IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

„Antreprenorești” trece Prutul și dă startul unei toamne bogate


„Antreprenorești” trece Prutul și dă startul unei toamne bogate

Ultimul week-end al lunii iulie i-a adus pasionatei echipe ”Antreprenorești – adoptă un sat” o premieră mult-așteptată: Văleni – un sat de poveste aflat la doar 30 km de orașul Galaţi, în sudul Republicii Moldova – este prima comunitate de pe malul stâng al Prutului adoptată de program. Iar începutul toamnei ne găsește entuziasmați de planuri și de o agendă bogată! Descoperiți mai multe în cele de mai jos!

Premieră: Văleni, primul sat din Republica Moldova integrat în programul de accelerare rurală „Antreprenorești”

Antreprenorii care fac parte din Fundația Romanian Business Leaders (RBL), inițiatorii programului de accelerare rurală ”Antreprenorești”, nu au stat prea mult pe gânduri atunci când au decis ca Văleni să fie primul sat din Republica Moldova integrat în proiect. Au fost fermecați de atmosfera sa de basm, străjuită de dealurile argiloase ”Colinele de Aur ale Văleniului” şi prima Rezervație a Biosferei UNESCO din Moldova , ”Lunca Prutului de Jos”, o adevărată mică ”Delta Dunării a Moldovei”.

Vă propunem, așadar, ca de azi să descoperiți și să vă bucurați de acest sat tipic moldovenesc, cu împrejurimile sale pitorești, cu ospitalitatea moldovenească, cu tradițiile şi obiceiurile locale păstrate cu sfinţenie, cu bucatele şi vinurile specifice zonei, cu dansurile și cântecele străvechi, pe care locuitorii săi vor să le împartă cu toți oaspeții care vin să îi cunoască. Pentru început, vă așteaptă la o plimbare cu căruța, prin Rezervație, sau cu barca, printre nuferi şi stoluri de pelicani, așa cum ne-au încântat peste măsură și pe noi!

Evenimentul în cadrul căruia Văleni a devenit cea de-a cincea comunitate din cadrul programului ”Antreprenorești” a găzduit, în data de 27 iulie, o conferinţă organizată în cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie din localitate, cu participarea antreprenorilor din România și a celor locali, precum si alături de reprezentanți ai autorităților locale și raionale, unde s-a discutat despre potenţialul turistic al zonei şi posibilităţile acesteia de promovare şi dezvoltare.

Spre seară, oaspeţii au fost întâmpinaţi cu muzică şi voie bună de către nea Bejenaru, meșter de tobe, de soția acestuia, Tatiana Bejenaru, și un vecin din mahala care cântă până și „Despacito” la acordeon. Musafirii au fost invitaţi să deguşte câteva sortimente de vin în beciul domnului Știrbeț, cel care și îl produce din strugurii culeși de pe podgoriile proprii. Să știți că la Văleni „se bea cu măsură” chiar și „la botul calului”!

Duminică la prânz, echipa “Antreprenorești” a avut ocazia să observe comunitatea locală prinzând viață în cadrul Târgului de Meșteri populari, organizat cu ocazia sosirii în localitate a unui grup de 200 de turişti germani veniți pe Dunăre cu un vas de croazieră, ce au trecut pragul Muzeului ”Curtea Țărănească”, parte al Complexului turistic Eco-Village Văleni. Aceștia au fost întâmpinați cu mult drag și căldură de ansamblul folcloric Crăiţele, care a cântat şi dansat în stil moldovenesc. Vizitatorii şi-au putut achiziţiona suveniruri precum şosete tricotate, ii, covoare, mileuri, piei şi blănuri, obiecte decorative, ilustraţii, lucrate manual de către comunitatea locală. Cu toții am fost îmbiați cu bucate tradiționale moldovenești: posmezi, sarmale, tocană cu mămăligă și brânză, vin din producția proprie, totul fiind învăluit într-o atmosferă de sărbătoare, joc, dans și voie bună.

Văleni – 4 direcții de dezvoltare durabilă

Cu sprijinul reprezentanților Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova, au fost identificate 4 direcții de dezvoltare durabilă pe care antreprenorii din cadrul RBL le vor susține, pentru dezvoltarea potențialului turistic local, crearea unui produs turistic marca Văleni și conectarea antreprenorilor locali la piața din România.

  1. Dezvoltarea unui pachet turistic care să conțină un traseu turistic și cazare în casa unor localnici, ce va contribui la dezvoltarea micilor antreprenori locali.
  2. Antreprenorii din Văleni interesați vor fi invitați în vizite de studiu în septembrie, la Festivalul Gastronomic de la Sibiu și la Corbi (una din cele cinci comunități adoptate de ”Antreprenorești”).
  3. Văleni va deveni primul sat SMART al Moldovei și un model de succes rural pentru celelalte comunități, obiectiv pe termen lung ce va fi susținut de programele RBL “Antreprenorești” și „Repatriot”, pe baza know-how-ului obținut în urma unui proiect similar derulat pentru orașul Alba-Iulia. În infrastructura turistică a satului, vor fi integrate soluții digitale SMART, precum senzori digitali cu informații despre obiectivele turistice sau un arbore solar ce oferă acces wi fi școlii din localitate și încarcă telefoane.
  4. Organizarea unui festival cu participarea a trei țări – România, Moldova și Ukraina – în anul 2020 cu implicarea Grupurilor de Acțiune Locală, unde ”Antreprenorești” va oferi sprijin în etapele de pregătire și desfășurare.

Septembrie – gata de decolareJ

Începutul toamnei ne găsește gata să facem noi pași înainte pentru ca proiectul nostru de suflet, ”Antreprenorești”, să aibă impactul meritat asupra promovări comorilor uitate ale mediului rural românesc.

În week-end-ul 14-15.09 ne veți găsi la Vultureni (o altă comunitate adoptată de ”Antreprenorești”), Cluj, unde vom sărbători a doua ediție a Festivalului Silvoiței, un eveniment special de promovare a tradițiilor gastronomice și a culturii locale, care coagulează comunitatea de producători și artiști din zonă.

Tot în această lună, deschidem echipa către noi voluntari care doresc să contribuie la visul nostru dedicat valorilor autentice tradiționale, pe care îi și așteptăm la un weekend de lucru la Corbi, în perioada 28-29.09. Nimic nu se compară cu discuțiile în jurul focului unde se gătește inconfundabilul miel la ceaun, condimentat cu idei ce vor schimba fața satului românesc!

 

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter