IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

ANALIZĂ ScaleOut Regiunea Nord-Est: Top 10 companii antreprenoriale din județele regiunii N-E au crescut cu 25% în anul 2022


ANALIZĂ ScaleOut Regiunea Nord-Est: Top 10 companii antreprenoriale din județele regiunii N-E au crescut cu 25% în anul 2022

• Cifra de afaceri a celor mai mari companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Est: 35.349 miliarde de lei.

• În total, 330 de companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Est au activități de export.

• 341 firme antreprenoriale din Regiunea Nord-Est au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Cifra de afaceri totală generată de cele mai mari 60 de companii din Regiunea Nord-Est (primele 10 companii din județele Suceava, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui și Botoșani) a crescut cu 25% în anul 2022 până la 35.349 miliarde de lei, față de 28.281 miliarde de lei în 2021, potrivit unei analize ScaleOut 4X10. 

ScaleOut 4X10 Suceava este un eveniment organizat Suceava în data de 6 septembrie 2023 de Romanian Business Leaders și ING Bank dedicat antreprenorilor și managerilor din Regiunea Nord-Est (Suceava, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui și Botoșani).

Programul de scalare ScaleOut 4×10, organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România, ajută companiile antreprenoriale să-și scaleze afacerea la nivel național și regional. Programul este destinat antreprenorilor cu o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro, cu ambiții de creștere la nivel național și regional. Lansarea ScaleOut 4×10 pentru Regiunea Nord-Est are loc miercuri, 6 septembrie la Suceava. Înscrierile la eveniment sunt disponibile aici.

Studiul ScaleOut 4×10 își propune să identifice cele mai mari companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Est, evoluția firmelor antreprenoriale de tip scaleup, numărul companii exportatoare județele Suceava, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui și Botoșani, plus cele mai importante domenii în care se înregistrează o intensitate mare a firmelor antreprenoriale campioane la nivel local și național. 

Județul SUCEAVA

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Suceava a crescut cu 29.5% la 3.15 miliarde de lei în anul 2022, față de nivelul de 2.46 mld. lei în 2021. 

Industria alimentară, transporturile și construcțiile sunt domeniile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Suceava). 

Dintre cele mai mari 15 de companii din județul Suceava, cinci sunt multinationale si 10 sunt antreprenoriale: Valvis Holding Distribution, Trutzi (producător de elemente din fier forjat), TehnoWorld (producător de ţeavă din polietilenă), Marelvi Impex, Eurospeed, Autotehnorom, La Cimp Com, Concret Construct, Savcom și Set-Corporation. În prezent, 61 de companii antreprenoriale din județul Suceava au înregistrat o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, potrivit studiului ScaleOut. Dezvoltarea businessului peste pragul de 10 milioane de euro cifra de afaceri în următorii ani reprezintă unul dintre cele mai importante obiectivele de creștere ale firmelor selectate în programul ScaleOut 4X10. Programul este destinat antreprenorilor cu o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro, cu ambiții de creștere la nivel național și regional.

Județul IAȘI

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Iași a crescut cu 29.6% % la 2.86 mld. lei în 2022, față de nivelul de 2.2 mld. lei în 2021. 

Construcțiile, transporturile, industria alimentară și agribusiness reprezintă domeniile din care provin cele mai mari companii antreprenoriale din județul Iași, potrivit analizei ScaleOut. 

Dintre cele mai mari 16 de companii din județul Iași, șase sunt multinationale, 10 sunt antreprenoriale și în total 108 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro. Cele mai mari firme antreprenoriale din județul Iași sunt Conex Distribution (distribuitor de piese auto), Fertil Star (produse chimice pentru agricultură), Media Rom Grup, Lincor Trans (casă de expediții specializată în transportul de marfă internațional), Build Corp (companie de construcții), Proinvest Group, Fermador, Kosarom, Fiterman Pharma și Das.

Județul VASLUI

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Vaslui a crescut cu 15.8% la 2.1 miliarde de lei în 2022, față de nivelul de 1.8 mld. lei în 2021. 

Industria alimentară, mai ales domeniul cărnii, domină ierarhia celor mai mari companii antreprenoriale din județul Vaslui. Dintre cele mai mari 11 de companii din Vaslui, 10 sunt antreprenoriale: Plantagro COM (producția şi comercializarea de material săditor, comerţ cu cereale şi plante tehnic),  Vanbet (producător de carne de pui), Safir (producător de carne de pasăre), Fabrica de Carne, Morandi, Nutriva, Vascar, Perpetuus, Class Farm  Warehouse și Kredianis. În total, doar 26 companii antreprenoriale din județul Vaslui au venituri anuale de peste 10 milioane de euro. Dezvoltarea businessului peste pragul de 10 milioane de euro cifra de afaceri reprezintă unul dintre cele mai importante obiectivele de creștere ale firmelor selectate în programul ScaleOut 4X10. 

Județul BACĂU

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Bacău a crescut cu 20.9% la 21.2 mld. lei în 2022, față de valoarea de 17.5 mld. lei înregistrată în 2021. 

Retailul de bricolaj, constructiile, agribusiness și industria alimentară sunt domeniile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Bacău. Zece dintre cele mai mari 14 companii din Bacău sunt antreprenoriale și 66 de companii create de antreprenori locali au o cifră de afaceri de cel puțin 10 milioane de euro, potrivit analizei ScaleOut. Cele mai mari companii antreprenoriale din județul Bacău sunt Dedeman, Speedition UMB, Intertranscom, Tehnostrade, Sa&Pe Construct, Agricola International, Simba Invest, Agricultorul, Licurici Impex și Moldova Farming.

Județul NEAMȚ

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Neamț a crescut cu 40% la 3.1 miliarde lei în 2022, față de nivelul de 2.2 miliarde lei în 2021. 

Domeniul transporturilor și al construcțiilor (vopseluri, echipamente electrice și servicii specializate) sunt industriile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Neamț.  Dintre cele mai mari 15 companii din județul Neamț, 10 sunt antreprenoriale și în total 41 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro. Cele mai mari companii antreprenoriale din județul Neamț sunt Autonom  Services, Kober, Dinamic 92 Distribution, Danlin XXL, Marsat, Mithras Build, Volta Grup,  ADF Prod,  Adridan și Landstar Capital.

Județul BOTOȘANI

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Botoșani a crescut cu 41.4% la 2.786  mld. lei în 2022, față de nivelul de 1969 mld. lei în 2021. 

Industria alimentară, energia, agribusiness și domeniul utilităților și al echipamentelor de automatizare, și transporturile sunt domeniile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Botoșani. 

Dintre cele mai mari 12 companii din județul Botoșani, 10 sunt antreprenoriale și în total 39 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro. Doly-com  Distributie, Elsaco Electronic, Samcom AS, Proagro, Dadycom, Electroalfa, Grupul de  distribuție – ETA, Simion Tehnoconstruct, Cornell’s Floor și Vestra Industry sunt cele mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Botoșani în funcție de cifra de afaceri înregistrată în anul 2022. 

Câte companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Est au activități export

În total, 330 de companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Est au activități de export, relevă analiza ScaleOut în care sunt luate în calcul firmele cu capital românesc cu o cifră de afaceri totală de cel puțin 2 milioane de euro. De asemenea, 341 companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Est au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro. 

Județul Suceava are 87 de companii antreprenoriale care fac export, județul Iași 88 de firme, în timp ce în Vaslui și Botoșani sunt câte 20 de companii antreprenoriale care au activități de internaționalizare (nu au fost luate în calcul companiile multinaționale). În Neamț sunt 48 de firme antreprenoriale care fac export și județul Bacău are 65 de companii locale cu activități de export și care au o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro.

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter