IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

4 tipuri de rezultate din dialogurile de mentorat


4 tipuri de rezultate din dialogurile de mentorat

În Antreprenoria, credem că  antreprenorii români pot deveni jucători cheie sau lideri în piețele lor! Iar mentoratul este cel mai de impact mod prin care liderii de business îi pot sprijini să ajungă acolo.

Din gestionarea a peste 200 de relații de mentorat în ultimii 6 ani și din practica personală am observat  că rezultatele unei conversații de mentorat de business pentru antreprenori sunt de următoarele feluri:

– Validări – ipoteze ale tale validate de experiențe similare ale mentorului

– Căutări – întrebari noi puse de mentor sau întrebări vechi ale tale văzute dintr-un unghi nou

– Inovări – moduri noi de a face lucrurile la care nu te gândisei (incrementale sau distruptive)

– Conectări – puneri în contact cu experți, furnizori sau potențiali clienți

Hai să vedem mecanismul prin care aceste rezultate se transformă în mini-proiecte-de-schimbare pentru mentee și care sunt beneficiile finale ale mentoratului de business pentru antreprenori?

Validări

Din moment ce ți-ai validat o ipoteză de lucru, ce faci? Pur și simplu te apuci de lucru!

Astfel, faci mai repede din ceea ce ți-ai propus. Așadar, câștigi viteză în implementare. Iar în multe piețe cu paritate competitivă viteza face diferența.

Căutari

Ca antreprenor, te gândești în fiecare zi cum să faci mai bine și cauți variante. Iar de multe ori cărările căutărilor tale sunt limitate de perspectivele tale și ale grupului tău de oameni.

Astfel, dialogurile cu mentorul  te ghidează către întrebări noi. Căutări noi. Perspective noi. Viziuni Noi.

De cele mai multe ori aceste căutari te conduc la concluzia că poți să țintești mai sus decât ți-ai propus.

Inovări

Din căutarile de mai sus se nasc viitoarele inovări. În procesul acesta de căutare (de fapt, un ping pong de întrebări și răspunsuri cu mentorul și cu tine însuți) câteodată ies inovări. Adică acele întrebări care, în cadrul dialogului de mentorat, primesc  răspunsuri  traduse prin acțiuni concrete.

Ca mentee  este important să fii atent pentru că poți să le transformi în mps-uri (mini-proiecte-de-schimbare).  Iar din aceste inovări îți dai seama că poți să faci altfel decât cum ți-ai propus.

Conectări

Pot fi conectări cerute de mentee și conectări făcute de mentor. Cele făcute de mentor pot fi să vorbești cu un expert/specialist din rețeaua lui de cunoștințe pentru a accesa un know-how specific.  Sau pot fi să discuți cu un potențial furnizor sau chiar să te introducă la un potențial client.

Acest ultim scenariu este foarte căutat de mentee (intro la un potențial client).  Trebuie să spunem că aceste conectări vin la inițiativa mentorului mai degrabă după ce a fost construită încrederea în relația cu mentee-ul.

Conectările te ajută, de fapt, să ai acces la o rețea nouă și poate mai extinsă de conexiuni de business prin care poți să faci prin parteneri ceea ce ți-ai propus sau chiar mai mult din ce ți-ai propus.

Pe scurt, rezultatele unei relații de mentorat pot fi sintetizate în:

   – faci mai repede din ceea ce ți-ai propus – câștigi viteză în operațional

   – țintești mai sus decât ți-ai propus – câștigi perspectiva think big

   – faci altfel decât ce ți-ai propus – câștigi avantaj competitiv

   – faci prin parteneri ceea ce ți-ai propus – câștigi netorking effect

Mentoria este a doua etapă în modelul de scalare al Antreprenoria. Iar KPI-ul proiectului Mentoria este numărul de mps-uri (mini-proiecte-de-schimbare) generate  în companiile mentee-lor într-o ediție.

Dacă funcționează aceste mps-uri devin Mari-Proiecte-De-Schimbare (MPS-uri)  și vor contribui la scalarea companiei mentee-ului și subsecvent la obiectivul de a deveni jucători cheie în piețele sau nișele lor – naționale, regionale sau poate chiar globale.

În Mentoria ediția 7 (2019 – 2020) ai ocazia să lucrezi simultan cu doi mentori – unul antreprenor și unul intraprenor. Mentoria are cea mai mare comunitate de mentori din România către care poți să trimiți un mentoring pitch – suntem ccca 200 de mentori.

Te invităm să faci primul pas spre mentorul tău!

Aplică pentru unul din cele 15 locuri din ediția 7, până la 24 mai, pe www.antreprenoria.ro/mentoria.

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter