Impreuna reusim

MERITO

Proiect RBL de recunoaștere a excelenței în Educație

MERITO

Scopul proiectului

Prin MERITO, vrem să aducem în ochii și în mintea românilor profesorii exemplari, aceia care schimbă România în bine pentru eternitate. Iar cu ajutorul dumneavoastră, vom construi o comunitate care să îi descopere pe toţi dascălii cu adevărat deosebiți, să le oferim recunoaștere și să îi premiem într-o ceremonie publică.

LiderEchipa

Info proiect

La ediția din 2015 a RBL Summit, participanții au primit la înregistrare o bucată de cretă albă. Voluntarii RBL i-au rugat să o păstreze și să o folosească când va veni momentul. În prima pauză de cafea, o tablă neagră, mare, proaspăt ștearsă cu buretele îți întâmpina privirea cum ieșeai din sala principală a Summit-ului. Zeci de antreprenori și executivi au fost invitați pe rând să-și amintească de profesorii care le-au marcat drumul în viață. Și le-au scris numele pe tablă. Mulți dintre ei sunt acum parte din echipa MERITO – proiectul care pune reflectorul pe profesorii cu vocație din România. Profesorii MERITO sunt oameni pasionați, entuziaști și modele pentru colegii lor prin măiestria cu care transferă tinerilor pasiunea și bucuria de a descoperi și învăța.

În 2015, am descoperit zeci de astfel de profesori. Am primit recomandări și informații de la colegii profesorilor, de la elevi, părinți și foști elevi. Am analizat atent informațiile și am discutat direct cu profesorii recomandați pentru a ne convinge că pun responsabilitate, profesionalism și creativitate în munca lor. Am ales zece. Poveștile au fost documentate și scrise de jurnaliștii publicației Decât o Revistă și publicate în ianuarie 2016 pe www.proiectulmerito.ro.

La un an de la primul nume de profesor luminos scris cu creta pe tablă, în închiderea primei zile a RBL Summit 2016, i-am cunoscut, recunoscut și le-am mulțumit primilor 10 profesori MERITO pentru determinarea și iubirea cu care mișcă România înainte.

De la Gală, am primit numeroase propuneri noi de profesori din întreaga țară, de la elevi, părinți şi din comunitate şi continuăm cu ediţia a II-a a Galei MERITO, pe 2 martie 2017, când vom recunoaşte meritele a încă 10 profesori deosebiți din sistemul public de învâțământ. Suntem convinși că profesorii luminoși din România sunt mult mai numeroși.

În paralel cu pregătirea celei de-a doua Gale MERITO, am organizat, în vara anului 2016, un weekend rezidențial cu profesorii premiați în martie 2016, la prima ediție a proiectului. Din discuţiile cu aceştia, în urma întâlnirii, am extras concluzii precum că prioritățile în educație sunt crearea condițiilor astfel încât școala să devină atractivă pentru elevi, pentru reducerea ratei de analfabetism funcțional la încheierea ciclului gimnazial, creșterea calității actului de educație prin creșterea calității formării profesorilor, flexibilizarea angajării și a concedierii profesorilor și creșterea calității învățământului profesional și tehnic, cât şi implicarea activă şi directă a comunităţii de business în Şcoală, prin oportunităţi şi resurse pentru profesori şi elevi.

Iniţiatorul şi liderul MERITO este Măriuca Talpeș (Softwin/BitDefender/Intuitext), iar din echipa de proiect fac parte Cosmin Chiriţă (Project Manager), Dragoş Neacşu (Erste Asset Management), Dan Berteanu (Equatorial), Aurelian Chioveanu (Geometry), Andreea Roşca (Excel Communications), Ioana Filipescu (Deloitte), Mădălina Marcu (ARC România), Angela Ilaș (Intuitext) şi alți peste 50 de lideri din business care pun voluntar la dispoziție resurse și cunoștințe pentru a face proiectul MERITO posibil.

Beneficiari

Proiectul vizează profesorii din învăţământul preuniversitar public, fără funcţii de conducere la momentul propunerii/nominalizării – acei profesori dedicaţi, valoroşi, extraordinari, care îşi pun amprenta pozitiv asupra dezvoltării elevilor şi care au nevoie de o iniţiativă ce să îi recunoască, reunească, promoveze şi susţină. Totodată, MERITO se adresează şi îşi propune să aibă un impact asupra profesorilor la “început de drum” în Educaţie, doritori sau potenţial doritori de a deveni profesori, care au nevoie de modele, bune practici, studii de caz, mentori / tutori, inspiraţie, curaj şi imbolduri că pot reuşi “la catedră” şi că pot dărui prin această meserie, fiind pasionaţi de Educaţie şi învăţare.

În aceeaşi măsură, proiectul MERITO îşi propune să pună în lumina reflectoarelor profesorii valoroşi şi pentru cei interesaţi, implicaţi în şi influenţaţi direct de Educaţie şi/sau profesori, precum: elevi; studenţi; proaspăt absolvenţi; părinţi şi bunici de elevi; oamenii „din sistem”: cu functii de management / decizie; personal / funcţionari şi factori de decizie din Inspectorate, MENCS şi alte instituţii; sindicalişti din învăţământ; activişti în Educaţie „din afara sistemului”: membri ai societăţii civile: ONGişti, alţi sindicalişti, grupuri informale, presă/media specializată; oficiali – factori decizionali politici sau guvernamentali, implicaţi în politicile / programele de Educaţie; funcţionari / aleşi din administraţia centrala şi locală; oameni din mediul de afaceri care investesc sau sunt dispuşi să investească în Educaţie: antreprenori, consultanţi, freelanceri; oameni din mediul corporate, conectaţi cu domeniul: profesonişti în HR, L&D sau CSR – toţi aceştia fiind beneficiari direcţi sau indirecţi ai sistemului de învăţământ, îl gestionează / controlează / supraveghează / administrează şi / sau interacţionează direct sau indirect cu el sau sunt interesaţi / pasionaţi de calitatea Educaţiei şi a actului didactic, de creşterea calităţii profesorilor şi a performanţelor acestora, cât şi a generaţiilor viitoare sau de o schimbare generică în Educaţie şi în România.

Rezultate

– prima generaţie MERITO, de 10 profesori valoroşi premiaţi la Gala din 3 martie 2016, urmând să construim astfel comunitatea MERITO, cu fiecare generaţie de profesori recunoscuţi;

– în paralel, ţinem aproape de generaţia I de profesori MERITO, iar la finalul lunii iulie 2016 am organizat o reuniune cu ei pentru reconectare şi idei proaspete – de la firul ierbii – primul MERITO SummerCamp, pentru a mişca lucrurile în sistem;

– pentru Gala MERITO 2017, am primit peste 200 de recomandări, dintre care am selectat generația II, de 10 profesori valoroși, pe care îi vom premia pe 2 martie 2017, în seara primei zile de RBLS 2017;

profesorii MERITO din generaţia I şi-au continuat performanţele extraordinare, printre care menţionăm că: Diana-Cătălina Popa a fost decorată, de către Preşedintele României, cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ”, în grad de Cavaler, cu ocazia Zilei Limbii Române, Dorin Fiscutean a coordonat Lotul Olimpic Român la Olimpiada Internaţională de Geografie, care a obţinut patru medalii, dintre care două de aur, iar Liliana Mursa a devenit primul profesor MERITO contributor pe Republica.ro, prin parteneriatul cu paltforma;

– Proiectul MERITO, prin liderul proiectului, Măriuca Talpeș, a fost recunoscut ca “Proiectul Educațional al Anului”, la Gala Business Days 2016;

Parteneri proiect

Susţine Excelenţa în Educaţie!

RolUndeCandCat timp
Sponsorcosmin.chirita@rbls.ro2 martie 201718:00 - 19:30
ComunicareBucuresti2 martie 201718:00 - 19:30
Recomandă un profesorwww.proiectulmerito.roPana pe 31 mai 20175 minute
Documentează un profesorIn oraşul/regiunea în care eşti31 mai - 31 august 20175 ore
ImplicĂ-te În proiect

Alte proiecte

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter