IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

Antreprenorii și managerii din Cluj – optimiști în privința evoluției business-urilor proprii în 2023


<strong>Antreprenorii și managerii din Cluj – optimiști în privința evoluției business-urilor proprii în 2023</strong>

Modele de bune practici la Conferința regională RBL Cluj, ediția a V-a: participanții se declară mai rezilienți decât anul trecut în aceeași perioadă

Peste jumătate dintre antreprenorii și liderii de business prezenți la Conferința regională RBL Cluj estimează că afacerea lor va crește până la finalul anului cu 15%, în vreme ce trei sferturi dintre ei spun că se simt mai rezilienți în 2023 comparativ cu anul trecut în aceeași perioadă.

Conferința regională RBL Cluj, aflată la cea de-a V-a ediție, a reunit în 16 martie la Cluj-Napoca peste 200 antreprenori, intraprenori și manageri de top, care au primit răspunsuri la întrebarea „E reziliența cheia pentru creștere și în 2023?” de la peste 25 specialiști din mediul de afaceri românesc și antreprenorial.

Oportunitățile din spatele provocărilor de antreprenor

„Reziliența de la care pornim, privind la ce provocări vor fi în 2023, ne arată că antreprenorul se uită, mai degrabă, la oportunitatea care vine odată cu aceste provocări, la cum să devină mai eficient (…), la cum să poată crește într-o perioadă atât de dificilă. Ori România are astăzi o fereastră de oportunitate și aș începe cu următorii 10 ani în care, în continuare, cererea va fi mai mare decât oferta. Ce putem face noi ca antreprenori și unde ne uităm în primul rând? La cum să strângem echipe lângă noi care să fie capabile să ne ajute să facem față cererii. Ori asta nu se întâmplă în orice țară. România are această șansă!”, a spus în deschiderea evenimentului Dragoș Petrescu, Președinte al Fundației Romanian Business Leaders și Președinte al Grupului City Grill. 

Curajul afirmării că „se poate mai bine” în mediul de afaceri românesc a fost întărit și de către Dan Pitic, Manager General Perpetuum și lider al Filialei RBL Cluj, care consideră că antreprenorii din România sunt interesați de cum se poate construi un viitor mai bun: „Suntem antrenați să facem schimbări, suntem antrenați să ne implicăm pentru că facem asta în fiecare zi. (…) Suntem rezilienți, suntem în măsură să generăm creștere, suntem un factor de stabilitate, suntem un generator de soluții.”

În cadrul Conferinței regionale RBL Cluj a fost prezent și Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, menționând că cea mai importantă resursă este cea umană și punctând importanța adaptării: „Aceste perioade de crize nu doar că ne-au motivat să mergem mai departe, ci au și venit cu câteva oportunități. Și aș vrea să vă gândiți nu doar la reziliență, la cum să fiți mai pregătiți să faceți față unor presiuni și unor evenimente neprevăzute, ci să priviți și cu optimism mai departe – pentru că doar aici, în județul Cluj, în municipiul Cluj-Napoca, mai precis, avem proiecte de peste 4 miliarde de euro (…). De aceea, cred că ar trebui să vă gândiți foarte bine ce oportunități sunt și cum vă puteți pregăti businessurile în această direcție.”.

Ce merită schimbat în perspectiva unui antreprenor? Așteptări versus solicitări în mediul de afaceri

„Deși creșterea economică ar putea încetini la 2-3% anul acesta, România este într-o poziție economică bună: nu suntem în criză, nu suntem nici măcar în recesiune, inflația s-ar putea reduce spre 7% anul acesta, ceea ce înseamnă că dobânzile sunt aproape de maxim. Cu fonduri europene absorbite în ritm susținut, România mai are nevoie însă de o strategie industrială solidă”, a menționat în cadrul discursului său Dan Bucșa, Chief CEE Economist, UniCredit Bank AG. „Va trebui să știm ce să cerem anul acesta ca anul viitor să existe acțiune”, a completat Claudia Indreica, CEO Psihoselect, moderatorul live talk-ului despre Macroeconomie din cadrul evenimentului.

Andreea Lupu – Fondator Andreea Lupu Management Consulting, Voicu Oprean – CEO Arobs Transilvania Software, Daniel Donici – Managing Partner  Artesana și Mariana Boiciuc – Corporate Manager CITR, invitații Monicăi Ivan, Director General BRK Financial Grup, în panelul „Management și finanțare – perspective pentru creștere” au discutat despre reacția antreprenorilor, intraprenorilor și managerilor de top la schimbare și incertitudine, despre asumarea celor mai riscante decizii și rezistența la schimbare, dar și despre scalare și apelarea la consultanță externă și listarea la bursă.

Totodată, la Conferința regională RBL Cluj s-a discutat și despre radiografia pieței antreprenoriale românești cu Tiberiu Moisă, Deputy CEO Banca Transilvania, și Anca Rarău, fondator Brandocracy, pe două planuri: 1. cum antreprenorii rezilienți, mereu în mișcare, nu își pierd bucuria de a face business și de a construi. 2. importanța proceselor, a modului în care oamenii și organizația lucrează împreună pentru același scop, pe lângă cifrele necesare unui business. „Cifrele sunt importante, le analizăm și încercăm să vedem contextul. Ne propunem evaluări obiective însă mereu există elemente de subiectivitate. Pentru noi contează credibilitatea oamenilor, povestea lor și modul în care își asumă propriul business. Cu cât aceste companii sunt mai mari ne uităm la  echipa de management și nivelul de profesionalism al acesteia. Discuția despre credit este momentul în care avem ocazia să ne apropiem unii de alții și să înțelegem unde mergem „, a menționat Tiberiu Moisă în cadrul  discursului său.

În cea de-a doua parte a conferinței, au avut loc ateliere specifice și dedicate anumitor teme de interes din viața antreprenorilor și a liderilor de business, dar și a întregii echipe a unei companii, susținute de specialiști: De la procese manuale la procese inteligente: beneficiile I.A. pentru afaceri, Controlul cash-flow-ului, profitului și al performanței financiare – provocări și soluții, Extinderea afacerii pe piețe externe, Succesul unui proiect cu fonduri europene: pregătire și implementare și Mix-ul de beneficii salariale: motivare, calibrare și taxare.

Atât din conversațiile participanților, cât și din cadrul discuțiilor din zona de macroeconomie sau de management și finanțare, dar și din proiectele RBL ce au la bază trei piloni importanți: buna guvernare, antreprenoriatul și educația, s-a dovedit optimismul generat cu privire la viitorul afacerilor. De exemplu, Mariel Petric, membru al comunității RBL și participant, consideră că atunci când ne referim la antreprenoriat este necesar să fie luate în calcul importanța cash-flow-ului și atenția la echipe – spre a menține echipe solide, echilibrate, cărora să le înțelegem dinamica, iar, în final, să ne îndreptăm atenția ca antreprenori spre evoluție, incluzând aici și zona eco-friendly.

Despre Romanian Business Leaders

Romanian Business Leaders (RBL) este vocea și vehiculul de acțiune al liderilor din mediul privat de business pentru construcția unei Românii în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii. Proiectele Fundației se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea și dezvoltarea societății: antreprenoriat, educație și bună guvernare. Mai multe pe www.rbls.ro.

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter