IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

Antrenează ANTREPRENORUL din tine!


Antrenează ANTREPRENORUL din tine!

La Valea Stanciului, echipa Antreprenorești s-a oprit pentru tineri și tot pentru ei am gândit programul ”Antrenează ANTREPRENORUL din tine!”, program de dezvoltare a abilităților de antreprenor. 

Problemă: Ponderea tinerilor (15-34 de ani) care nu muncesc și nici nu sunt încadrați într-un program de formare (rata NEET) era în anul 2016 de 20,8%, mult peste media UE (15,6%). *[1] Mulți dintre ei aleg să plece în străinătate în posturi de muncitori necalificați.

Descriere program: Timp de 5 luni un grup de tineri din comunitate au experimentat cum este să fii antreprenor și au învățat care sunt acele exerciții care îți dezvoltă abilitățile specifice de lider în business.

Am vorbit despre valori, căci fără ele niciun antreprenor nu reușește. Am vorbit despre echipă și cum să recunoști meritele celor care își sunt alături. Am vorbit despre încredere în lipsa căreia nu poți face nici primul pas. Sesiunile i-au încurajat să își dezvolte mentalitatea de antreprenor, i-au sprijinit să își formeze convingeri sănătoase și să capete încredere în forțele propii, dar și în echipă. Tinerii au învățat ce înseamnă asumarea responsabilității și să identifice și utilizeze resursele locale.

Iar în practică, cunoștințele acumulate au fost utilizate în simularea unei afaceri alături de colegii de la MamaPan – Brutăria cu maia și Atelier de pâine cu maia unde tinerii noștri au vândut fursecul ”Oltenaș” și prăjitura ”Oltenița”. Banii obținuți în această activitate au fost reinvestiți în organizarea unei seri de film în căminul cultural din localitate, activitate primită cu entuziasm de tinerii din comunitate și a subliniat abilitatea de adaptare a Tinerilor Antreprenori din Valea Stanciului pentru a răspunde nevoilor publicului.

Tinerii au gândit proiecte ce răspund nevoilor sesizate în comunitate astfel că cele 2 proiecte conturatepentru viitor sunt și un plan pentru dezvoltarea comunității locale. Ei au schițat un atelier de reparații & reciclare pentru aparatura electro-casnică în cadrul școlii profesionale și un plan pentru continuarea activităților dedicate tinerilor din comunitate.

În paralel și în oglindă am desfășurat un parcurs similar pentru un grup de profesori dedicați elevilor din comunitate. Proiectele gândite de aceștia răspund nevoilor seizate în comunitate și își propun să apropie părinții de copii și școală prin ” Modele pentru copiii noștri”, să abordeze altfel stilul de predare prin ”Învățăm și ne distrăm” și să îi facă mai conștienți de mediul înconjurător și resursele comunității prin ”Hoinarii”. Iar promisiunea de continuitate asumată de acești profesori minunați ne bucură peste măsură.

CINE: Acest program gândit și implementat de două tinere dedicate educației, Elena- inițiator program și formator tineri în cadrul Fundației LEADERS și Alina- formator profesori  și parte din echipa RBL, a fost susținut de Fundația Romanian Business Leaders și  echipa Autonom, partenerul nostru de mobilitate, care ne ajută să ajungem negreșit în satele din România!

CÂND: februarie-iunie 2018

[1] *articol economie.hotnews.ro

 

 

 

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter