PROFIL DE MEMBRU – Monica Ivan (Director General @BRK Financial Group) și România în care copiii își vor dori să trăiască
Despre Monica Ivan
Care este contribuția pe care vrei să o aduci în lume?
În primul rând, mă preocupă sustenabilitatea pe termen lung, cu precădere problemele legate de mediu, deci pledez pentru un consum rezonabil și chibzuit. Din punct de vedere al businessului în care sunt implicată, ne orientăm să susținem și să sprijinim antreprenorii locali și cred că în contextul globalizării, trebuie să ne preocupe în mod sistemic și promovarea capitalului autohton.
Care este cea mai de impact realizare?
Nu pot puncta o singură realizare, cariera unui broker din piața de capital se formează dintr-o sumă de proiecțele mai mari sau mai mici. Totuși, cele mai plăcute sunt cele legate de facilitarea accesului la finanțare pentru companii prin intermediul pieței de capital și cred că am acoperit majoritatea sectoarelor economice de la IT la real estate, financiar până la agro și comerț.
Care este cea mai mare aventură trăită?
Un banal zbor cu turbulențe majore și o aterizare proastă m-au marcat major și de atunci orice zbor cu avionul e o aventură în sine și… zbor destul de des. O bună perioadă chiar renunțasem să zbor, dar nici drumurile patriei nu sunt tocmai o soluție.
Cum menții echilibrul între viața personală și de business?
În general stabilesc anumite limite între cele două aspecte și încerc să le respect cât pot. Ca principală regulă, încerc să-mi aloc weekendul strict vieții personale, să nu-l amestesc cu viața profesională, deși nu întotdeauna reușesc.
Despre BRK Financial Group
Ce face compania ta?
Sunt Director General la BRK Financial Group, unul dintre cei mai vechi intermediari din piața de capital din România, companie înființată în anul 1994, primul și singurul broker listat la Bursa de Valori București, un broker independent în top 5 România.
Cum își împlinește compania sensul? Care este diferențiatorul?
Inovarea și apetitul la dezvoltare laterală. Vorbim de o piață de capital unde majoritatea brokerilor au o singură linie de business (intermedierea tranzacțiilor). Noi avem patru sau cinci picioare, cum ne place să spunem, pe lângă filiera tradițională a intermedierii, intermediem finanțări pentru companii, suntem emitent de produse structurate, ne administrăm propriul portofoliu și realizăm operațiuni de market making. De exemplu, acest ultim segment de business l-am lansat în martie 2020 și astăzi reprezintă mai mult de 1/3 din volumul de business.
Ce lecție majoră ai învățat navigând compania prin pandemie?
Am avut „norocul” de a fi contact direct al pacientului 24 din România, când nimeni nu era pregătit pentru ce avea să urmeze, fapt care mi-a demonstrat că schimbările se pot face și în viteză și siguranță atunci când trebuie și situația o impune.
Care este cea mai bună investiție pe care o poți face azi?
Cu riscul de a apela la un clișeu, educația rămâne cea mai bună investiție, înainte de orice. Apoi vin restul asseturilor.
Despre Monica Ivan în RBL
Cum arată România în care copiii tăi își vor dori să trăiască?
Aș vrea, în primul rând, o Românie sigură, cu un sistem educațional și de sănătate bine pus la punct, în care să primeze valorile europene. Iar mai apoi, dacă se poate, o țară mai puțin „stresată” decât e în prezent, un mediu mai predictibil din toate punctele de vedere și, de ce nu, prosper.
Care simți că este contribuția ta într-o comunitate precum RBL?
În momentul în care am aderat eram familiarizată cu luările de poziție ale RBL în anumite dezbateri privind schimbări legislative care impactau mediul de business, dat fiind că acest subiect este o preocupare majoră pentru mine. Pe viitor, îmi voi aduce contribuția în grupurile de lucru și proiectele care lucrează la elaborarea de propuneri legislative și luări de poziție pe teme actuale, unde cadrul legislativ își arată ineficiența.
La ce teme majore să fie atenți liderii de business în următorul an?
Cred că în anul 2023, criza de personal de pe piața muncii va rămâne o provocare complexă, iar cadrul geopolitic și cel macroeconomic dificil care s-a manifestat în anul 2022 își va continua evoluția volatilă și în 2023.