Conferința regională RBL Cluj 2023 – Reziliența pentru creștere din perspectiva KangooPack

- Ce înseamnă pentru tine, în calitate de lider, reziliența în business?
În calitate de lider, cred că reziliența în business înseamnă capacitatea de a privi schimbarea drept oportunitate și nu ca pe un pericol. La KangooPack, ne punem constant întrebarea despre cum putem să vedem și părțile bune într-un context de schimbare. De altfel, KangooPack s-a născut și poziționat în piață pentru că nu existau companii care să ofere o gamă complexă și specializată de soluții, iar această lipsă a fost tocmai o oportunitate, o nevoie care trebuia să fie satisfăcută.
Schimbarea de orice natură are, de cele mai multe ori, o latură pozitivă, iar dezvoltarea personală și succesul în afaceri nu pot apărea în lipsa unor puncte de cotitură, în viața personală și în cea a organizațiilor. Spre exemplu, în timpul pandemiei am simțit că lipsa de personal generează probleme companiilor și că va crește cererea de echipamente. Am investit mai mult în echipamente și am ajutat companiile să-și continue fluxurile de producție și de distribuție.
În sens larg, consider că atunci când în jurul tău este incertitudine, trebuie să accepți că planurile pot fi schimbate de mai multe ori. Astfel, flexibilitatea în reevaluarea situației macroeconomice și micro, la nivelul organizației, mă determină, ca antreprenor, să înțeleg acest context și să fiu flexibil în reevaluarea bugetului de venituri și cheltuieli (BVC) și a planului de business.
- La ce anume ar trebui să fie atenți liderii de business pentru a se adapta contextului economic și geopolitic actual?
Creșterea costurilor, în general, și în particular scumpirea banilor, evoluția tehnologiilor, plus rescrierea politicilor comerciale între marile puteri economice sunt temele la care liderii de business ar trebui să fie atenți pentru a se adapta contextului economic și geopolitic actual.
Ca lideri de business, trebuie să fim atenți la fenomenele internaționale. Să ne uităm, spre exemplu, la cea mai recentă mișcare în plan global din care înțelegem că trebuie să fim mereu pregătiți: căderea Silicon Valley Bank (SVB), după retragerile masive de bani și o criză de capital care au dus la al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare din istoria SUA.
- Trei ponturi pentru afaceri reziliente
Principalele trei sfaturi pentru afaceri reziliente sunt să fii aproape de echipa ta, să ai bun management al cash-flow-ului și să investești în soluții eco friendly.
E important, ca antreprenor, să fii aproape de echipa proprie, să înțelegi dinamica oamenilor și nevoile lor, să fii aproape de oamenii tăi.
Ca manager și lider de business, dacă vrei să ai o afacere rezilientă, trebuie să ai un bun management al fluxului de lichidități, corelat – bineînțeles – cu costul banilor.
De asemenea, te ajută să ai o atenție foarte mare pentru soluții cât mai eco friendly, ceea ce înseamnă un focus pe reducerea costurilor, optimizarea de procese și utilizarea de produse prietenoase cu mediul.