PROFIL DE MEMBRU – Alin Caraman (K Group) și adrenalina din evenimente
Ce îți dorești să știe despre tine colegii din RBL?
Sunt în business din 1999 și m-am orientat îndeosebi către zona de evenimente, pornind de la o firmă de nunți, care a fost prima afacere de acest fel în România și a rămas cea mai veche firmă din domeniu. Am extins afacerea în alte zone – evenimente de petreceri și apoi târguri, realizând Târgul de Nunți, Salonul Auto-Moto, Salonul Imobiliar și Târgul de Vinuri și de Street Food. Sunt evenimente realizate la comandă și evenimente organizate de noi cap-coadă. Am avut bucuria și satisfacția să avem peste 20-30 de mii de vizitatori la câte un astfel de eveniment. Avem mai multe locații proprii pentru evenimente, printre care pădurile regale de lângă București.
De unde vine atracția pentru evenimente?
Lucrurile au curs natural. În anii ‘90, când eram student, am avut o sarcină neplăcută să mă ocup de o înmormântare și mi-am dat seama că nu există nicio firmă de profil în domeniu. A fost o idee care a zburat atunci, era o oportunitate de business, dar n-am îmbrățișat-o pentru că era o zonă mult prea încărcată spiritual și psihic. Peste puțin timp, am văzut că aceeași oportunitate este în domeniul nunților, unde faci oameni fericiți.
Fiind un pionier în domeniu, am avut ambiția de a schimba mentalitatea colectivă peiorativă despre fotografii și cameramanii de nunți și despre nunți, în general. Trebuie să ne mândrim că în industria nunților stăm extrem de bine, iar acest lucru îl spun organizatorii celui mai mare târg din Londra, care ne-au vizitat la București. Ne-au spus că nu își închipuiau să fim atât de sus la nivel de servicii oferite de piața nunților din România, comparativ cu Anglia, Germania sau Statele Unite ale Americii. Este un domeniu în care stăm extraordinar de bine, suntem o industrie de top și pentru că există bugete, spre deosebire de alte țări.
În mod forțat, aș face o comparație între un chirurg și un wedding planner, pentru că sunt puține momentele în viață în care oamenii ajung să pună foarte multă presiune și stres în brațele cuiva. Așa cum ajungi la chirurg de nevoie, așa ajungi și la noi. Poate bărbații de nevoie, iar doamnele de voie ajung să pună o zi cu o încărcătură extrem de puternică în brațele noastre. Tensiunea este eliberată după eveniment de cele mai multe ori prin lacrimi care însoțesc mulțumiri pentru cea mai frumoasă zi din viața lor. Este o adrenalină care îți rămâne toată viața și pe care nu o mai regăsești în alt loc. Și evenimentele cu 20-30 de mii de vizitatori dau o adrenalină extraordinară pentru toată echipa. Suntem conectați trei zile și trei nopți și dormim câte două ore pe noapte, pentru că, în mod inevitabil, în cadrul unui eveniment apar zeci sau sute de situații de rezolvat. Este măgulitor când vizitatorii sau participanții ne spun că au asistat la un eveniment perfect, chiar dacă știu, din interior, că nu a fost așa. Sunt o persoană care mă uit în detalii și știu că nu există un eveniment perfect. Adrenalina din evenimente și satisfacția și încărcătura emoțională pozitivă pe care le simt imediat după s-au încheiat sunt ceea ce m-a determinat să rămân și să mă duc pe cât mai multe ramuri în acest domeniu.
Care este cea mai plină de impact realizare a ta?
Nunțile rămân prima dragoste și aduc cele mai multe emoții. Rareori am văzut oameni grei, care în viața de zi cu zi par de multe ori niște zei, niște stânci care nu pot fi scoase din tenacitatea și echilibrul lor, cum devin atât de umani. Aceasta este sursa cea mai puternică de adrenalină și de emoție. De multe ori am legat prieteniile cele mai puternice după o astfel de apropiere, în care pentru 6-12 luni am fost alături de acești oameni în momentele frumoase și dificile.
În ce constă o bună practică din afacerile pe care le conduci?
Industria nunților oriunde în lume este o industrie de jecmăneală. Am învățat acest concept de la un profesor german care ne preda în facultate și ne-a dat ca exemplu terasele din Veneția, care nu vor să fidelizeze clienții, pentru că are balta pește. E clar că domeniul nunților este dispus spre o asemenea politică de jecmăneală, dar prin prisma formării mele umane, nu am putut rezona cu ea. Am pierdut pe termen scurt și mediu pentru că de multe ori concurenții făceau oferte cu 30% sub mine, dar pe termen lung se dovedea că serviciile lor erau, de fapt, cu 50% la sută mai jos și nu era rentabil. Beneficiile s-au întors după 20 de ani activitate.
Cred foarte mult în politica win-win și chiar dacă experiența mă duce într-acolo încât pot să am o negociere în care să mă duc într-o zonă de win-zero sau win-lose, nu o fac pentru că știu că voi avea de suferit pe termen lung. Mă opresc acolo unde cred că este un win-win rezonabil. Nu atât de multe beneficii financiare am câștigat pe termen lung, ci mai mult sociale, psihice și prietenii. Sunt mult mai fericit când lumea este fericită în spatele meu, poate în detrimentul unei satisfacții financiare mai mari. Țin să induc și angajaților mei acest mod de gândire. În business, pe locul întâi sunt clienții, pe locul doi sunt furnizorii, pentru că în schema noastră ei sunt extrem de importanți și abia pe locul trei este câștigul material al firmei.
Care este lecția principală pe care ai desprins-o din pandemie?
A fost o perioadă extraordinar de grea, industria nunților a pierdut 95% din cifra de afaceri. Am învățat din criza din 2008, care ne-a lovit foarte puternic, că, în secunda doi, oprești toate motoarele de cheltuieli. În februarie 2020, am avut puterea să oprim absolut toate cheltuielile, inclusiv credit, salarii și datorii la stat, iar în felul acesta să reușim să supraviețuim o bună perioadă. Cred că dacă n-am fi făcut-o imediat, eram demult scoși din business. Am învățat din aceste perioade drastice elasticitatea și să iau decizii.
Ca să nu se plictisească și să nu înnebunească realmente personalul, am fost foarte implicați în industrie, realizând și constituind asociația furnizorilor din industria nunților. Am fost la cârma tuturor discuțiilor între autorități și industrie și am discutat cu mii de furnizori din industrie. A fost foarte important pentru echipă să aibă o activitate. Suntem mândri și că am reușit performanța ca, la 1 iunie 2021, București să fie primul oraș din lume în care s-au făcut din nou nunți. Împreună cu autoritățile am realizat foarte multe reguli pentru a putea funcționa redeschiderea pieței în condiții de siguranță.
Odată ce ai convingerea că deții puterea de a fi flexibil și elastic pentru a crea oportunități din crize, poți să materializezi astfel de situații și să ieși din momentele grele. Când lucrurile merg bine sunt momentele care te încarcă și te pregătesc pentru o criză, care inevitabil va veni.
Să vedem dacă asociația creată în criză ne va aduce plus valoare în industrie și ne va ajuta pe viitor cu consolidarea imaginii și a recunoașterii noastre pe piață.
Ce înseamnă să fii lider?
Este foarte importantă relația cu oamenii din echipă – cum îi faci să simtă realmente cât de importanți sunt ei pentru tine și, în egală măsură, cum îi determini să nu-și închipuie că sunt atât de importanți, încât pot face mai bine lucrurile singuri și să plece de la tine, încercând să facă pe cont propriu ceea ce fac pentru tine.
În momentele de declin și când nimeni nu mai are niciun fel de soluție, ai obligația ca lider să găsești soluția, ca oamenii să aibă încredere și să fie relaxați. Oamenii întotdeauna vor urma un lider care nu se panichează și dă impresia că poate rezolva orice fel de problemă.
Este foarte important și cum îți formezi echipa, să nu faci rabat și să lași garda jos, când vrei să te extinzi și ai nevoie de personal. Să nu lași să intre în echipa ta un măr stricat care are capacitatea de a strica cu o repeziciune fantastică multe mere bune. În momentele bune, ai această tendință de a lăsa să-ți intre mere stricate în echipă și în momentele de criză îți dai seama că jumătate sau trei sferturi din echipă este deja stricată și compromisă, iar atunci misiunile tale devin aproape imposibile. În echipe, avem oameni care își fac treaba, deși știm că strică echipa și creează o atmosferă proastă în firmă. Îi lăsăm acolo pentru că e atât de greu să formezi un alt om pe poziția aceea, încât ai tendința naturală și umană să îl ții. Cred că este foarte important să ai puterea să tai în carne vie din timp și să scoți merele stricate, chiar dacă sunt oameni foarte muncitori. Din greșeli și suferință în business, am tras concluzia că cel mai important este spiritul de echipă și pe locul doi vine competența profesională.
Cum descrii România în care copiii tăi își doresc să trăiască?
Dacă te rupi de copii, ești un om mort, mai ales dacă ai un business, pentru că lucrurile se schimbă cu o repeziciune extraordinară. Consolidezi un business, dar tu crești în vârstă și generațiile se schimbă. Trebuie să fii tot timpul racordat la tineri și, în același timp, să oferi tinerelor generații ceea ce își doresc. Săptămânal stau câte o oră de vorbă cu tineri din cluburile Interact din trei licee din București. Sunt o sursă extraordinară de încărcare de energie, putere și pozitivitate. Este fascinant cum se schimbă viziunea lor asupra vieții, de la o generație la alta.
Ce te preocupă puternic în legătură cu societatea românească de astăzi și ce faci sau ai de gând să faci?
Cred că avem un apetit extraordinar ca români să susținem că fiecare dintre noi deține adevărul suprem care trebuie neapărat împărtășit și celorlalți și că trebuie să facem ceva sau să plecăm din România, pentru că nu se mai poate. Eu sunt total împotriva acestei păreri, cred că trăim într-o țară absolut minunată și încerc să fiu pozitiv.
Acum 10 ani, când am intrat în proiectele cu tineri de 14-18 ani de la licee de elită din București, am făcut un mic studiu și am întrebat câți dintre ei vor să studieze și să rămână afară. Au ridicat mâna circa 90% dintre ei, iar astăzi, când pun aceeași întrebare, sunt undeva la 50%. Este cel mai bun barometru că suntem unde trebuie.
Evident că putem să facem încă multe lucruri, dar nu aș vrea să dau eu sfaturi, ci să facă cei care sunt în măsură. Cred că trebuie să vedem lucrurile mult mai pozitiv și optimist, pentru că trăim într-o țară frumoasă, avem o nație și oameni minunați, o tânără generație minunată și ne așteaptă lucruri foarte bune.