Istoria RBL

La început a fost un Summit. În București se pornise un viscol teribil în dimineața zilei de 2 februarie 2012. După o mică întârziere, sala s-a umplut nesperat și atmosfera s-a încărcat progresiv cu energie. Aproape 150 de antreprenori și șefi de companii veniseră împreună dominați de sentimentul că dacă nu fac ceva repede, România n-are mari șanse să fie țara în care să întrevadă un viitor pentru copiii lor.

Cei mai mulți dintre participanți sperau să se întâmple acolo altceva decât o conferință de business obosită și tristă, după modelul clasic: niște decidenți din politică sau administrație spun fie niște chestii știute de toată lumea, fie niște lucruri pe care nu le cred nici ei, iar cei din business se plâng iar că nimic nu merge în țara asta și e numai vina altora, după care toată lumea mai schimbă niște cărți de vizită pe holuri și a doua zi toată lumea se trezește cu gustul amar că n-a rezolvat nimic.

Dacă s-ar fi întâmplat așa ceva, primul Summit RBL ar fi fost și ultimul.

În după-masa zilei de 3 februarie 2012, în sesiunea de final, unul din participanți (Dragoș Roșca, devenit mai târziu membru de board) spunea cu uimire evidentă că n-a mai simțit asemenea entuziasm pentru o idee din studenție. Cinismul românesc tradițional deja zăcea pe jos, făcut bucăți. RBL devenise o comunitate de oameni, în loc de o simplă conferință de business.

Istoria RBL

Cum am ajuns aici?

Totul începuse în toamna lui 2010 cu niște discuții în care Mihai Marcu a întrebat-o pe Andreea Roșca dacă vrea să organizeze un posibil „Davos românesc”. În ianuarie – februarie 2011, întâlnirile au continuat în trei, alăturându-se și Sorin Axinte. Cvartetul de cofondatori ai RBL a fost întregit apoi de Lucian Butnaru.

PRIMII 11

În martie 2011, aveam prima întâlnire cu membrii viitorului board. Șase oameni se mai alăturaseră deja RBL: Dragoș Dinu, Ioana Filipescu, Mihaela Perianu, Anca Harasim, Dan Pascariu și Cătălin Dima. Nu era un consiliu consultativ, ci o trupă de oameni cu bună-credință, care trebuiau să-și suflece mânecile. Și a început treaba. În vara aceluiași an, ni s-a alăturat al 11-lea membru de board: Brîndușa Fidanza, un om care a organizat și moderat dezbateri chiar în cadrul World Economic Forum de la Davos.

O IDEE CĂREIA ÎI VENISE TIMPUL?

În 20 septembrie 2011, la conferința de presă de lansare a Summit-ului, reacția generală a invitaților și a presei a fost una normală: de la circumspecție politicoasă la neîncredere zâmbitoare. Summit-ul RBL era o încercare fără precedent de a coagula noul val din mediul privat de business într-o voce clară și într-o acțiune concretă, cu scopuri dincolo de buzunarele proprii.

CE NE PREOCUPĂ?

Cu două luni rămase până la eveniment, în decembrie 2011, agenda Summit-ului a reieșit din răspunsurile a 77 de antreprenori și manageri de companii românești la o întrebare destul de simplă: „ce vă preocupă pe voi personal în zilele astea, legat de România?”. Astfel au rezultat 6 teme majore: (1) Educația; (2) Buna guvernare și statul modern; (3) Cultura antreprenorială; (4) Coagularea comunității de business; (5) Strategia de țară și (6) Dezvoltarea capitalului autohton.

PROIECTELE

La Summit, rutina evenimentelor clasice de business a fost călcată definitiv în picioare, când a avut loc primul „hackaton” de proiecte de schimbare asumat de comunitatea de business din România. Modelul era unul destul de nou inclusiv pe scena de startup din Vest, de unde preluaserăm conceptul. Cine avea o idee de acțiune, o propunea cu voce tare, ideile erau votate pe loc, iar dacă apăreau aderenți, echipa formată ad-hoc își făcea un plan. În felul acesta, au plecat de la Summit 13 proiecte ale căror echipe și-au asumat un scop concret, legat de una din cele 6 teme de pe agendă.

Fondatori

Poză de profil pentru Andreea Roșca

Andreea Roșca

  • Compania: The Vast & The Curious
  • Industrie:
  • Functia: Fondator
  • Expertiza:

.

Poză de profil pentru Lucian Butnaru

Lucian Butnaru

  • Compania: ZebraPay
  • Industrie: Comert prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet
  • Functia: Chairman of the Board
  • Expertiza:

Când am auzit prima dată de acest demers, m-am gândit la un citat atribuit lui Ford: “Coming together is a beginning.

Poză de profil pentru Mihai Marcu

Mihai Marcu

  • Compania: MedLife
  • Industrie: Servicii medicale
  • Functia: CEO
  • Expertiza:

.

Poză de profil pentru Sorin Axinte

Sorin Axinte

  • Compania: GLUE; Hyperpragma
  • Industrie: Comunicare; Robotică
  • Functia: Managing Partner
  • Expertiza:

Am avut norocul să devin unul din cei patru fondatori RBL, dupa o propunere venită în toamna 2010 de la Mihai Marcu și Andreea Roșca, alăturându-ni-se și Lucian Butnaru.

Cum lucrĂm

COMUNITATEA

După Summit, oamenii care și-au asumat proiectele au început să se organizeze. Sute de ore au petrecut împreună în 2012, voluntar, din timpul lor liber, în zeci de ședințe de lucru. Unul dintre proiecte a vizat direct coagularea comunității de business. În iulie 2012, la un an de la înființarea fundației, lua naștere oficial Clubul RBL pentru ca participanții la primul Summit să rămână conectați. În timp, membrii au început să se cunoască personal și au devenit sufletul RBL. Sunt sursa de energie care alimentează acțiunile fundației. Și doar ei au dreptul să inițieze proiecte.

CiteȘte mai mult
COMUNITATEA

PROIECTELE

În RBL, „facem noi” și nu mai așteptăm „să se facă” sau „să facă alții”. Momentul din an când membrii inițiază proiecte asumate de RBL este Summit-ul. În sesiuni dedicate, ei propun idei de acțiune în trei direcții: (1) cultură antreprenorială, (2) educație și (3) bună guvernare. Ideile sunt votate pe loc de comunitate și devin proiecte dacă au aderenți care încheagă echipa inițială care își asumă să le implementeze. Astăzi, RBL face 7 proiecte.

CiteȘte mai mult
PROIECTELE

POLITICILE PUBLICE

Dacă proiectele apar acolo unde societatea încă nu acționează, cu timpul, comunitatea a conștientizat că este necesar să se implice inclusiv acolo unde forțele societății acționează deja, dar fără ca vocea antreprenorilor români să fie reprezentată.
Astăzi, RBL face advocacy pentru politici publice sănătoase și benefice pentru societate și mediul de afaceri românesc, în educație, antreprenoriat și fiscalitate. RBL este unul dintre membrii fondatori ai Coaliției pentru Dezvoltarea României, alături de alte organizații de business reprezentative din România.

CiteȘte mai mult
POLITICILE PUBLICE

Dragos Petrescu

  • Functie: President
  • Industrie: Horeca
  • Companie: City Grill Restaurants
  • Expertiza: Restaurants; Food & Beverage; Hospitality

Dragoș Petrescu este self-made antreprenor în domeniul ospitalității. A fondat lanțul de restaurante City Grill-City Café, Buongiorno și Hanul Berarilor (branduri proprii) și operează Caru’ cu Bere, Pescăruș și Hanul lui Manuc (branduri istorice). A co-fondat lanțul de restaurante La Mama (exit în 2004). Astăzi, lanțul de restaurante cuprinde 17 unități în care activează 1.350 de angajați. În 2016, cifra de afaceri a grupului a depășit 30 milioane euro, fiind al treilea grup la nivel național, în funcție de cifra de afaceri, după McDonald’s și KFC, Pizza Hut. Dragoș crede în 6 valori simple pe care le-a aliniat echipei sale: Etică impecabilă, Muncă susținută, Educație permanentă, Loialitate în echipă, Respect în orice interacțiune personală și Încredere-atitudine pozitivă. A intrat în industria ospitalității în 1999, folosind o strategie Blue Ocean într-o piață deschisă principiului porție generoasă la preț decent. Fondatorul City Grill afirmă despre viață că este o succesiune de școli, unele cu profesori și amfiteatre, dar cele mai multe desprinse din realitatea de zi cu zi. Dragoș este astăzi președintele Young Presidents Organisation în România, președintele HORA, asociația patronală din industria restaurantelor, membru în Boardul RBL și liderul grupului de lucru pentru Antreprenoriat din cadrul Coaliției Pentru Dezvoltarea României. Dragoș a început pregătirea din industria ospitalității ca francizat McDonald's și are următoarea pregătire profesională: Institutul Politehnic București (1995), McDonald´s University, Oak Brook Illinois (2000), Executive MBA la ASEBUSS & Kennesaw State University în 2005 și London Business School (2016).

Marius Stefan

  • Functie: CEO
  • Industrie: Inchirieri Auto
  • Companie: Autonom Rent a Car
  • Expertiza: Entrepreneurship; Sales Management; New Business Development

Mihai Marcu

  • Functie: CEO
  • Industrie: Servicii medicale
  • Companie: MedLife

Absolvent al Facultății de Matematică, Universitatea București, între 1990 și 1995, Mihail Marcu a lucrat în sistemul bancar începând cu 1993. A fost analist credit la CreditBank între 1993 și 1995, funcționar bancar între 1996 și 2003 și vicepreședinte al Băncii Comerciale RoBank (OTP) până în 2004, când s-a alăturat afacerii de familie, MedLife. Din 2004 până în prezent, Mihail Marcu este Președinte și CEO al MedLife, sub conducerea sa compania devenind liderul pieței de servicii private de sănătate din România.

Mariuca Talpes

  • Functie: CEO/Board Member & Co-Founder
  • Industrie: IT & C
  • Companie: Intuitext/ Bitdefender

Laura Florea

  • Functie: Managing Partner
  • Industrie: Public affairs si comunicare
  • Companie: Point Public Affairs
  • Expertiza: Public Affairs; Corporate Communications; Strategic Communications

Laura Florea are 17 ani de experienta in politici publice, lobbying si advocacy, public affairs si comunicare. A lucrat timp de 7 ani in agentia de comunicare institutionala Central Europe Consulting ca Senior Director, iar apoi ca Director de Corporate Affairs la A&D Pharma, leader-ul pietei distributiei de medicamente din Romania. De la inceputul anului 2008, conduce compania de consultanta in comunicare, lobbying si legal affairs Point Public Affairs, pe care a fondat-o. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti (1995), Facultatea de Drept a Universitatii Romano-Americane (2005), precum si cursuri de Business Administration. Este avocat din 2005 in Baroul Bucuresti si cadru didactic asociat la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii. Este Presedintele Asociatiei Registrul Roman de Lobby.

Angela Rosca

  • Functie: Managing Partner
  • Industrie: Consultanță fiscală
  • Companie: Taxhouse
  • Expertiza: International Tax; Transfer Pricing; Due Diligence

Angela este partener fondator al Taxhouse si membra in Consiliul de administratie al Taxand la nivel global.  Ea are peste 25 ani de experienta in consultanta fiscala locala si internationala la Taxhouse si in firme globale de consultanta, precum si experienta in industrie in finante-contabilitate la o firma globala de bunuri de larg consum. Angela este consultant fiscal autorizat de Camera Consultantilor Fiscali, lector si speaker la numeroase conferinte si seminarii pe probleme fiscale,  leader al grupului de fiscalitate al Romanian Business Leaders, membru activ in grupurile de lucru pe probleme fiscale al Consiliului Investitorilor Straini si AmCham din Romania. Ea reprezinta mediul de afaceri in dialogul permanent cu Guvernele si Parlamentul ca leader al grupului de fiscalitate al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei in 2016 si 2021. Lucrand cu companii multinationale si mari companii romanesti sau regionale, precum si cu antreprenori romani, ea acorda consultanta pentru restructurari fiscale si impozitare directa si indirecta pentru o serie larga de activitati corporatiste si tranzactii complexe, inclusiv fuziuni si achizitii, reorganizari si asistenta pentru persoane fizice cu mari averi etc., pentru clienti din diverse domenii, precum fonduri de investitii, infrastructura, bunuri de larg consum, banci si companii de leasing, companii farmaceutice si imobiliare, banci de investitii globale active pe piata de capital din Romania etc. Angela este licentiata a Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (1996) si a programului de MBA al Institutului de Afaceri si Administrare Publica a Universitatii Washington, Seattle, SUA (2001).  

Sergiu Negut

  • Functie: Business Angel & Developer
  • Industrie: Scoala Management
  • Companie: MsM Romania
  • Expertiza: Start-ups; Entrepreneurship; Business Development

Dan Isai

  • Functie: CEO
  • Industrie: Food
  • Companie: SaladBox

Dan Pitic

  • Functie: Director General
  • Industrie: Comert Mobilier
  • Companie: Ax Perpetuum
  • Expertiza: Negotiation; Sales Management; Business Strategy

Antreprenor din 1990 cu experienta in comert international, distributie, productie mase plastice si mobilier, imobiliare - office si rezidential

Iulian Circiumaru

  • Functie: Managing Partner
  • Industrie: Venture Capital
  • Companie: V7 Capital

Iulian este founding partner al V7 Capital si are o experienta de peste 15 ani in zona business-ului si a antreprenoriatului; incepand cu educatia - ASE-ul din Bucuresti, Copenhagen Business School in Danemarca, un MBA la IMD in Elvetia, plus alte programe executive la Harvard, IE Business School si alte institutii - continuand pentru aproximativ 8 ani cu consultanta de strategie la AT Kearney si PwC. In 2011, a facut pasul catre antreprenoriat punand bazele 7card, business pe care l-a co-fondat, crescut continuu si vandut partial catre Sodexo in 2015. Din 2016, in urma exit-ului 7card, a pornit un fond de venture capital pentru a investi in diverse start-up-uri locale.

Simona Pirtea

  • Functie: Owner
  • Industrie: Avocatura
  • Companie: Cabint Avocat Simona Pirtea
  • Expertiza: Criminal Law; Management; Corporate Law

Simona este fondator al Enache Pirtea&Asociații și avocat coordonator al practicilor de drept penal, compliance & regulatory și pharma. Cu o experiență de peste 12 ani în domeniul juridic și al administrării și înlăturării riscurilor în proiecte de mare anvergură, Simona a fost direct implicată și a coordonat numeroase cazuri și dosare în industrii precum banking, media & IT, construcții, agricultură și pharma. De asemenea, experiența sa cuprinde și proiecte ample de prevenție, inclusiv prin susținerea de traininguri specializate, cu componente legale și etice, precum și prin implicarea în investigații interne în cadrul unor companii naționale și multinaționale. În aceeași direcție profesională este și implicarea activă a Simonei în numeroase proiecte de antreprenoriat, atât la nivel național cât și internațional, principala sa preocupare fiind sprijinirea, din postura avocațială, a dezvoltării unor business-uri etice și de durată, prin oferirea unor soluții concrete, practice și adaptate mediului de afaceri actual, în care rigurozitatea juridică a oricarui demers comercial a devenit o realitate stringentă. Simona este lector în cadrul ISCE - Law & Business School Barcelona, este licențiată în drept, comunicare socială și informații și detine diploma de masterat în Resurse umane și Comunicare managerială.

Ciprian Borsan

  • Functie: Managing Director
  • Industrie: Marketing
  • Companie: HARPOON MARKETING SRL

Alexandru Lăpușan

  • Functie: Director General & Partener Fondator
  • Companie: Zitec Com

I am always open to discuss new projects & challenges, including supporting bold start-ups. Our mission is to shape and employ technology so it inspires and empowers people and organizations to achieve their utmost potential. With a team of over 210 specialists, located in Bucharest and Brasov, Romania, we service customers in over 30 countries. We provide end-to-end services, from consulting&audit to software development & digital marketing. We have invested in 8 international startups so far, with great results. Zitec Products: - Mirro.io - All-in-one team performance management software - Regista.ro - We are digitalizing the Romanian local administration Software & Consulting Services: - Software Outsourcing in Romania - Software Consultancy, - Software Research & Development, - Security & Data Protection - Mobile & Blockchain - e-Commerce (Magento 1& 2, PrestaShop, OpenCart, Shopify, VTEX), - Cloud-computing Consultancy & Development - Digital Marketing

Gheorghe Mona

  • Functie: Membership Manager

Hubati Sebastian

  • Functie: Director Dezvoltare

Rizea Iulian

  • Functie: Program Manager @Ateliere de Antreprenoriat Scale-up / Program Mentoring Manager @Mentoria / Community Manager @Alumni Ateliere si Mentoria

Chirita Cosmin

  • Functie: Project Manager @ MERITO

Burlacu Alina

  • Functie: Director General RBL

Andra Giucă

  • Functie: Communication Manager @ RePatriot

Implicat in proiecte:

REPATRIOT

Lavinia Antone

  • Functie: Events Manager

Vrinceanu Claudiu

  • Functie: Project Manager Scale Out

Implicat in proiecte:

ScaleOut

Pâslaru Elena


    Implicat in proiecte:

    Antrenament pentru Viitor

    Denes Ioana

    • Functie: Event Manager SuperTeach & Coordonator filială RBL Cluj

    Implicat in proiecte:

    SuperTeach

    Dinu Rares

    • Functie: Community Officer @ RePatriot

    Implicat in proiecte:

    REPATRIOT

    Alexandra Duică

    • Functie: Communication Manager

    Cosmin Sava

    • Functie: Project Manager @Vreau sa fiu antreprenor

    Larisa Popa

    • Functie: Project Manager @ Ateliere de Antreprenoriat

    Philipe Soueidan

    • Functie: Voluntar @ RBL

    Iulia Manole

    • Functie: Public Affairs Manager @ RBL

    Dimitrie Dinculescu

    • Functie: Public Affairs Assistant @ RBL

    Ruxandra Epure

    • Functie: Director Executiv @ Antreprenorești, Adoptă un Sat & RoBoost

    Anda Acsinoiu

    • Functie: Administrative Assistant

    Teodora Gaftoi

    • Functie: Events Assistant

    Rapoarte

    STATUTUL RBL

    Află ce se întâmplă în comunitate

    Abonează-te la newsletter