Impreuna reusim

Antrenament pentru Viitor

Antrenament pentru Viitor

Scopul proiectului

Tinerii români se întreabă mai mult ca oricând cum va arăta viitorul și spre ce profesie ar putea să se îndrepte. Mulți dintre ei aleg să plece din țară - însă chiar și dintre cei rămași, o bună parte nu se angajează și nici nu își continuă studiile, iar tot mai mulți angajatori descoperă că nu au pe cine să cheme la interviuri.

Din această evidentă și imperioasă nevoie de îndrumare a tinerilor, în cadrul Summitului RBL 2018 a apărut Antrenament pentru Viitor, programul de orientare în carieră care pune în contact elevii cu interesele lor profesionale și cu joburile și organizațiile prezente pe piață.
Inițiativa oferă elevilor un program complex de orientare în carieră, pe durata a mai multor luni (6 - 7), în care fiecare elev va descoperi ce îl motivează și ce îi place să facă prin intermediul workshop-urilor, testelor și sesiunilor individuale de orientare în carieră, dar și prin vizitele ON THE JOB (offline / online) în organizații, în care va intra în contact direct cu profesii și joburi actuale.

Elevii din program vor fi ghidați, pe tot parcursul programului, de consilieri vocaționali specializați, care vor lucra împreună cu consilierul școlar din fiecare liceu.

Cu obiectivul final al unui viitor în care fiecare elev din sistemul de învățământ românesc va avea acces asigurat și neîngrădit la orientare și consiliere în carieră, echipa Antrenament pentru Viitor și-a început lucrul și creează deja experiențe unice și relevante pentru elevi.

LiderEchipa

Info proiect

În anul școlar 2018/2019, pentru a testa strategia Antrenament pentru Viitor, au fost selectați elevi din 3 licee cu performanțe diferite: Colegiul Național “Gh. Șincai”, Liceul Teoretic “Tudor Vladimirescu” și Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații “Gh. Airinei”.

În anul școlar 2019/2020, am extins programul și la o școală gimnazială (I.G. Duca București), precum și în afara capitalei, respectiv la Liceul teoretic Ovidius Constanța și Liceul de informatică Tiberiu Popoviciu din Cluj-Napoca.

Elevii care aleg să participe la program, împreună cu consilierul vocațional dedicat, parcurg o serie de etape precum:

– Descoperirea elevului (motivații, aptitudini și preferințe vocaționale) și identificarea a 2-3 direcții de carieră care i se potrivesc acestuia, prin workshopuri, teste și sedințe individuale de consiliere;

– Vizite de lucru în organizație conform direcțiilor de carieră identificate;

– Fiecare elev va avea la final un PLAN DE VIITOR, o serie de pași pentru a-și contura traseul pe care îl poate urma.

Beneficiari

Beneficiarii cărora proiectul li se adresează în mod direct sunt elevi aflați în clasele a VII-A, a VIII-a, a X-a și a XI-a.

În mod indirect, beneficiari sunt și părinții și unitățile de învățământ în care programul este prezent, prin faptul că elevul care are o direcție mai clară de viitor are mai multă încredere și motivație. De asemenea, printre beneficiari sunt și organizațiile pe care elevii le vor vizita, fizic sau virtual, și unde aceștia vor descoperi joburile prezente, care vor putea avea acces la o bază de recrutare extinsă și informată.

La finalul programului din anul școlar 2019/2020, a fost o bucurie să primim cuvinte ca cele de mai jos:

– Carla, elevă în clasa a VII-a (Bucuresti): „Sunteți cei mai tari! Vă iubesc! Faceți lucruri minunate și ne ajutați să devenim niște oameni mai buni care să păstreze o țară frumoasă și unită!”

– Bianca, elevă în clasa a X-a (Constanta): „Sunteti minunati, să o țineți tot așa continuand proiectul pentru că sunt sigură că veți ajuta mulți copii, o să-mi fie dor de voi și abia aștept să ne vedem în toamnă (ca să vă mai văd încă o dată).”

– Maria-Karina, elevă în clasa a X-a (Cluj): „Vă mulțumesc pentru că m-ați ajutat să descopăr ceea ce mi se potrivește cel mai bine în ceea ce privește cariera!”

Rezultate

– Implementare program în cele 5 licee și un gimnaziu: Colegiul Național “Gh. Șincai”, Liceul Teoretic “Tudor Vladimirescu” și Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații “Gh. Airinei”, școală gimnazială I.G. Duca București, Liceul teoretic Ovidius Constanța și Liceul de informatică Tiberiu Popoviciu din Cluj-Napoca.

– Peste 400 de beneficiari direcți.

– O echipă de consilieri vocaționali dedicați aflați în contact direct cu elevii.

– Statistici prezente: 27 domenii de interes identificate, precum IT (Inginerie, robotică, inteligență artificială, software development), Psihologie/ Resurse Umane, Arhitectură/ Arte vizuale & design, Medicină & Well-being, Publicitate/ Marketing/ Relații Publice, Educație & Training, Industria automobilistică, Cercetare, Diplomație etc.

– Vizite de lucru – desfășurate offline, dar și online ca urmare a conjuncturii în care trăim din martie 2020.

Parteneri proiect

Alte proiecte

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter