IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

ScaleOut 4×10 – program de scalare organizat pentru 10 firme antreprenoriale


ScaleOut 4×10 – program de scalare organizat pentru 10 firme antreprenoriale

10 companii românești vor fi selectate în ScaleOut 4×10 – program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL). Programul este destinat antreprenorilor cu ambiții de creștere la nivel național și regional.

Suntem alături de antreprenori pe întreg procesul de creștere, de la realizarea planului de extindere, până la implementarea acestuia, cu acces la experti, antreprenori și manageri care au experiență în scalare. La finalul programului, fiecare dintre cei 10 antreprenori care se vor inscrie în ScaleOut va avea o nouă metodă de scalare națională a afacerii, rafinată alături de experți și antreprenori 

Sub umbrela ScaleOut 4×10, mentorii programului vor pune la dispoziție antreprenorilor din țară patru modele de scalare identificate în practică și testate cu succes prin programele de educație implementate în ultimii ani: Bootstrapping, Slow Scaling, Fast Scaling și Blitzscaling

Antreprenorii înscriși în program au oportunitatea să aleagă patru zone de sprijin pentru scalare din oferta propusă de ScaleOut: 

✅ Legal&Financiar

✅ Penetrarea pieței și Vânzări

✅ PR&Social Selling

✅ Finanțare

✅ Oameni și cultură de business

✅ Lecții de la manageri și antreprenori

✅ Parteneriate, comunități și network

Ce primesc antreprenorii, în mod concret, în cadrul programului ScaleOut?  

Patru sesiuni de mentorat one-to-one. Mentorul va fi selectat în funcție de trei criterii: a) pe baza compatibilității mentor – mentee, b) domeniul de activitate a antreprenorului și c) nevoia de scalare a companiei.

Două workshop-uri comune celor 10 antreprenori selectați în program, unde vor participa și alți experți pentru un schimb de experiență pe tema scalării afacerii. Timp necesar de implicare în programul ScaleOut: 4 luni. 

Bootstrapping este o strategie de creștere care prioritizează creșterea organică prin utilizarea resurselor interne ale companiei. 

În comparație cu alte metode de scalare, strategia bootstrapping este un proces de creștere mai lentă. Este încă o tactică destul de profitabilă, și în medie, în anul patru de la momentul lansării, compania deschide un al doilea magazin, un nou birou sau o filială într-o nouă regiune a țării. 

Problema cu alte metode de scalare, cum ar fi scalarea rapidă, este că antreprenorii își pierd adesea controlul pe măsură ce atrag investitori. Pe măsură ce extinderea portofoliului de clienți este autofinanțată, antreprenorii acumuleaza un câștig constant reprezentat de beneficiul păstrării controlului asupra execuției operaționale și a viziunii strategice pe măsură ce compania crește. 

Slow Scaling reprezintă o strategie similară, diferența principală fiind că firmele care aleg să se extindă în acest ritm pot accesa finanțare externă pentru a-și consolida creșterea locală și regională. 

Diferența principală este că firmele care aleg să se extindă afacerea prin această metodă de scalare pot atrage finanțare externă pentru a-și accelera creșterea. Acest lucru vine de obicei sub forma finanțării bancare, ceea ce înseamnă că firmele din această categorie au deja baze solide și folosesc finanțare externă din motive strategice, nu doar pentru creștere. Finanțarea poate veni și sub formă de capital de risc, dar numai după ce compania s-a lansat după o perioadă semnificativă de timp. În acest sens, companiile cu scalare lentă sunt în esență companii bootstrapped care întârzie finanțarea.

Fast scaling (scalarea rapidă) reprezintă un mod de creștere implementat de companiile care atrag o finanțare din partea unui fond de investiții. 

Conceptul Economiei de scară este cel mai relevant pentru companiile producție care aleg metoda Fast Scaling. Funcționează pentru antreprenori astfel încât atunci când producția generală crește, iar costul pe unitate scade. Acest lucru se datorează producției în masă, economiilor de capital și condițiilor mai bune pentru furnizori. Creșterea rapidă a operațiunilor permite antreprenorilor să implementeze acest mod de scalare, ceea ce are ca efect creșterea marjelor, permițând fondatorilor să crească și mai mult. În mediul digital, conceptul cel mai relevant pentru aceasta este efectele de rețea. Atragerea mai multor participanți pe o platformă digitală oferă mai multă valoare pentru utilizatori, ceea ce duce la un schimb de valoare mai mare și la venituri noi generate.

Blitzscaling, un mod de scalare implementat și de firmele românești, este un proces prin care o firmă crește accelerat într-o perioadă scurtă de timp.

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter