IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

Ce ar trebui să știe elevii de 5-10 ani, la finalul claselor „0” și I-IV? Ghiduri pentru părinţi, de la Alina Hoară, profesor MERITO


Ce ar trebui să știe elevii de 5-10 ani, la finalul claselor „0” și I-IV? Ghiduri pentru părinţi, de la Alina Hoară, profesor MERITO

Învățătoarea Alina Hoară, de la Liceul de Artă din Sibiu, profesor laureat MERITO, vine în sprijinul părinților români cu două ghiduri despre abilitățile și competențele de limba română și matematică și explorarea mediului, pe care ar trebui să le aibă copiii de 5-10 ani la finalul fiecărui an școlar din ciclul de învățământ primar.

„Toți trecem printr-o perioadă aparte a învățământului românesc. Elevii parcă sunt „home-schooled”, părinții sunt facilitatorii copiilor, iar cadrele didactice sunt îndrumătorii din spatele ecranului. Aceste ghiduri vă ajută pe voi, părinții, să vă informați despre ce ar trebui să știe copilul vostru la final de an școlar, în funcție de etapa în care se află. Materialele sunt realizate în conformitate cu programele școlare în vigoare”, precizează Alina în prefața ghidurilor.

Ghidul pentru limba română prezintă abilitățile și competențele pentru acte de vorbire (funcții ale limbii), dialog (reguli în dialogul verbal), vorbire eficientă, discurs oral, scriere funcțională și imaginative, vocabular, fonetică, ortografie, punctuație, despărțire a cuvintelor, texte literare și intuire a claselor morfologice.

Ghidul pentru matematică și explorarea mediului organizează abilitățile și competențele legat de numere, fracții, efectuarea de operații (adunare, scădere, înmulțire, împărțire) și ordinea lor, rezolvarea de probleme, orientarea spațială și localizări în spațiu, figure plane (2D) și corpuri geometrice (3D), concepte de bază (lungime, capacitate, masă, timp, bani) și unitățile lor de măsură, colectarea, citirea, înregistrarea, organizarea și reprezentarea datelor, corpul omenesc, plante și animale, universul, forțe, mișcare, transfer de energie, unde și vibrații și medii de viață.

 

DESPRE MERITO

MERITO este un proiect de transformare a meseriei de profesor, prin recredibilizarea acesteia în societate şi propagarea culturii învăţării colaborative între profesori. Credem în profesori ca agenţi de schimbare în Educaţie, care pot răspândi Educaţia de calitate pentru fiecare copil, în fiecare clasă.  De 5 ani, MERITO coagulează o comunitate naţională de profesori valoroşi, pe care îi premiază, cărora le recunoaşte public meritele în Gale anuale şi în care investeşte continuu încredere, energie şi resurse. Sprijinim profesorii să înveţe colaborativ în comunităţi locale, să devină un pol de expertiză, cu o voce publică şi să îşi răspândească bunele practici. Profesorii MERITO, activi în 10 comunităţi, sunt o sursă de inspiraţie şi bune practici pentru peste 10.000 de profesori, până în prezent, în peste 150 de intervenţii directe pe care le-au avut. MERITO este un proiect dezvoltat de lideri de business, reuniţi sub umbrela RBL, care se implică în cauza profesorilor din România, în peste 1.000 de ore de voluntariat, până acum.

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter