IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

PROFIL DE MEMBRU – Nicolae Ciobanu (Fortim Trusted Advisors) și parcursul complet de la simplu angajat la partener și antreprenor


PROFIL DE MEMBRU – Nicolae Ciobanu     (Fortim Trusted Advisors) și parcursul complet de la simplu angajat la partener și antreprenor

Despre Nicolae Ciobanu

Ce ți-ai dori să știe colegii din RBL despre tine?
Sunt Managing Partner – Head of Advisory în cadrul companiei Fortim Trusted Advisor, membru exclusiv al alianței BNP Paribas Real Estate în România. În primul rând, mă bucur să fac parte din comunitatea Romanian Business Leaders și sunt convins că împreună vom dezvolta proiecte îndrăznețe. Colegii din comunitate se pot baza pe mine pentru orice problemă de real estate pe care o au pentru că suntem un partener de încredere. Oferim consultanță imobiliară pe toate segmentele comerciale, însemnând birouri, industrial și retail, într-o perioadă în care se vehiculează foarte multe informații contradictorii despre piața imobiliară, despre evoluția și produsele ei. Lucrăm zi de zi pe această piață, o cunoaștem și venim cu cele mai bune soluții. Oferim servicii tailor-made pentru cei care își doresc un spațiu nou de birouri, să se extindă sau să optimizeze actualul spațiu pentru chiriași, dar și pentru proprietari, pe zona de capital markets, investment sau research.


Care este cea mai importantă și plină de impact realizare personală de până acum?
Faptul că până la vârsta de 35 de ani am reușit să parcurg traseul de la un simplu angajat la antreprenor și partener într-o companie de servicii de imobiliare din top 5 din România cred că este cea mai mare realizare a mea.


Care este contribuția pe care vrei să o aduci prin munca ta?

În primul rând, aș vrea să lupt pentru sustenabilitate pe termen lung, să îi fac pe cât mai mulți oameni de afaceri să se gândească la generațiile viitoare și să luptăm împreună pentru binele lor. Domeniu real estate-ului este de bază în ceea ce privește economia de energie și protejare a mediului și cred că în perioada următoare conceptul ESG (Environmental, Social, and Governance) va prinde teren și în România. Va depinde de cât de mulți dintre noii proprietari, dar și dintre chiriași vor putea să îl adopte.


Care sunt ariile tale de expertiză?
Activez de 16 ani în domeniul consultanței imobiliare, pe toate segmentele, că vorbim de birouri, de retail, de industrial sau de investment. Mai nou, în ultima perioadă, m-am lansat și pe zona de research, pentru principalii noi clienți, pe care i-am asistat în tranzacții. Printre ei se numără nume mari, precum Harman Kardon, Mapei, Grohe, Kruk International, Asseco SEE, Cegeka, Sika, BERD, PRO TV, Fortech și alți clienți importanți. De partea proprietarului, m-am ocupat de închirierea proiectului Hexagon Offices din Cluj Napoca, un proiect de 22.000 de metri pătrați, deținut de către compania de construcții KESZ. Am închiriat clădirea integral chiar în perioada pandemiei, a fost o provocare. Iar în ultima perioadă m-am ocupat activ de închirierea clădirii America House din centrul Bucureștiului, din zona Piața Victoriei, un proiect deținut de către investitorii de la Morgan Stanley. Dintre subiectele actuale, cred că ar trebui să acordăm atenție deosebită sustenabilității clădirilor și investițiilor în educație.


De unde îți iei energie? Cum faci să te încarci?
Călătoriile sunt cele care îmi dau energie și mă încarcă pozitiv. Mă distanțez de lumea de business și mă încarc cu energie de fiecare dată când merg într-o destinație nouă. Recent, am descoperit că Madeira este un colț de rai. Are o perspectivă luxuriantă a insulelor exotice, dar în același timp este aproape. E localizată între Europa și America, în mijlocul Oceanului Atlantic și totuși face parte din Portugalia, care este în Uniunea Europeană. Mă simt acolo ca într-o junglă amazoniană, dar totuși am această siguranță europeană. Madeira este locul unde este mereu primăvară și e destinația noastră preferată, a mea și a soției, deja am fost de trei ori.

Cum menții echilibrul între viața profesională și viața personală, care sunt pârghiile pe
care le folosești?

Încă nu am găsit acest echilibru, este clar că trebuie menținut, însă momentan timpul alocat activității de business este mult mai mare pentru că suntem în perioadă de creștere și dezvoltare a business-ului. Înseamnă că și noi, ca acționari în cadrul companiei, trebuie să facem anumite sacrificii.

Despre Fortim Trusted Advisors


Ce face organizația pe care o reprezinți? Care e sensul dincolo de profit, de ce există Fortim?
Noi vrem să îmbunătățim serviciile de real estate din România. Credem că cea mai importantă este calitatea, e mult mai importantă decât cantitatea și doar ținând cont de acest lucru, clienții revin la tine, te recomandă și apelează la cât mai multe servicii ale tale. De exemplu, un client al nostru, o companie străină, a cumpărat un teren ca investiție prin intermediul nostru, apoi a apelat la serviciile de research pentru a afla ce imobile și la ce prețuri se construiesc în zona respectivă, pentru ca ulterior să apeleze și la servicii de PR și marketing, iar mai târziu și la servicii de vânzare pentru acest proiect rezidențial care se va dezvolta. Deci au apelat la toate serviciile noastre, de la A la Z.

Ce anume vă diferențiază?
Noi aplicăm conceptul one-stop-shop, atât pentru investitori, cât și pentru clienții noștri. Un alt exemplu ar fi o companie care a investit într-o clădire de birouri de circa 22.000 de metri pătrați în Cluj-Napoca. Clădirea a fost livrată la începutul anului 2019 și am reușit să-i convingem să ne ofere exclusivitatea pentru a închiria acest proiect. Ne-au acordat și serviciul de property management, iar în prezent ne ocupăm și de administrarea acestui imobil.

Un alt exemplu este închirierea recentă a unui spațiu de birouri de clasa A, într-o clădire din zona de nord a Bucureștiului, la care am asigurat atât serviciile de project management, cât și serviciile de consultanță pentru clientul respectiv.


Cum arată profilul de client ideal pentru voi?

În general, clienții noștri sunt companii multinaționale pe zona corporate, dar și companii antreprenoriale românești, fonduri de investiții, bănci și alte companii care se dezvoltă atât pe zona de office, pe zona de industrial și pe zona de retail.

Care este povestea fondatoare a organizației, cum a început organizația și cum ai ajuns să fii partener?
Noi suntem alianța exclusivă a grupului BNP Paribas Real Estate în România. Este un brand care oferă standarde internaționale, cu 50 ani experiență de business, numărul unu pe zona de imobiliare în Europa și prezent în 30 de țări, fiind cunoscut pentru vizibilitatea și suportul din turneele internaționale de tenis, în special. Brandul BNP Paribas Real Estate oferă și clienți care vin pe această filieră. Noi oferim servicii de advisory și property management.

Avem doi mari piloni. Primul cuprinde consultanță: pe zona de office, pe zona industrială, pe zona de research și investment și mai nou și servicii de PR și marketing, prin care poziționăm și repoziționăm proprietățile pe piață. Al doilea mare pilon este de property management și project management, iar în acest moment avem în administrare clădiri de birouri și spații comerciale cu o suprafață totală de peste 150.000 de metri pătrați, ceea ce ne poziționează în top 4 jucători din piață. Suntem prezenți atât în București, dar și în două orașe din țară. Avem echipe locale, atât în Cluj-Napoca, cât și în Târgu Mureș, unde realizăm servicii de advisory, property management și project management.

Eu am început colaborarea în 2018, ca senior consultant pe zona de office, apoi am fost promovat în 2019 ca Head of Office Agency, iar în decembrie 2020 a fost un management buyout (MBO) prin care am devenit acționar în cadrul companiei.

Cum vă uitați la viitor? Care care sunt planurile?
Ne dorim, în primul rând, să rămânem în primii 5 jucători din industria de real estate din România, să ne menținem aceeași calitate a serviciilor pe care o avem în acest moment. Este recunoscută de către clienții noștri, atât pe zona de advisory, dar și pe zona property management și project management. Mai mult, vrem să extindem și să oferim toată gama de servicii imobiliare, inclusiv consultanță pe segmentele industrial și rezidențial, pe care încă nu le acoperim în momentul acesta, dar pe care le vom dezvolta cu siguranță în următoarea perioadă.

Ne dorim să avem un portofoliu cât mai mare de clienți strategici precum cei cu care lucrăm deja (Morgan Stanley, Grupul Kesz, Grupul Indotek și fondul de investiții First Property din Londra) și alături de care ne dorim să creștem împreună.

Cum alegeți oamenii cu care lucrați?
În primul rând, eu aleg angajații astfel încât să avem aceleași principii și valori, să fie buni coechipieri, să avem aceeași viziune pe termen lung, dar să țină cont și de principiile de etică.


Cum crezi că ești descris de către colegii tăi?

Cred că mă văd o persoană calmă, de încredere, focusată pe rezultate, dedicată și perseverentă.


Cum sună propunerea voastră de valoare pentru membrii din comunitatea RBL?

Dacă au nevoie de a închiria un spațiu nu doar în București, Cluj sau Târgu Mureș, în orice oraș din România, noi nu le vom percepe comision pentru că vom fi plătiți de către proprietar. Îi invit cu încredere pe colegii din RBL să apeleze la noi, le vom găsi cele mai bune soluții și îi vom ajuta de la A la Z, indiferent de mărimea companiei sau de business-ul pe care îl vor dezvolta.


Despre Nicolae Ciobanu în RBL


Misiunea RBL este de a construi România în care generațiile viitoare își vor dori să trăiască. Cum arată această Românie pentru tine și organizația pe care o reprezinți?
Eu mi-aș dori ca România să fie o țară predictibilă, cu o infrastructură bună, un sistem educațional performant și un sistem medical bun. Mi-aș dori să avem un stat care să respecte antreprenoriatul, să crească această zonă și să pună oamenii mai presus de orice.


Care este preocuparea voastră principală legată de viitor? În ce direcții ar trebui acționat, acționați sau aveți de gând să acționați?
Grija pentru mediu este de fapt asigurarea unui viitor mai bun. Voi milita pentru clădiri sustenabile, pentru proiecte de încurajare a folosirii energiilor verzi, pentru mai puțină poluare și cât mai multe zone verzi. Am plantat deja niște copăcei într-o zonă de pe lângă București și suntem deschiși pe viitor să ajutăm mai mult în acest sens.

În general, mi-aș dori să mă implic în proiecte despre antreprenoriat, proiecte de educație și orientare profesională, pe zona de smart cities care să dea forță comunității.


Care sunt subiectele pentru care vrei să fii cunoscut în comunitate?
Îmi doresc să îmbunătățim comunitatea, să avem clădiri cu standarde de calitate superioară, un consum redus de energie, cu proprietari de birouri și companii care să ia în calcul amenajarea de zone verzi vibrante, care să crească calitatea vieții oamenilor. Îmi doresc ca și spațiile de locuit să respecte aceste reguli, să fie sustenabile, să aibă zone verzi, zone de petrecere a timpului în aer liber, locuri de socializare și naștere a unor comunități. Avem un exemplu concret de bună practică în clădirea America House, din zona Piața Victoriei, pentru care compania noastră asigură și serviciile de property management. Am asistat la investiții de peste 10 milioane de euro, care au dus la obținerea unui certificat de clădire verde și au îmbunătățit major zona de spații comune. Mai mult, zona de retail de la parter a devenit o zonă vibrantă, cu multe spații verzi cu iluminat modern și pază permanentă, care conferă siguranță atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, cu multe facilități pentru angajații din clădire, dar și pentru turiștii și locuitorii din zona respectivă.

Ce înseamnă să fii lider?
În primul rând, liderul știe să motiveze, să dirijeze echipa astfel încât să vină după el și să dea cele mai bune rezultate. E ca la un concert.

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter