Impreuna reusim

Antrenament pentru Viitor

Antrenament pentru Viitor

Scopul proiectului

Tinerii români se întreabă mai mult ca oricând cum va arăta viitorul și spre ce profesie ar putea să se îndrepte. Mulți dintre ei aleg să plece din țară - însă chiar și dintre cei rămași, o bună parte nu se angajează și nici nu își continuă studiile, iar tot mai mulți mulți angajatori descoperă că nu au pe cine să cheme la interviuri.

Din această evidentă și imperioasă nevoie de îndrumare a tinerilor, în cadrul Summitului RBL 2018 a apărut Antrenament pentru Viitor, programul de orientare în carieră care pune în contact elevii cu interesele lor profesionale și cu joburile și organizațiile prezente pe piață.

Inițiativa oferă elevilor de liceu un program complex de orientare în carieră, pe durata a mai multor luni, în care fiecare elev va descoperi ce îl motivează și ce îi place să facă prin intermediul workshop-urilor, testelor și sesiunilor individuale de orientare în carieră, dar și prin vizitele ON THE JOB în organizații, în care va intra în contact direct cu profesii și joburi actuale.

Elevii din program vor fi ghidați pe tot parcursul programului de consilieri vocaționali specializați, care vor lucra împreună cu consilierul școlar din fiecare liceu.

Cu obiectivul final al unui viitor în care fiecare elev din sistemul de învățământ românesc va avea acces asigurat și neîngrădit la orientare și consiliere în carieră, echipa Antrenament pentru Viitor și-a început lucrul și creează deja experiențe unice și relevante pentru elevi.

LiderEchipa

Info proiect

Antrenament pentru viitor este o soluție complexă și integrată de orientare în carieră, ce unește experiențele diferite de autocunoaștere din workshopurile de carieră, sesiunile individuale de consiliere și teste psihometrice cu vizite ON the JOB în companii sau întâlniri cu specialiști pe domeniile de viitor ale elevilor.

Este un proiect lansat în cadrul Summitului Romanian Business Leaders 2018, care a fost testat în orașele București, Cluj și Constanța, cu peste 500 de elevi de liceu și gimnaziu, atât în mediul offline (unde a început), cât și în mediul online în anul 2020. Instituțiile de învățământ în care proiectul a fost testat au vizat contexte cu performanțe diferite (crescute, medii și scăzute).

În prezent, echipa Antrenament pentru Viitor este formată din membrii RBL, voluntari și consilieri de orientare în carieră școlari și privați din orașele București, Cluj și Constanța.

Ce ne propunem în 2021: testarea programului în mediul rural, continuarea procesului de consiliere vocațională în liceele pilotate și conectarea elevilor cu mediul de business, crearea unei comunități de consilier vocaționali și școlari, prin care transformăm felul în care este privit rolul consilierului vocațional în România.

Descarcă prezentarea Antrenament pentru Viitor (viziune 2020-2021) și vino alături de viitorul copiilor, în prezent!

 

 

Beneficiari

Beneficiarii cărora proiectul li se adresează în mod direct sunt elevi aflați în clasele a VII-A, a VIII-a, a X-a și a XI-a.

În mod indirect, beneficiari sunt și părinții și unitățile de învățământ în care programul este prezent, prin faptul că elevul care are o direcție mai clară de viitor are mai multă încredere și motivație. De asemenea, printre beneficiari sunt și organizațiile pe care elevii le vor vizita, fizic sau virtual, și unde aceștia vor descoperi joburile prezente, care vor putea avea acces la o bază de recrutare extinsă și informată.

Opinia elevilor la finalul programului:

  • Cristina, elevă clasa a X-a, (București, proiect pilot) “Proiectul este ceva wow. Prin intermediul vizitelor am ajuns să fac lucruri la care nu aveam curaj să visez vreodată (ex: să intru într-o sală de operații). Discuțiile din cadrul acestor vizite m-au ajutat enorm să îmi dau seama dacă un job este sau nu potrivit pentru mine. Recomand tuturor elevilor care au ocazia, să se inscrie în acest proiect. E o șansă unică în viața🙂”
  • Carla, elevă în clasa a VII-a (Bucuresti): „Sunteți cei mai tari! Vă iubesc! Faceți lucruri minunate și ne ajutați să devenim niște oameni mai buni care să păstreze o țară frumoasă și unită!”
  • Bianca, elevă în clasa a X-a (Constanta): „Sunteti minunati, să o țineți tot așa continuand proiectul pentru că sunt sigură că veți ajuta mulți copii, o să-mi fie dor de voi și abia aștept să ne vedem în toamnă (ca să vă mai văd încă o dată).”
  • Maria-Karina, elevă în clasa a X-a (Cluj): „Vă mulțumesc pentru că m-ați ajutat să descopăr ceea ce mi se potrivește cel mai bine în ceea ce privește cariera!”
  • Cristian, elev în clasa a XI-a (București), “Aș vrea să vă mulțumesc și să vă felicit pentru munca depusă pentru crearea acestui proiect. Îmi imaginez ca nu a fost ușor să puneți în funcțiune un astfel de proiect. Pot spune sigur că a fost una dintre cele mai creative, interesante și folositoare experiente pe care le-am avut până acum.”

Rezultate

500+ participanți, elevi de liceu sau gimnaziu, care au beneficiat de experiența Antrenament pentru Viitor

1000+ ore de consiliere individuală atât față în față, cât și online. Tinerii au avut teme individuale, pe care le-au realizat cu susținerea părinților sau prietenilor. Am extins orientarea în carieră în mediul lor, învățând să devină autonomi.

30+ workshops de carieră – sesiuni de orientare în carieră de grup susținute atât față în față, cât și online.

50+ vizite on the job de grup – întâlnirea cu realitatea, cu specialiști din domeniu și cu mediul de lucru. Cea mai interesantă parte pentru mulți dintre participanți. Exemple organizații care s-au alăturat: Regina Maria, Bitdefender, Tribunalul București, Electronic Arts, Școala de Surzi, Ambasada Canadei, Clinica Oana Nicolau, Vivre, Oracle, Lego, TMF Group Global Business, BNR, biroul de arhitectură Unith2b, Spitalul de Urgență Militar Central etc.

Top 3 domenii de interes – medicină & wellness, IT/ Artificial intelligence & inginerie, psihologie & resurse umane. În total, în medie pe instituția de învățământ au rezultat peste 30 de domenii de interes.

Din statisticile finale ale proiectului a reieșit că fetele sunt mai interesate de antreprenoriat decât băieții, dar și că job-urile în arhitectura&design și educație&training sunt, în general, mai interesante pentru tineri decât antreprenoriatul sau agricultura.

Parteneri proiect

Alte proiecte

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter