Impreuna reusim

MERITO

Proiect RBL de Recunoaștere a Excelenței în Educație şi transformare a meseriei de profesor

MERITO

Scopul proiectului

Profesorii valoroși din România se împuținează din lipsă de recunoaștere și respect pentru munca lor. Prin Proiectul MERITO, antreprenorii din România, reuniți în Romanian Business Leaders (RBL), recunosc public și material meritele profesorilor valoroși ai României și lucrează apoi împreună ca să ducă mai departe în sistemul de educație bunele practici ale profesorilor MERITO.
Profesorii valoroși sunt baza unei educații de calitate, în care pasiunea și dăruirea sunt constante ale activității acestora. Este nevoie de contexte în care dascălii să fie apreciați, să lucreze împreună și să-și împărtășească experiența pentru învățarea altor profesori. Prin MERITO, punem în „lumina reflectoarelor” profesorii români exemplari, pe aceia cărora viitorul României nu le este indiferent. Creştem o echipă care descoperă cadre didactice cu adevărat deosebite, cărora le oferim recunoaștere, o comunitate și îi premiem într-o Gală anuală, în prima zi de RBLSummit.

LiderEchipa

http://www.merito.ro

Social media:

Info proiect

Suntem la a patra generaţie de #profesorivaloroşi #MERITO, printre care şi un educator şi un director, în premieră. Cei 12 profesori din învăţământul preuniversitar pe care îi premiem anul acesta au fost selectaţi din peste 400 de recomandări, venite din partea elevilor, părinţilor, absolvenţilor şi a comunităţilor locale, din toată ţara. Procesul de selecţie a durat aproape 1 an, selecţia finală fiind realizată de către un juriu compus din membri ai comunităţii Romanian Business Leaders,  pentru a ne asigura că cei pe care îi selectăm pun responsabilitate, profesionalism, creativitate, dar şi pasiune, har şi un pic de „magie” în munca lor. Toți acești profesori au fost documentaţi online, validaţi în comunitatea locală, iar cei selectaţi au fost intervievați de jurnaliști colaboratori. Am publicat toate poveștile documentate într-o galerie online, care păstrează emoția și mesajul profesorilor, pe www.merito.ro. Această campanie anuală, începută la RBLSummit 2015, se finalizează cu Gala MERITO, pilon al proiectului şi eveniment în cadrul căruia oferim premii (burse, trofeul şi diploma MERITO) poveștilor cu cea mai mare încărcătură de valori și care pot să transmită în lume mesajul despre profesorii care ne pot schimba viața.

Din toamna lui 2018, după MERITO SummerCamp III, am început scalarea proiectului în ţară, prin comunităţi regionale şi locale de profesori şi oameni de afaceri, împreună pentru transformarea meseriei de profesor. Pe ultima pagină a broşurii detaliem ce urmărim şi cum te poţi implica.

Pe 13 martie 2019, în închiderea primei zile a Romanian Business Leaders Summit, peste 250 de antreprenori și șefi de companii din România aplaudă la scenă deschisă 12 noi dascăli excepționali din învățământul preuniversitar. Eveniment desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, pentru al doilea an consecutiv.

Iniţiatorul şi liderul MERITO este Măriuca Talpeș (Bitdefender/Intuitext), iar din echipa de proiect fac parte Cosmin Chiriţă (Project Manager), Dragoş Neacşu (Erste Asset Management), Mădălina Marcu (ARC România), Angela Roşca (TaxHouse), Dan Berteanu (Equatorial), Aurelian Chioveanu (Geometry), Andreea Roşca (Excel Communications), Simona Baciu (Transylvania College), Ionuţ Pătrăhău şi Andrei Dudoiu (HumanFinance), Alina Pătrăhău (Asociaţia Dăruieşte Aripi), Maria Gheorghiu (Asociaţia OvidiuRo), Angela Ilaș (Intuitext) şi alţi 50+ de lideri din business care pun voluntar la dispoziţie resurse şi cunoştinţe pentru a face proiectul MERITO posibil, în peste 1000 de ore de voluntariat, până acum.

Beneficiari

Profesorii MERITO au un alt fel de a face lucrurile. Sunt oameni ca Anda Culişir, care trăieşte voluntariatul, cu convingerea că e un fel de a-ţi construi libertatea; ca Doru Căstăian, cu arta lui de a “dezbăra” elevii de etichete, stereotipii  și de “prea-îndreptăţite” opinii personale; ca Iulia Sfetcu-Măndăşescu, cu a sa ştiinţă de a le fi copiilor “bancă” de motivaţie şi de alin pentru dor. Sunt oameni ca Narcisa Moncea, care ne invită într-un sat transdisciplinar, cu încredinţarea că oamenii pot învăţa multe de la munți; ca Mariana Mera, care se simte părtaşă deopotrivă la reuşitele şi încă (ne)reuşitele piticilor ei sau ca Ana-Maria Rusu, care face terapie prin zâmbet şi prin culorile muzicii, cu convingerea ei că împreună putem fi capodopere.

Sunt oameni ca Dan Solcan, care merge la ore cu inima deschisă și se întoarce acasă cu același sentiment de bucurie. Sunt oameni ca Daniela Ceredeev, care trece notele în catalog după mult timp de observare și evaluare pentru că fiecare elev este îndreptățit să fie evaluat în momentele sale cele mai bune. Sunt oameni ca Genelia Petrescu, care inventează povești în care termenii din biologie devin personaje care vorbesc și au haz.  Sunt oameni ca Vasile Solcanu, care, în vacanță, de luni până vineri, timp de patru ore, face pregătire cu elevii de la sat care participă la concursuri de matematică. O face în timpul lui liber și fără să ia vreun ban. Sunt oameni precum Daniela Lica, profesoară din Ploiești care pregătește olimpici la informatică și care a refuzat oferte de angajare din Canada sau din mediul universitar din România. Sunt oameni ca Mariana Rusu, care își înregistrează orele, ca să le spicuiască la pensie. Sunt oameni ca Adriana Berindeie, care trece natural de la o dictare cu o fetiță din clasa I, la ecuații simple cu doi băieți din clasa a II-a și la împărțiri mai complicate cu elevii din clasa a IV-a. Toate în același timp, fără să piardă șirul.

Proiectul vizează profesorii din învăţământul preuniversitar public, fără funcţii de conducere la momentul propunerii/nominalizării – acei profesori dedicaţi, valoroşi, extraordinari, care îşi pun amprenta pozitiv asupra dezvoltării elevilor şi care au nevoie de o iniţiativă ce să îi recunoască, reunească, promoveze şi susţină. Totodată, MERITO se adresează şi îşi propune să aibă un impact asupra profesorilor la “început de drum” în Educaţie, doritori sau potenţial doritori de a deveni profesori, care au nevoie de modele, bune practici, studii de caz, mentori / tutori, inspiraţie, curaj şi imbolduri că pot reuşi “la catedră” şi că pot dărui prin această meserie, fiind pasionaţi de Educaţie şi învăţare.

În aceeaşi măsură, proiectul MERITO îşi propune să pună în lumina reflectoarelor profesorii valoroşi şi pentru cei interesaţi, implicaţi în şi influenţaţi direct de Educaţie şi/sau profesori, precum: elevi; studenţi; proaspăt absolvenţi; părinţi şi bunici de elevi; oamenii „din sistem”: cu functii de management / decizie; personal / funcţionari şi factori de decizie din Inspectorate, MENCS şi alte instituţii; sindicalişti din învăţământ; activişti în Educaţie „din afara sistemului”: membri ai societăţii civile: ONGişti, alţi sindicalişti, grupuri informale, presă/media specializată; oficiali – factori decizionali politici sau guvernamentali, implicaţi în politicile / programele de Educaţie; funcţionari / aleşi din administraţia centrala şi locală; oameni din mediul de afaceri care investesc sau sunt dispuşi să investească în Educaţie: antreprenori, consultanţi, freelanceri; oameni din mediul corporate, conectaţi cu domeniul: profesonişti în HR, L&D sau CSR – toţi aceştia fiind beneficiari direcţi sau indirecţi ai sistemului de învăţământ, îl gestionează / controlează / supraveghează / administrează şi / sau interacţionează direct sau indirect cu el sau sunt interesaţi / pasionaţi de calitatea Educaţiei şi a actului didactic, de creşterea calităţii profesorilor şi a performanţelor acestora, cât şi a generaţiilor viitoare sau de o schimbare generică în Educaţie şi în România.

Rezultate

  • 31 de profesori (din 18 județe), până în 2019, premiați cu câte 1.500 de euro și aplaudați de sute de antreprenori și oameni de afaceri din România, în 3 Gale anuale. Gala MERITO 2018 s-a desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
  • Peste 4.500 de elevi, profesori și părinți cu care profesorii MERITO interacționează, în medie, într-un an, cu mai multă încredere și cu mai mult curaj pentru că realizează, prin Proiectul MERITO, că au în ei spiritul antreprenorial de a crea valoare în educație.
  • 3 reuniuni de vară ale profesorilor, cu echipa, oameni de business şi experţi, pentru dezbateri, sesiuni de training şi scalarea proiectului, în MERITO SummerCamp.
  • apariţii media săptămânale ale profesorilor MERITO, cu articole, opinii şi bune practici.

Parteneri proiect

Vă invităm să vă alăturaţi cauzei noastre de recunoaştere a Excelenţei în Educaţie, să creştem împreună comunitatea MERITO şi să scalăm proiectul:

RolUndeCandCat timp
ComunicareEchipa de proiect20192 ore / săptămână
FundraisingEchipa de proiect20191 oră / săptămână
Sponsorcosmin.chirita@rbls.ro20191 întâlnire de conectare
Recomandă un profesorwww.proiectulmerito.ro / merito@rbls.roPână pe 15 iunie 20195 minute
Documentează un profesorÎn oraşul/regiunea în care eşti31 mai - 31 august 20194 ore
Dezvoltarea comunităţilor locale şi regionale MERITOÎn oraşul/regiunea în care eşti20192 ore / săptămână
ImplicĂ-te În proiect

Alte proiecte

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter