IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

Succesul unei afaceri stă în creșterea continuă a competențelor și atenția la oportunități


Succesul unei afaceri stă în creșterea continuă a competențelor și atenția la oportunități

Ateliere de Antreprenoriat este cel mai vechi proiect existent al Fundației Romanian Business Leaders. Cu peste 600 de alumni în București și 1000 în țară în 4 ani, proiectul își propune să sprijine spiritul și competențele antreprenoriale în rândul celor care conduc o afacere, prin workshop-uri alături lideri români din business. Cu același scop, Mentoria pune antreprenorii care vor să-și crească afacerea în contact cu 2 mentori, unul antreprenor și celălalt executiv de top, pentru 1 an de mentorat de business. Până acum aproape 100 de antreprenori români au fost mentorați în proiect.

În 2018, și-au propus să stea mai mult pe lângă absolvenții caree au parcurs atelierele. De-a lungul lunii februarie am avut și alte întâlniri, pe teme precum Tendințele anului 2018 în Marketing și Vânzări sau Francizare pentru Scalare.

Cel mai recent atelier a fost marți, 6 februarie 2018, când am vorbit despre planul strategic al afacerii pentru cu Marius Bostan.

Ce este o afacere? Ne înțelegem profund misiunea?

Intervenția lui Marius a pornit cu o pledoarie pentru înțelegerea conceptelor cu care operăm. O bună înțelegere a bazelor ușurează decizia și o bună reprezentare a acestora duce la creșterea abilităților antreprenoriale. Scopul declarat a fost de simplificare a lucrurilor pentru a fi mai ușor adoptate în munca de zi cu zi a celor care fac afaceri. E vorba de ateliere, de orientare spre a face.

“O definiție simplă a oricărei afaceri este că ea are ca scop satisfacerea nevoilor clientului și obținerea de profit. De asta cunoașterea în profunzime a nevoilor clienților este esențială pentru succes”, spune Marius Bostan, om de afaceri, consultant cu experiență și business angel.

Au urmat discuții aplicate cu implicarea celor prezenți despre nevoile clienților, modele de reprezentare a acestora, ușor de folosit și tehnici de a lua ușor decizii.

Multe exemple, din experiența vastă și lucrul cu sute de manageri și antreprenori în cadrul Fundației Naționale a Tinerilor Manageri, au pigmentat discuția. Glumele bine plasate au încântat audiența și au făcut să treacă timpul rapid.

A fost prezentată grafic o hiperbolă a succesului bazat pe competențe și oportunități și au fost testate cunoștințele de matematică ale celor peste 20 de antreprenori prezenți în sală. S-a amintit de costul banilor, rata internă de rentabilitate și importanța acesteia în deciziile strategice. În paralel, Marius le-a recomandat aluminilor prezenți să facă un curs de “Finanțe pentru non-finanțiști”, să înteleagă cât mai bine care este costul banilor.

Revenirea la orientarea către client, la ideile lui Peter Druker, adăugate peste managementul clasic, pentru toate funcțiile managementului, cu exemple, a dus la motivarea cursanților spre descoperirea de noi surse de dezvoltare a afacerii.  ”Cât de mult vă apreciati clienții? Știți la ce visează ei? Oare îi iubiți suficient?”, reiterează Marius în timpul workshopului de marți.

Ce înseamnă strategia?

Să ai o viziune, o misiune, obiective și să știi cum ajungi să-ți îndeplinești obiectivele, să-ti planifici cât mai bine. Drumul până la obiectiv este strategia. Setul de decizii pentru a ajunge din starea în care ești până la starea dorită. Abordarea inginerească și logică a definirii au fost apreciate de cei prezenți care au pus întrebări și au cerut sfaturi.

Cunoașterea bună a instrumentelor și metodelor de a determina exact unde suntem ne va ușura munca pentru a alege drumul cel mai bun și mai eficient”, a adăugat Marius, făcând trimitere la cele mai importante tipuri de analiză folosite.

A fost prezentat un model intuitiv al căpitanului de corabie pentru a sugera drumul strategic și pentru a face cât mai atractivă predarea unor concepte de planificare strategică și care să fie aplicate de cei prezenți.

Finalul atelierului de antreprenoriat a fost dedicat principiilor solide pe care trebuie să ne bazăm acțiunea și pe care avem datoria să le promovăm în organizație și în societatea românească. A fost o pledoarie pentru patriotism, s-au pus întrebări și s-a vorbit despre RePatriot și de întoarcerea românilor acasă prin antreprenoriat.

“Cel mai important, nu cedați la principii, deoarece oamenii mai puțin corecți se prăbușesc mai repede. Ce este moral este și pragmatic după părerea mea. Credința este foarte importantă, a fondat ceea ce avem astăzi și ar trebui să mulțumim zilnic pentru ceea ce avem. Bunicii noștri au trecut prin războaie, foamete, sovietizare, comunism, stabilizări, cutremure mari și inundații să consolideze România ultimilor 100 de ani. Să nu ne mai plângem și să facem ce avem de făcut”, închide Marius Bostan.

Cum arată 2018 pentru proiectele Atelierele de Antreprenoriat și Mentoria?

S-au deschis înscrierile pentru noile ediții din Ateliere de Antreprenoriat și Mentoria. Sunt numai 20 de locuri disponibile pentru 3 luni de workshop-uri de business la Ateliere și doar 10 locuri în programul de Mentorat.

Dacă vrei să scalezi, te poți înscrie până la 1 martie. Pentru mai multe detalii, intră pe http://ateliere.rbls.ro/ și http://mentoria.rbls.ro/.

#CrescAntreprenorii #CreșteRomânia   

 

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter