Conferința regională RBL Cluj 2023 – Reziliența pentru creștere din perspectiva BRK Financial Group

- Ce înseamnă pentru tine, în calitate de lider, reziliența în business?
La modul general, mă refer la o suită întreagă de planuri: A,B,C pentru anumite scenarii complicate sau chiar dezastruoase, iar dacă contextul devine complicat să poate fi aplicat cu pierderi cât mai mici.
La ce anume ar trebui să fie atenți liderii de business pentru a se adapta contextului economic și geopolitic actual?
Pandemie, război la granița, inflatie de 16%.
În trei ani am avut parte de trei evenimente extreme (o pandemie, un război la graniță și inflație de 16%). Cred că e un moment bun să acorde o atenție mai mare către riscuri, să-și evalueze operațiunile prin ajustarea la risc. Eu aș sugera să existe un sistem cât mai avansat de management al riscurilor de orice natură, o hartă clară a lor și, dacă se poate, să fie evitate segmentele care induc riscuri necuantificabile, chiar dacă au o probabilitate minimă de apariție.
Trei ponturi pentru afaceri reziliente
În primul rând, problema rezilienței trebuie tratată în echipă, într-o firmă există mai multe persoane cheie care trebuie să fie familiarizate cu procesele critice, riscurile majore și planurile de acțiune. Într-un plan sănătos, trebuie utilizată o expertiză diversificată. Apoi, cum am mai menționat, să se acorde o importanță deosebită riscurilor. Și, în cele din urmă, mă gândesc la banii albi pentru zilele negre. O rezervă de bani imediat accesibilă, la care să apelezi în funcție de natura dificultăților prin care treci. Fie o rezervă în conturile bancare, fie plasamente de trezorerie foarte sigure și extrem de ușor lichidabile (titluri de stat de exemplu).