IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

Comunicat de presa_ Lansare proiect Re>patriot, 28 aprilie 2015


Comunicat de presa_ Lansare proiect Re>patriot, 28 aprilie 2015


Re>patriot isi propune sa atraga romanii stabiliti peste hotare pentru a investi in Romania

 

BUCURESTI, 28 aprilie 2015 – Fundatia Romanian Business Leaders, care reuneste antreprenori si lideri de business importanti din mediul privat din Romania lanseaza Re>patriot, un proiect de repatriere prin antreprenoriat a romanilor stabiliti peste hotare.

 

Studiile arata ca aproximativ o patrime din romanii plecati doresc sa investeasca intr-o afacere in Romania, in timp ce in tara este nevoie de tot mai multe business-uri antreprenoriale. Re>patriot isi propune sa sustina romanii care doresc sa revina in tara cu informatii si consiliere pentru acces rapid la oportunitatile de a face business in Romania. Demersul raspunde, in acelasi timp, nevoii Romaniei de a atrage expertiza si bune practici din tarile cu o economie de piata dezvoltata.

 

„Principalele bariere ale romanilor plecati care doresc sa investeasca in tara tin de lipsa informatiilor si teama de a nu pierde banii investiti. Ne-am propus sa ii ajutam cu informatii despre ce presupune sa deschizi  o afacere in Romania, despre procedurile legale, despre finantare, despre ocaziile de a face afaceri in diferite domenii. Pentru a incuraja sa-si depaseasca neincrederea, vom promova povesti de succes ale antreprenorilor romani”, a declarat Felix Patrascanu, membru in Consiliul Director al Fundatiei Romanian Business Leaders.

Re>patriot se adreseaza, in prima etapa, special romanilor care traiesc in Italia, Spania si Marea Britanie si vizeaza crearea unei comunitati care sa inspire si sa motiveze dar si sa consilieze pe cei care doresc sa investeasca in tara.

“Constatam ca un numar tot mai mare de romani care lucreaza in strainatate ar dori sa se intoarca acasa. Ei detin resurse in bani, cunostinte, abilitati, experienta si o mare capacitate de munca. Pana acum, banii trimisi de ei au adus o contributie importanta la cresterea Romaniei. Marea majoritate au emigrat pentru ca in tara lipseau oportunitatile si perspectivele unui viitor mai bun. Au ales sa plece intr-o lume libera, a competitiei, a coruptiei foarte scazute, a valorilor etice, au ales sa lucreze in economii functionale. Cei mai multi isi iubesc tara si e momentul sa dovedim ca ii pretuim.
Guvernul Romaniei ar trebui sa considere o prioritate nationala atragerea romanilor plecati. Acestia pot investi in economia Romaniei si vor reveni in tara aducand cu ei posibili investitori si asociatii din tarile in care traiesc.

  

Sunt convins ca transferul de know-how si infuzia de capital astfel dobandite vor reprezenta un imbold important pentru economia romaneasca”, a declarat Marius Bostan, liderul proiectului Re>patriot.

Un prim pas consta in organizareaa sapte conferinte in Italia, Spania si Marea Britanie, prin care romanii de acolo sa ia contact direct cu antreprenori de succes din Romania. La aceste evenimente vor fi promovate oportunitatile de a face business in tara si vor fi prezentate exemple de succes ale antreprenorilor care au ales sa ramana in Romania si au reusit sa construiasca business-uri sustenabile.

“Re>patriot este un proiect de suflet pentru ca stiu cum e sa fii de ambele parti. Aici e locul nostru, aici sunt oportunitatile, aici e nevoie de noi. Diaspora e cel mai de pret lucru pe care il avem in acest moment. Acesti oameni au acumulat cunostinte, au o alta perspectiva, o alta viziune, si-au schimbat mentalitatea. Oportunitatile mari pentru oamenii cu initiativa sunt aici. In Romania este spatiu de actiune, lucrurile se desfasoara inca la un nivel scazut de profesionalism si competenta, astfel ca romanii cu initiativa se pot diferentia rapid in piata. Pentru cei mai comozi, Romania insa nu este o oportunitate”, a declarat Dragos Anastasiu, membru in Consiliul Director al Fundatiei Romanian Business.

Mai multe informatii despre initiativa sunt disponibile pe www.repatriot.ro, care integreaza informatii utile despre oportunitatile de investitii si povestile de succes ale antreprenorilor romani.

 

DESPRE FUNDATIA ROMANIAN BUSINESS LEADERS

Fundatia Romanian Business Leaders (FRBL) este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit a carei misiune este constructia unei tari mai bune pentru mediul de afaceri si locuitorii ei. FRBL organizeaza anual, la mijlocul lunii februarie, RBLSummit, un eveniment de doua zile la finalul carora peste 200 de antreprenori si lideri romani din business genereaza proiecte concrete in trei arii de actiune – antreprenoriat, educatie si buna guvernare – pe care ulterior le implementeaza cu sprijinul FRBL. Detalii la www.rbls.ro.

Persoana de contact: mona.gheorghe@rbls.ro, 0729.729.217.

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter