IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

80 de lideri din business vor sa vada o usoara revigorare economica in 2013 si cer viitorului Guvern sa prioritizeze masurile cu impact benefic asupra performantei economiei


80 de lideri din business vor sa vada o usoara revigorare economica in 2013 si cer viitorului Guvern sa prioritizeze masurile cu impact benefic asupra performantei economiei

Dupa ani de scadere, 80 de lideri romani din business spera intr-o usoara crestere a cifrei de afaceri, a numarului de angajati si a nivelului salariilor in 2013, in ciuda previziunilor macroeconomice pentru anul viitor, care sunt mult mai rezervate. Cresterile asteptate de participantii la eveniment depind, insa, de masurile pe care viitorul Guvern le va adopta cu prioritate, de incetarea actiunilor populiste si a fortarilor de nota politica, precum si de inceperea unui dialog autentic cu sectorul privat. De asemenea, membrii Romanian Business Leaders incurajeaza viitorul Guvern sa lucreze cu prioritate la transparenta deciziilor, la eliminarea coruptiei generalizate, la modernizarea sistemului educativ si la un sprijin programatic pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in Romania.

Majoritatea antreprenorilor si managerilor din comunitatea Romanian Business Leaders, prezenti ieri la Masa Rotunda AGENDA ROMANIA estimeaza pentru 2013 afaceri in crestere cu o medie de 10%, arata datele celei de a patra editii a BusinessMetrului Romanian Business Leaders. Totusi, aproape 30% din participanti se asteapta la stagnare si scaderi ale incasarilor de pana la o zecime fata de 2012.

Pentru anul viitor, unul din trei participanti se asteapta la o crestere de 10% a numarului de angajati, fata de 2012. Tot o treime din participanti spun ca vor ramane la numarul actual de angajati. Anticiparile despre nivelul salariilor sunt asemanatoare: o treime din participanti vede o crestere de 5%, o alta treime spune ca vor ramane “inghetate”.

80 de antreprenori, manageri de multinationale si firme romanesti, bancheri, avocati, oameni de publicitate, investitori, profesionisti de resurse umane, analisti, oameni de business din software, telecom, branding, petrol & gaze, farma, servicii financiare, retail, turism, curierat  si jurnalisti de business au dat pulsul comunitatii de business din Romania in legatura cu ritmul economiei in 2013, la a patra editie a BusinessMetrului.

Rezultatele complete ale BusinessMetrului sunt disponibile aici.


Trei
mari teme pentru Romania in 2013: EDUCATIE, ANTREPRENORIAT si BUNA GUVERNARE

Pentru Romanian Business Leaders, educatia, dezvoltarea culturii antreprenoriale si buna guvernare a statului sunt principalele provocari pentru Romania in 2013 si considera ca viitorul Guvern al Romaniei – indiferent de culoarea politica – va avea o misiune importanta in aceste domenii.

Desi EDUCATIA este un punct central al programelor tuturor partidelor si o preocupare declarata a tuturor guvernelor, in practica, rivalitatile politice au facut imposibila orice strategie. In anul 2008, a fost semnat Pactul National pentru Educatie dar, din pacate, nu a fost niciodata pus in practica. Romanian Business Leaders sustine stabilirea si respectarea unei Strategii Nationale pentru Educatie care sa urmareasca descentralizarea decizionala si financiara a unitatilor de invatamant, finantarea educatiei cu 6% din PIB si cu 1% a cercetarii si depolitizarea sistemului educational.

In contextul crizei globale, majoritatea tarilor dezvoltate din lume vad in ANTREPRENORI motorul relansarii economice. Cu toate acestea, cu o densitate a antreprenorilor la 1.000 de locuitori cu mult sub media europeana (26 versus 50 – potrivit raportului anual “Doing Business” al Bancii Mondiale), Romania nici macar nu isi pune problema lipsei de cultura antreprenoriala, in acest moment.

In viziunea Romanian Business Leaders, BUNA GUVERNARE a statului este necesar sa fie o prioritate constanta pentru viitori guvernanti. Lipsa generalizata de performanta in actele de guvernare din ultimii 23 de ani din Romania au lovit si deterioreaza, in continuare, competitivitatea companiilor romanesti si a Romaniei, in ansamblu. Provocarile pentru viitorul Guvern sunt rezolvarea incompetentei administrative a statului, a coruptiei de la toate nivelurile, ineficienta in cheltuirea banului public, lipsa de transparenta si dialog onest cu mediul de afaceri si capacitatea redusa de implementare a strategiilor si legislatiei.

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter