Impreuna reusim

Antrenament pentru Viitor

Antrenament pentru Viitor

Scopul proiectului

Tinerii români se întreabă mai mult ca oricând cum va arăta viitorul și spre ce profesie ar putea să se îndrepte. Mulți dintre ei aleg să plece din țară - însă chiar și dintre cei rămași, o bună parte nu se angajează și nici nu își continuă studiile, iar tot mai mulți mulți angajatori descoperă că nu au pe cine să cheme la interviuri.

Din această evidentă și imperioasă nevoie de îndrumare a tinerilor, în cadrul Summitului RBL 2018 a apărut Antrenament pentru Viitor, programul de orientare în carieră care pune în contact elevii cu interesele lor profesionale și cu joburile și organizațiile prezente pe piață.
Inițiativa oferă elevilor de liceu un program complex de orientare în carieră, pe durata a mai multor luni, în care fiecare elev va descoperi ce îl motivează și ce îi place să facă prin intermediul workshop-urilor, testelor și sesiunilor individuale de orientare în carieră, dar și prin vizitele ON THE JOB în organizații, în care va intra în contact direct cu profesii și joburi actuale.

Elevii din program vor fi ghidați pe tot parcursul programului de consilieri vocaționali specializați, care vor lucra împreună cu consilierul școlar din fiecare liceu.

Cu obiectivul final al unui viitor în care fiecare elev din sistemul de învățământ românesc va avea acces asigurat și neîngrădit la orientare și consiliere în carieră, echipa Antrenament pentru Viitor și-a început lucrul și creează deja experiențe unice și relevante pentru elevi.

LiderEchipa

Info proiect

În anul școlar 2018/ 2019, pentru a testa strategia Antrenament pentru Viitor, au fost selectați elevi din 3 licee cu performanțe diferite: Colegiul Național “Gh. Șincai”, Liceul Teoretic “Tudor Vladimirescu” și Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații “Gh. Airinei”.

Cei 300 de elevi care au intrat în program, împreună cu consilierul vocațional dedicat, vor trece printr-o serie de etape precum:

– Descoperirea elevului (motivații, aptitudini și preferințe vocaționale) și identificarea a 2-3 direcții de carieră care i se potrivesc acestuia, prin workshopuri, teste și sedințe individuale de consiliere;

– Vizite de lucru în organizație conform direcțiilor de carieră identificate. Întâlnirile cu profesioniștii vor fi dinamice;

– Fiecare elev va avea la final un PLAN DE VIITOR, o serie de pași pentru a-și contura traseul pe care îl poate urma.

Beneficiari

Beneficiarii cărora proiectul li se adresează în mod direct sunt liceeni aflați în clasele a X-a și a XI-a.

În mod indirect, beneficiari sunt și părinții și liceele în care programul este prezent, prin faptul că elevul care are o direcțiile mai clară de viitor are mai multă încredere și motivație. De asemenea, printre beneficiari sunt și organizațiile pe care elevii le vor vizita și unde aceștia vor descoperi joburile prezente, care vor putea avea acces la o bază de recrutare extinsă și informată.

Rezultate

– Pilotare program în cele 3 licee: Colegiul Național “Gh. Șincai”, Liceul Teoretic “Tudor Vladimirescu” și Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații “Gh. Airinei”

– Peste 300 de elevi înscriși, aflați în etape diferite ale programului

– O echipă de consilieri vocaționali dedicați aflați în contact direct cu elevii

– Statistici prezente: 27 domenii de interes identificate în Colegiul Gh. Șincai, precum IT (Inginerie, robotică, inteligență artificială, software development), Psihologie/ Resurse Umane, Arhitectură/ Arte vizuale & design, Medicină & Well-being, Publicitate/ Marketing/ Relații Publice, Educație & Training, Industria automobilistică, Cercetare, Diplomație etc.

– Vizite de lucru – work in progress

Parteneri proiect

Alte proiecte

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter