Impreuna reusim

MERITO

Proiect RBL de recunoaștere a excelenței în Educație

MERITO

Scopul proiectului

Prin MERITO, aducem în ochii și în mintea românilor profesorii exemplari, aceia care schimbă România în bine. Iar cu ajutorul dumneavoastră, construim o comunitate care să îi descopere pe toţi dascălii cu adevărat deosebiți, le oferim recunoaștere și le ducem bunele practici mai departe, pentru a inspira şi alţi profesori.

LiderEchipa

Info proiect

La ediția din 2015 a RBL Summit, participanții au primit la înregistrare o bucată de cretă albă. Voluntarii RBL i-au rugat să o păstreze și să o folosească când va veni momentul. În prima pauză de cafea, o tablă neagră, mare, proaspăt ștearsă cu buretele îți întâmpina privirea cum ieșeai din sala principală a Summit-ului. Zeci de antreprenori și executivi au fost invitați pe rând să-și amintească de profesorii care le-au marcat drumul în viață. Și le-au scris numele pe tablă. Mulți dintre ei sunt acum parte din echipa MERITO – proiectul care pune reflectorul pe profesorii cu vocație din România. Profesorii MERITO sunt oameni pasionați, entuziaști și modele pentru colegii lor prin măiestria cu care transferă tinerilor pasiunea și bucuria de a descoperi și învăța.

În 2015, am descoperit zeci de astfel de profesori. Am primit recomandări și informații de la colegii profesorilor, de la elevi, părinți și foști elevi. Am analizat atent informațiile și am discutat direct cu profesorii recomandați pentru a ne convinge că pun responsabilitate, profesionalism și creativitate în munca lor. Am ales zece. Poveștile au fost documentate și scrise de jurnaliștii publicației Decât o Revistă și publicate în ianuarie 2016 pe www.proiectulmerito.ro.

La un an de la primul nume de profesor luminos scris cu creta pe tablă, în închiderea primei zile a RBL Summit 2016, i-am cunoscut, recunoscut și le-am mulțumit primilor 10 profesori MERITO pentru determinarea și iubirea cu care mișcă România înainte.

După 2 ediţii ale Galei MERITO, cu “puf de păpădie” şi emoţii puternic exprimate, am început să coagulăm comunitatea profesorilor valoroşi şi continuăm să lucrăm la cauza noastră pentru Educaţie. Am organizat două ediţii ale MERITO SummerCamp, cu profesorii, echipa proiectului, lideri din business şi experţi din Educaţie, iar anul trecut profesorii şi-au împărtăşit primele bune practici şi au iniţiati primele proiecte în comunitate, de schimbări în Educaţie.

Am primit şi procesat peste 300 de recomandări, până acum, din comunitatea RBL, de la elevi şi absolvenţi, părinţi, profesori, din comunităţile locale şi organizaţii din Educaţie. Am analizat atent informaţiile, am documentat la “faţa locului” recomandările, prin reţeaua RBL şi am cerut sprijin din partea profesorilor MERITO şi partenerilor, pentru a ne asigura că cei pe care îi selectăm pun responsabilitate, profesionalism, creativitate, dar şi pasiune, har şi un pic de “magie” în munca lor.

Am ales a treia generaţie de 11 profesori MERITO, cu câteva premiere, printre care şi primul Educator MERITO. Poveştile lor au fost documentate şi portretizate de reporteri colaboratori Decât o Revistă şi publicate, în galeria profesorilor MERITO, alături de poveştile celor 20 de profesori din generaţiile anterioare.

Premiile Merito ocupă un rol central în cadrul acestui proiect. Aducem pentru o seară, laolaltă profesorii laureaţi, oameni de afaceri, reprezentanți ai media şi societăţii civile pentru a spune « Mulţumim ! », pentru a-i aplauda și a le spune că noi credem că împreună putem schimba soarta României.

Acest proiect şi ciclul de selecţie se derulează anual. Dorim să creăm o comunitate a profesorilor excepționali, să dăm mai departe metode și practici folosite de aceștia pentru a putea ajuta și alți profesori să « redescopere » plăcerea de a preda, de a ajuta la formarea viitorului țării.

 

Pe 15 martie 2018, în închiderea primei zile a Romanian Business Leaders Summit, peste 200 de antreprenori și șefi de companii din România aplaudă la scenă deschisă 11 noi dascăli excepționali din învățământul preuniversitar. Anul acesta, la a treia ediție a Galei MERITO, RBL premiază câte un profesor de limba și literatura română, matematică, biologie, limba engleză și filosofie, şi, în premieră, de muzică, educaţie tehnologică, 2 profesori de chimie şi primul Educator MERITO, din toate colțurile țării, de la sat și de la oraş, de la Oradea, Băişoara (Cluj), Gura-Roşiei (Alba), Miercurea Ciuc până la Galaţi, Buzău, Focşani, Târgu Mureş sau Bucureşti.

Iniţiatorul şi liderul MERITO este Măriuca Talpeș (Bitdefender/Intuitext), iar din echipa de proiect fac parte Cosmin Chiriţă (Project Manager), Dragoş Neacşu (Erste Asset Management), Mădălina Marcu (ARC România), Angela Roşca (TaxHouse), Dan Berteanu (Equatorial), Aurelian Chioveanu (Geometry), Andreea Roşca (Excel Communications), Simona Baciu (Transylvania College), Angela Ilaș (Intuitext) şi alți peste 50 de lideri din business care pun voluntar la dispoziție resurse și cunoștințe pentru a face proiectul MERITO posibil.

Beneficiari

Profesorii MERITO au un alt fel de a face lucrurile. Sunt oameni ca Anda Culişir, care trăieşte voluntariatul, cu convingerea că e un fel de a-ţi construi libertatea; ca Doru Căstăian, cu arta lui de a “dezbăra” elevii de etichete, stereotipii  și de “prea-îndreptăţite” opinii personale; ca Iulia Sfetcu-Măndăşescu, cu a sa ştiinţă de a le fi copiilor “bancă” de motivaţie şi de alin pentru dor. Sunt oameni ca Narcisa Moncea, care ne invită într-un sat transdisciplinar, cu încredinţarea că oamenii pot învăţa multe de la munți; ca Mariana Mera, care se simte părtaşă deopotrivă la reuşitele şi încă (ne)reuşitele piticilor ei sau ca Ana-Maria Rusu, care face terapie prin zâmbet şi prin culorile muzicii, cu convingerea ei că împreună putem fi capodopere.

Sunt oameni ca Dan Solcan, care merge la ore cu inima deschisă și se întoarce acasă cu același sentiment de bucurie. Sunt oameni ca Daniela Ceredeev, care trece notele în catalog după mult timp de observare și evaluare pentru că fiecare elev este îndreptățit să fie evaluat în momentele sale cele mai bune. Sunt oameni ca Genelia Petrescu, care inventează povești în care termenii din biologie devin personaje care vorbesc și au haz.  Sunt oameni ca Vasile Solcanu, care, în vacanță, de luni până vineri, timp de patru ore, face pregătire cu elevii de la sat care participă la concursuri de matematică. O face în timpul lui liber și fără să ia vreun ban. Sunt oameni precum Daniela Lica, profesoară din Ploiești care pregătește olimpici la informatică și care a refuzat oferte de angajare din Canada sau din mediul universitar din România. Sunt oameni ca Mariana Rusu, care își înregistrează orele, ca să le spicuiască la pensie. Sunt oameni ca Adriana Berindeie, care trece natural de la o dictare cu o fetiță din clasa I, la ecuații simple cu doi băieți din clasa a II-a și la împărțiri mai complicate cu elevii din clasa a IV-a. Toate în același timp, fără să piardă șirul.

Proiectul vizează profesorii din învăţământul preuniversitar public, fără funcţii de conducere la momentul propunerii/nominalizării – acei profesori dedicaţi, valoroşi, extraordinari, care îşi pun amprenta pozitiv asupra dezvoltării elevilor şi care au nevoie de o iniţiativă ce să îi recunoască, reunească, promoveze şi susţină. Totodată, MERITO se adresează şi îşi propune să aibă un impact asupra profesorilor la “început de drum” în Educaţie, doritori sau potenţial doritori de a deveni profesori, care au nevoie de modele, bune practici, studii de caz, mentori / tutori, inspiraţie, curaj şi imbolduri că pot reuşi “la catedră” şi că pot dărui prin această meserie, fiind pasionaţi de Educaţie şi învăţare.

În aceeaşi măsură, proiectul MERITO îşi propune să pună în lumina reflectoarelor profesorii valoroşi şi pentru cei interesaţi, implicaţi în şi influenţaţi direct de Educaţie şi/sau profesori, precum: elevi; studenţi; proaspăt absolvenţi; părinţi şi bunici de elevi; oamenii „din sistem”: cu functii de management / decizie; personal / funcţionari şi factori de decizie din Inspectorate, MENCS şi alte instituţii; sindicalişti din învăţământ; activişti în Educaţie „din afara sistemului”: membri ai societăţii civile: ONGişti, alţi sindicalişti, grupuri informale, presă/media specializată; oficiali – factori decizionali politici sau guvernamentali, implicaţi în politicile / programele de Educaţie; funcţionari / aleşi din administraţia centrala şi locală; oameni din mediul de afaceri care investesc sau sunt dispuşi să investească în Educaţie: antreprenori, consultanţi, freelanceri; oameni din mediul corporate, conectaţi cu domeniul: profesonişti în HR, L&D sau CSR – toţi aceştia fiind beneficiari direcţi sau indirecţi ai sistemului de învăţământ, îl gestionează / controlează / supraveghează / administrează şi / sau interacţionează direct sau indirect cu el sau sunt interesaţi / pasionaţi de calitatea Educaţiei şi a actului didactic, de creşterea calităţii profesorilor şi a performanţelor acestora, cât şi a generaţiilor viitoare sau de o schimbare generică în Educaţie şi în România.

Rezultate

Parteneri proiect

Susţine Excelenţa în Educaţie!

RolUndeCandCat timp
ComunicareEchipa de proiect201810 ore / lună
FundraisingEchipa de proiect20185 ore / lună
Sponsorcosmin.chirita@rbls.ro20181 întâlnire de conectare
Recomandă un profesorwww.proiectulmerito.ro / merito@rbls.roPana pe 30 iunie 20185 minute
Documentează un profesorIn oraşul/regiunea în care eşti31 mai - 31 august 20185 ore
ImplicĂ-te În proiect

Alte proiecte

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter