IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

PROFIL DE MEMBRU – Ștefan Obreja (Life Dental Spa Clinics) și mindset-ul de top performer


PROFIL DE MEMBRU – Ștefan Obreja (Life Dental Spa Clinics) și mindset-ul de top performer

DESPRE ȘTEFAN OBREJA

Ce îți dorești să știe despre tine colegii din RBL?

Conduc un lanț de clinici stomatologice care sunt răspândite în mai multe orașe din România. Avem clinici în București, Iași, Cluj, Sibiu, Brașov, Oradea, Arad și Pitești și urmează să mai deschidem și în alte orașe și mai avem o clinică de chirurgie în București. Eu mă ocup de dezvoltarea și implementarea proiectului. Dorim să dezvoltăm și un lanț de laboratoare și puncte de recoltare și începem la Brașov și îmi doresc să mai construiesc un alt lanț de clinici pe o altă nișă. Am studiat în Danemarca, am un master în Security Management. Am studiat macroeconomie, business și analiză de risc la Copenhagen Business School. Am mai avut un start-up înainte de a intra în domeniul stomatologiei. Sunt un om destul de îndrăzneț, curajos, îmi place să îmi asum riscuri, le calculez și până acum mi-a ieșit. Sunt conștient totuși că singura constantă a Universului e schimbarea, așa că nimeni nu poate să prevadă viitorul, putem să avem niște indicii despre cum o să fie și mergem înainte, ne aliniem cu ce se întâmplă.

Care sunt valorile tale și cum le trăiești?

Una dintre cele mai importante valori pentru mine este schimbarea. Din păcate, foarte mulți oameni se agață de trecut și cred că identitatea pe care o aveau ar trebui să le decidă și ce se va întâmpla în viitor. De cele mai multe ori, ei iubesc să fie într-o astfel de zonă de confort. Pentru mine este foarte importantă conștiința. În tot ceea ce fac, în afaceri, în familie, în viața de zi cu zi, mă gândesc cel mai mult la cum pot să vin în ajutorul celorlalți și să aduc valoare adăugată ca să le transform viața. Totul trece prin prisma moralității, a conștiinței, adică eu nu aș face unui pacient sau unui client ceva ce nu mi-aș face mie. Este ceva definitoriu în business-ul pe care îl avem și pacienții simt că îi punem tot timpul pe primul loc. Conștiința este o aliniere cu mine, cu Dumnezeu, cu ce vreau, cu Universul, ca atunci când iau o decizie și fac un lucru să fie și în beneficiul celorlalți. Bineînțeles că afacerile sunt făcute ca să faci profit, dar cred că ar trebui să vină ajutând oameni, pentru că le aduci valoare prin serviciile și produsele pe care le vinzi, iar ei te vor răsplăti pentru asta. Înseamnă a fi prezent sută la sută și să nu îți încalci principiile care țin de bunăstarea celor din jur.

Care este contribuția ta la binele omenirii, la întreg, ce vrei să lași în urma ta?

Întrebarea aceasta mi-o pun destul de des și îmi dă motivație. În acest an, deschidem 6-7 clinici stomatologice, fără fonduri de investiții și fără o experiență foarte vastă. Probabil nu a făcut nimeni în istoria României așa ceva până acum. Vine foarte mult din dorința de a transforma viața oamenilor, de a avea o viață mai bună. Eu nu sunt medic stomatolog, soția mea este, iar modul cum noi facem lucrurile m-au făcut să cred foarte mult în domeniu. De fapt, noi nu tratăm dinți, ci efectiv ajutăm niște oameni să-și transforme viața. Dacă ai o dantură frumoasă și funcțională, poți să mergi la o întâlnire de afaceri și să zâmbești, poți să mergi la o întâlnire cu iubitul sau iubita și să ai încredere în tine, poți să mergi la un interviu pentru ocuparea unui loc de muncă și să zâmbești cu încredere. Ai o funcționalitate care îți dă ocazia și șansa să poți să mănânci fără să te chinui, în fiecare zi, mai ales că în România, din păcate, foarte mulți oameni rămân fără dinți destul de devreme. Tot ceea ce facem noi este minim invaziv, folosim foarte mult laserul dentar, nu mai folosim freza, tratăm majoritatea afecțiunilor dentare fără anestezie, fără freză și fără durere, e ceva revoluționar.

Ce anume te energizează și ce anume te consumă?

Eu mă consider un top performer, am făcut școală militară, am lucrat în sistemul militar mai mulți ani, am fost în diverse situații-limită, ceea ce m-a făcut să cred că noi, oamenii, ne putem întinde limitele. Eu vreau să le consider ca pe niște oportunități să ne depășim anumite praguri, să ieșim din zona de confort. Eu prosper cel mai mult când simt că pot să îmi depășesc limitele. Cel mai tare lucru este când simt că oamenii din echipa mea își depășesc limitele și devin top performeri. Fug de obicei de situațiile care duc spre mediocritate pentru că îmi calculez foarte bine minutele și orele dintr-o zi. De ce să pierd timp cu ceva care nu aduce niciun fel de valoare mie și celorlalți și care de multe ori te mai și demotivează? Din păcate, majoritatea gândurilor umane sunt negative, este demonstrat științific, sunt statistici. Este foarte important ce faci cu restul gândurilor și să mergi mult mai mult în direcția de putere, voință, prosperitate și chiar dacă apar provocări, să găsești soluții. Am provocări zilnic. Sunt foarte multe, mai ales când deschizi 5-6 clinici deodată, într-o lună, cu resurse proprii și fără 30 de oameni de management în spate, ci cu 2-3 oameni. Efectiv nu îmi permit să pierd vremea. De exemplu, mănânc în principiu o singură masă pe zi și îmi doresc din ce în ce mai mult să fie raw-vegană pentru că atunci când bagi mâncare vie în tine, ești viu. Este simplu, am foarte multă energie cu o masă pe zi, pot să duc 16 ore de muncă fără probleme. Apoi mai este meditația, cu o jumătate de oră de meditație pe zi, deja ți-ai încărcat bateriile foarte mult pentru că liniștești foarte mult mintea și ai claritate. Și mâncarea sănătoasă îți dă claritate pentru că stomacul este al doilea creier.

DESPRE LIFE DENTAL SPA CLINICS

Dincolo de profit, de ce există afacerea ta? Care este sensul?

”De ce”-ul vine foarte mult de la dorința de a aduce valoare. Pentru mine e foarte simplu. Am o singură viață aici, pe Pământ, în corpul ăsta, deci am șansa de a oferi ce pot mai bine și mai bun din mine, alături de oamenii din jur, de echipă, de familie. Când mă trezesc dimineața, mă gândesc cum ar fi dacă este ultima mea zi pe Pământ și mă întreb ce aș face. Și atunci dau sută la sută ca să mă transform în primul rând pe mine, pentru că nu pot să transform pe ceilalți dacă eu nu mă pot transforma și am mult de transformat la mine. Îmi accept condiția și știu că pot să devin mai bun în fiecare zi, în management, people skills, leadership, în tot ce mi-am propus. Lucrez, caut soluții și știu că lucrurile pe care mi le imaginez și în care cred cu adevărat devin realitate. De exemplu, așa am ajuns să studiez în Danemarca și să locuiesc într-o casă pe malul lacului. De ce nu aș avea un corp sănătos, de ce nu aș face o afacere de miliarde de euro, să ajut milioane, sute de milioane de oameni și să le transform viața? Există și varianta să nu o fac și să am o viață plictisitoare.

Cum își împlinește afacerea ta sensul? Care este diferențiatorul?

În domeniul nostru sunt vreo două lanțuri de clinici mult mai mari. Unul dintre lanțuri este de mulți ani pe piață și îl apreciez foarte mult, iar al doilea a crescut foarte mult în ultimii ani, destul de agresiv, cu fonduri de investiții și implicații materiale destul de mari. Mă bucur că se întâmplă acest lucru, crește calitatea și este sănătos pentru societate și consumatorul final. Noi ne diferențiem prin conștiință. Stomatologia noastră este holistică, adică tratăm oameni, nu doar dinți. Valoarea pe care o adăugăm pacientului nu ține doar de stomatologie. Ține foarte mult de transformarea vieții lui și de experiența pe care o are la noi. În orice afacere, provocarea este să predai din valorile pe care le ai, iar oamenii să și le însușească și să îi reprezinte în tot ceea ce fac. Facem ședințe săptămânale și le vorbim medicilor și asistenților despre conștiința oamenilor și despre alimentație sănătoasă, despre schimbarea mindset-ului, despre legea atracției, despre puterea minții subconștiente, despre tehnici de materializare a obiectivelor. Facem în fiecare dimineață la 7:50 training cu oamenii pe mindset pentru că înainte de a fi dentist, de a trata, ai o minte. Dacă mintea nu este puternică, e degeaba. Până îi pornești pe oameni este mai greu, dar și când se pornesc apar efectiv rezultatele. Fac ședințe de coaching cu medicii, care au un rol foarte important, ei lucrează unu la unu cu pacienții. De exemplu, o colegă și-a triplat performanța la două luni după o astfel de ședință în care am întrebat-o ce ar face mai bine și cum ar fi dacă ar cunoaște acum toate lucrurile pe care trebuie să le facă să își atingă obiectivele pe care și le-a propus. Schimbarea este în comportament și mindset, este o schimbare de perspectivă, că sunt aici să dau sută la sută. Nu vorbim doar despre dinți. Vrem să trecem de sfera normalului și să dăruim mai mult, să vedem o transformare în oameni. Când vine vorba de pacient, merg și rezolv personal orice problemă. Dacă este corectă și nu este ceva exagerat, rezolv, vreau ca toți pacienții să plece mulțumiți de la noi.

Cum crezi că te descriu colegii tăi?

Nu sunt un om ”easy”. Am dublat cifra de afaceri în fiecare an, acum avem o creștere a numărului de clinici de 500 la sută. Nivelul acesta de performanță cere hotărâre și o fermitate foarte mare. Oamenii iubesc zona de confort foarte mult pentru că este mult mai ușor să faci lucrurile așa cum le știai și să ai rezultate așa cum au și majoritatea. Eu îmi doresc ca oamenii cu care lucrez să aibă rezultate de cel puțin 4-5 ori mai mari decât media pieței și atunci oamenii mă descriu, aș zice, ca fiind destul de hotărât, ferm, performant, tăios câteodată. Nu prea accept mediocritatea, cei care lucrează cu mine ori fac performanță, ori mai bine se ocupă de altceva. Oamenii care sunt în jurul meu, de obicei, acceptă să fie top performeri. Nu vreau să cobor deloc ștacheta, cel puțin nu în următorii 5-10 ani. 

Cum alegi oamenii cu care lucrezi îndeaproape?

Cei mai mulți oameni nu au pregătire, nici eu nu am avut-o. Îmi doresc să văd sclipirea în ei, să văd dorința de a excela și de a da sută la sută, adică să fie prezenți și dacă e nevoie, să lucreze 16 ore pe zi pentru că o face, în primul rând, și pentru visul lor. Nu este doar visul meu, suntem o echipă și facem lucrurile împreună, cu toții avem de câștigat și nu doar financiar, dar și ca viziune, potențial de creștere și apartenență la ceva mai mare. De obicei, îi întreb prin ce provocări au trecut, le expun situațiile cele mai dificile prin care eu am trecut și îi întreb ce-ar face. Îmi dau seama din răspunsurile pe care le primesc dacă s-ar putea adapta. Îi întreb cum s-ar simți dacă trebuie să stea 16 ore la birou sau cum ar reacționa dacă vin 10 pacienți nemulțumiți într-o zi sau ce ar face ca să ajute să crească doi medici care nu performează. Oamenii potriviți cu care îmi doresc să lucrez au valori foarte puternice, sunt integri și sunt motivați să își depășească condiția. E cel mai important aspect, chiar dacă nu au experiență. Cu cât au mai multă experiență, cu atât se formează mai multe tipare limitative. Cu cât crezi că știi mai multe, cu atât de fapt descoperi că nu știi mai nimic și ai foarte multe de învățat. Și atunci prefer mai mult oamenii care vor să învețe și trag foarte mult, care dau sută la sută, decât oamenii care au 20 de ani de experiență și au nevoie ca totul să fie atât de structurat, încât nu pot să fie autonomi. În ce facem noi este nevoie de foarte multă autonomie și înseamnă că omul trebuie să înțeleagă de la vânzări până la marketing, fără să fie expert în toate, dar să comunice cu medicii, cu pacienții și când apar defecțiuni la echipamente. Identific oamenii care vor să iasă din zona de confort.

Cum s-a născut în mintea voastră business-ul pe care îl conduci astăzi?

Ideea exista, soția mea este în domeniu de 13 ani. Exista o clinică care nu era performantă din cauza managementului. Fiind medic, soția mea nu se putea ocupa de toate lucrurile și atunci am decis să preiau toată partea asta. Eu trecusem prin prima afacere cu un start-up cu batoane raw vegane, care nu a ieșit tocmai cum mi-am propus eu. Am trecut prin niște experiențe care m-au defocusat puțin pentru o perioadă, până când am luat decizia că următorul lucru care o să vină o să fie un succes. Când iei o astfel de hotărâre, înseamnă că vei găsi soluțiile, oamenii și resursele, că vei găsi strategia și absolut tot ce ai nevoie ca să fie un succes. Eu eram în Danemarca și am vorbit cu soția mea, lucrurile nu mergeau bine deloc cu afacerea și am zis că a doua zi vin acasă, și transformăm totul. Am luat biletele, am venit în România și atunci am început transformarea efectiv, am reorganizat toată echipa. Nu a fost ușor, și acum cifra noastră de afaceri nu este foarte bună, este complicat când cauți top performeri. În ultima perioadă, am început să aliniez mai mult valorile și am mai scăzut puțin ritmul, pentru că apar și foarte multe situații conflictuale, când cauți mereu să crești ștacheta. Din punctul meu de vedere, toată lumea are de câștigat când ridici ștacheta. De exemplu, cum ar fi ca în fiecare oraș din lumea asta să fie stomatologie laser? Am oferi o super valoare oamenilor, dar nu ai cum să faci asta dacă oamenii nu sunt implicați și nu sunt top performeri. Efectiv nu există altă variantă. Ca cifră de afaceri am crescut destul de mult, de când am preluat conducerea clinicii acum 2-3 ani, am ajuns de pe locul 50-60, pe locul 6, în 2020, în România. Am triplat și am dublat în fiecare lună, în 2021 o să fim pe locul 3 și anul următor mi-am propus să devenim numărul unu. Știu, sună nebunesc să devii numărul unu în 3-4 ani, competitorii noștri au câteva zeci de ani de experiență și câteva zeci de milioane de euro de la fonduri de investiții, este un alt joc, dar dorința e atât de mare încât știu că o să dau sută la sută. Și dacă nu se va întâmpla acum, este doar o chestiune de timp până când se va întâmpla.

Care sunt planurile voastre pe termen lung?

Anul acesta o să avem 10 clinici, eu îmi doresc să le consolidez foarte mult pentru că este o viteză de creștere foarte mare pentru domeniul în care activăm. Lucrăm cu servicii, nu vindem produse și optimizarea este mult mai greoaie și anevoioasă decât în cazul unui magazin, unde pui niște produse pe raft, ai un front stradal, vin oamenii și faci marketing online. Noi lucrăm cu oameni, cu medici care trebuie să performeze și să devină profesioniști. Trebuie să îi găsim sau să îi creăm pe acei 5 la sută top performeri, ceea ce nu se întâmplă peste noapte. Este un business care necesită foarte multă energie. Dacă aș fi pus energia pe care am pus-o în cei 3 ani într-un business cu scalare mult mai simplă, probabil acum eram de 10 ori mai departe. Pe termen lung, îmi doresc să deschidem clinici în fiecare oraș din România, minim 50. În mare parte mi-aș dori să le creez și prin parteneriate, pentru că vreau să participe la succesul nostru mai mulți oameni. Succesul nu este doar al meu sau al Cristinei (n.r. soția sa), vreau să fie un succes comun. Prin francize sau parteneriate noi oferim training, echipamente, know-how, marketing și partenerii vin cu motivația să facă un succes din acest concept, împreună cu noi. O să avem o clinică în fiecare oraș și sper ca în maxim 1-2 ani să ieșim în afara României și să deschidem clinici în toate orașele mari, în Europa, după care America. Îmi doresc să fie o clinică LifeDental Spa în fiecare oraș mare din lumea asta. Probabil că o să dureze undeva la 10 ani. Acesta este visul meu și dau sută la sută, chiar dacă apar provocări pe drum. Îmi doresc să dezvolt în domeniul medical cel puțin 5 afaceri, nu doar în stomatologie, vreau să merg și în zona de puncte de recoltare și analize de laborator, tot ce înseamnă microbiologie. Sunt deja în România competitori destul de mari, dar văd un potențial interesant aici pentru că domeniul medical este foarte fierbinte în momentul acesta și oamenii au nevoie de asistență medicală. Ne mai dorim să dezvoltăm și suplimente alimentare care să meargă tot în direcția de a ajuta oamenii să își rezolve probleme. Vreau să merg foarte mult în direcția de sănătate și nu doar fizică, ci și mentală.

Ai avut întotdeauna acest mindset de top performer? A fost o experiență anume care te-a transformat și ai început să gândești în acest fel? Care este sursa acestei mentalități? 

Aș putea să zic că de mic am fost un rebel. Am fost un copil care nu a renunțat când toți mi-au zis că nu se poate. Mi-am zis că ”dacă alții au făcut-o, eu de ce n-aș putea să fac, așa că hai să vedem ce resurse implică”. Între timp, m-a acaparat sistemul militar, care e o matrice. Am trăit în ea foarte mulți ani. Sunt foarte multe reguli, dar la un moment mi-am dat seama că poți să încalci regulile care țin pe loc, bineînțeles, fără să faci rău celorlalți. Sunt acele reguli care în loc să ajute umanitatea să crească, o țin în mediocritate, sărăcie, boală și multe alte probleme pe care le vedem – anxietate, frici. Cel mai simplu mod de a-ți activa partea asta de mindset de creștere și de performanță este să înveți și să acționezi rapid, adică să pui în practică. Realizezi apoi efectiv că tot ce creezi este o sumă a experiențelor tale și cu cât înveți mai rapid, cu atât faci mai puține greșeli, pentru că ai trecut deja prin anumite etape. De exemplu, eu nu mai trec prin etapa cu afacerea cu batoane raw vegane, care nu mi-a ieșit. Se creează niște pattern-uri și efectiv îți dai seama cum să acționezi ca șansele de reușită să crească exponențial. Ca să înveți rapid, este nevoie să fii prezent. De exemplu, când mă uit pe bord la tot ce înseamnă programări și optimizare de clinici, eu văd lucruri, efectiv le simt, îmi arunc ochii și le văd. Sunt prezent, sunt acolo, pentru că nu mai am timp să pierd vremea, viteza contează foarte mult.

ȘTEFAN OBREJA ȘI MISIUNEA RBL

Cum vezi România în care vrei să trăiască băiatul tău?

Eu am plecat din România, am stat în Danemarca timp de 8 ani. Încă locuiesc acum acolo, simt că este casa mea, a doua mea casă. Am plecat din cauza sistemului, pur și simplu am renunțat. Am judecat foarte mult România și românii și probabil o mai fac câteodată și îmi cer scuze, îmi pare rău că fac asta. Am simțit că se întâmplă foarte multe blocaje. Dacă nu ești îndeajuns de adaptabil ca să poți să vezi oportunități în România, pici victimă a sistemului. E atât de birocratic și de încet, a rămas o formă de comunism în mindset-ul multor oameni. Oamenii nu acționează conștient, sunt niște programe care le-au fost insuflate de către societate, de familie, școală, sistem etc.. Când am plecat, am zis că niciodată nu o să mă mai întorc în România. Mi-am dat demisia, am renunțat la tot, am plecat fără să știu pe nimeni în Danemarca. Dar m-am întors și se pare că am succes în România, iar asta m-a făcut cel puțin în ultima perioadă să vreau să ajut, să transform oamenii din jurul meu, să nu mai fie nevoiți să plece ca să își transforme viața. Eu pot să fiu un exemplu, am plecat, m-a ajutat experiența din afară, dar mai mult m-a ajutat experiența de aici. România este o țară foarte dificilă și trebuie să fii foarte puternic mental. Când înveți să reziști aici, poți să reziști oriunde altundeva. Îmi doresc să creez niște oameni puternici, eu împreună cu ei, ei împreună cu mine și să aducem foarte mult abundență în viața oamenilor. Îmi doresc ca oamenii să aibă venituri mai mari decât în afară, pentru că acesta a fost unul dintre motivele pentru care am plecat din România. Îmi doresc ca oamenii să nu mai fie nevoiți să plece din țară, lucru care vine cu prețul de a deveni top performer. Îmi doresc să trezesc potențialul din oameni. Eu mi-aș dori ca băiatul meu să nu fie nevoit să plece din România, la fel și copiii celorlalți români. Mi-aș dori ca toți oamenii să aibă o șansă ridicată și vizibilă, indiferent că s-au născut la țară sau în București. Șansele nu sunt vizibile și e nevoie de foarte multe transformări și de treceri prin provocări foarte mari ca să ajungem la un nivel de performanță ridicată.

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter