Realitatea bate filmul în vizitele ON THE JOB din Antrenament pentru Viitor

12 workshopuri de orientare în carieră, peste 500 de ore de consiliere individuală, multe fișe de completat, teste de aptitudini, trăsături și interese vocaționale și peste 25 de vizite ON THE JOB în diferite organizații de business și non-profit, dar și instituții de stat: cam așa arată rezumatul proiectului-pilot Antrenament pentru Viitor la care au participat cei peste 270 de elevi aleși din Colegiul Șincai, Liceul Vladimirescu și Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații, care acum sunt cu un pas mai aproape de viitor.
Un altfel de rezumat a fost făcut de Diana Costan din Liceul Tudor Vladimirescu, pentru care “proiectul este ceva wow. Prin intermediul vizitelor am ajuns să fac lucruri la care nu aveam curaj să visez vreodată (ex: să intru într-o sală de operații). De asemenea, discuțiile din cadrul acestor vizite m-au ajutat enorm să îmi dau seama dacă un job este sau nu potrivit pentru mine. Recomand tuturor elevilor care au ocazia, să se inscrie în acest proiect. E o șansă unică în viața🙂”
Sunt multe de povestit, dar ne oprim asupra vizitelor de lucru, acolo unde elevii care își aleseseră alături de consilierii vocaționali câteva direcții de viitor, au avut ocazia să ia contact direct și nefiltrat cu realitatea, cu joburile, profesioniștii și mediile de lucru, nivelându-și așteptările și concretizându-și planurile pentru viitor.
Vă spunem de pe acum că textul despre vizitele de lucru de mai jos este scris de ei cu multă emoție. Citiți-l!
Plini de entuziasm, noi, elevii participanți în proiectul Antrenament pentru Viitor ne-am explorat și în această lună diversele direcții de carieră alese. Cireșarul a venit cu 15 vizite de lucru, în care am avut oportunitatea de a discuta cu experți din domeniul educației, medicinei, biologiei, design-ului vestimentar, IT-ului și multe, multe altele.
Ce sunt, de fapt, aceste “vizite”? Nu este cea mai bună idee să definești un lucru prin ceea ce nu este, dar în acest caz… e cea mai bună variantă. Activitățile astea pe care organizatorii le-au numit “vizite” nu seamănă deloc cu prezentările plictisitoare din generală sau liceu în care ieși în fața clasei și citești de pe o foaie, întrebându-te dacă măcar profesorul mai e atent. Fiecare vizită a fost o experiență unică în felul ei, iar fiecare dintre aceste experiențe ne-a deschis noi portițe în gândire, portițe care, în general, se deschid mai târziu în viață.
Dar noi nu descopeream doar profesioniști, joburi și organizații. Ne descopeream orașul. Unii dintre noi au mers pentru prima dată cu metroul, iar cei mai mulți dintre noi am învățat să ne orientăm mai bine în oraș, utilizând Google Maps, găsind cea mai rapidă rută pentru a ajunge la vizite la timp. Nu întotdeauna am reușit 😊
La finalul fiecărei vizite, lucrurile deveneau puțin mai dificile. Toți elevii aveau de rezumat întâlnirea într-un singur cuvânt. Cum să rezumi într-un singur cuvânt, când te-a marcat întreaga experiența și ți-e greu să prioritizezi ce să verbalizezi mai întâi? Însă am dus acest task la capăt cu BRIO, de fiecare dată.
Luna iunie a început și s-a finalizat cu vizite în domeniul educației. Surprinzător, aproximativ 5% dintre noi iau în considerare o astfel de carieră. Am avut oportunitatea de a discuta cu niște oameni devotați trup și suflet profesiei lor, iar acest devotament ne-a pus pe gânduri.
Școala pentru Surzi Nr. 1 ne-a dus în Bucureștii Noi unde am cunoscut-o pe Iulia Măndășescu, profesoară pentru învățământul special, alături de care am descoperit o altă lume, în care profesorii aveau și rolul de părinți. Auzind statisticile prezentate privind calitatea vieții unei persoane cu dizabilități, mulți dintre noi au plecat cu gândul că lucrurile trebuie să se schimbe și chiar noi am putea aduce schimbarea.
La Scoala Ferdinand I am avut plăcerea de a discuta cu doamna director Violeta Dascălu, care ne-a prezentat o școala altfel și cum a reușit împreună cu echipa ei să reducă absenteismul elevilor ce proveneau din familii defavorizate. “Așteptările mele au fost foarte mici, dar după ce am ajuns acolo, am vorbit cu directoarea școlii și câțiva profesori am rămas impresionată de profesionalismul de care dau dovadă, de devotamentul lor și de iubirea infinită pe care o dau elevilor lor. A fost o experiență foarte frumoasă și o să-mi rămână în minte și în suflet toată viața. Iar cel mai mult mi-a plăcut la sfârșit când doamna directoare ne-a îmbrățișat pe toți.”- Rizea Alexandra, elevă Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații.
Am continuat vizitele cu NOD Makerspace, un loc despre care unii dintre noi nici nu se gândeau că există la noi în țară. Un fel de cuib al oamenilor creativi, unde am descoperit o mulțime de materiale utile în arhitectură în biblioteca lor, Mater. Aici am înțeles încă o dată că viața te duce acolo unde îți este locul, deși poate că tu nu te-ai fi văzut vreodată acolo.
Toate locurile în care am ajuns au avut ceva special și ne-am întâlnit cu mulți profesioniști, lideri în domeniile lor. Elevii interesați de medicină s-au întâlnit cu specialiștii de la Spitalul Ponderas (Regina Maria) și Spitalul Universitar de Urgență Carol Davila. Au avut ocazia să observe cum arată o sală de operație, în care procedura se efectua prin intermediul unor roboți de ultimă generație și să primească sfaturi entuziaste despre ce abilități sunt necesare, care sunt direcțiile din medicină care pot fi urmate și care este atitudinea potrivită pentru a fi cu adevărat în slujba oamenilor.
Și ca să vă conving că echipa Antrenament pentru Viitor nu se joacă, una dintre ultimele vizite a fost chiar la Ambasada Canadei, unde am fost onorați de prezența Excelenței Sale, Ambasadorul Canadei în România. Nu l-am salutat așa în trecere, ci am vorbit cu dumnealui și l-am putut întreba orice doream. Deși nu toți cei prezenți se gândeau la o carieră în diplomație, câțiva dintre ei și-au reconsiderat opțiunile după această experiență.
Am vrea să povestim despre toate vizitele, însă organizatorii nu vor un articol lung care să îi plictisească tocmai pe viitorii antreprenori care ne pot primi în vizite și în perioada următoare.
Acum la final, vă mai povestim doar despre vizita la Parcul Natural Văcărești, unde am avut parte de una dintre cele mai eye-opening experiențe. Biologul Vlad Cioflec ne-a prezentat Asociația, dar și parcursul său profesional plin de pasiune pentru… reptile. Am aflat despre toate dificultățile întâmpinate în drumul său și al colegilor săi de a face Delta Văcărești o zonă protejată și cum și-a dat seama că acolo e locul lui. Pe lângă toate astea, am aflat că Vlad este pasionat de fotografie, lucru care ne-a făcut să ne gândim și la posibilitatea de a îmbina direcțiile de carieră, în loc să alegem să ne dedicăm uneia singure. Am plecat de acolo cu îndemnul “Orice nedreptate vedeți în societate, luptați să o schimbați… găsiți-vă ceva pentru care să luptați.”
Mulțumim tuturor organizațiilor care ne-au primit până acum. Enumerăm, în ordinea întâmplării vizitelor de lucru: Virgin Radio, Clinica Oana Nicolau, TMF România, Oracle, Vreau să fiu Stewardesă, Tribunalul București, Amber Studio, Publicis – Leo Burnett, Sandoz, Deloitte, The Entrepreneurship Academy, Nod Makerspace, Școala pentru surzi nr. 1, Electronic Arts, Bitdefender, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, designerul vestimentar Ioana Ciolacu, Asociația Parc Natural Văcărești, Stelian Muscalu – jurnalist Digi24 (atelier educație financiară), Școala Ferdinand I, Ambasada Canadei, Spitalul Ponderas (Regina Maria), Ivan Creativ.
Semnat: Alexandra Elena Odoviciuc, elevă Colegiul Gheorghe Șincai și voluntar Antrenament pentru Viitor