, mobilitate, utilități, turism și stil de viață, reconversia și revitalizarea siturilor industriale și dreptul construcțiilor. În încheiere, reprezentanții orașelor Sibiu și Wrocław (Polonia) vor vorbi despre impactul economic datorat investițiilor pentru pregătirea statutului de capitală culturală europeană.

Membrii RBL beneficiază de un regim preferențial de participare la acest eveniment. Discount-ul de 10% este obținut prin alegerea statutul de membru RBL în formularul de înregistrare.

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter