IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

Capitalul străin în România nu este un moft


Capitalul străin în România nu este un moft

Membri Romanian Business Leaders, antreprenori români care astăzi sunt lideri pe piețele lor, au fost la începuturi angajați în companii multinaționale.

Astăzi, în România, problemele cu adevărat importante nu țin de proveniența capitalului. Esențial este ca politicile publice să stimuleze formarea capitalului românesc și să asigure un cadru transparent, stabil și predictibil, în care capitalul autohton și străin să producă valoare pentru economie și pentru români.

După 27 de ani de economie de piață în România, din care primele două decenii au fost dominate de infamul „capitalism de cumetrie” care a ținut în loc societatea și economia, astăzi, capitalul românesc este încă într-un stadiu embrionar. O arată poziția investițională internațională slabă a României, aportul modest al companiilor cu capital românesc în totalul exporturilor și numărul mic de start-up-uri cu capital românesc care reușesc să depășească venituri anuale de 1 milion de euro.

România are nevoie astăzi de obiective clare, predictibilitate, productivitate și performanță.

România trebuie să-și propună să urce 4-5 poziții în clasamentul Uniunii Europene ca total din Produsul Intern Brut (PIB). Pentru aceasta, este nevoie de cât mai mult capital străin și românesc, să ținem și să atragem oamenii talentați în țară. Suntem într-un context macroeconomic bun, de care poate beneficia întreaga societate dacă suntem înțelepți să ne suflecăm mânecile și să ne apucăm serios de treabă.

Companiile românești și multinaționale contribuie împreună pe lanțuri de valoare ale căror baze au fost puse chiar de primele investiții străine în România, după căderea comunismului.

Multinaționalele au meritul profesionalizării mediului de business din România. Mulți antreprenori și șefi de companii românești și-au început cariera în companii internaționale, unde au învățat și și-au dezvoltat abilități pe care apoi le-au transferat în propriile afaceri și în companiile cu capital românesc. Mulți dintre acești oameni fac astăzi parte din comunitatea Romanian Business Leaders.

Antreprenori sau executivi, în companii cu capital românesc sau străin, toți contribuie la PIB-ul României, toți angajează cetățeni români, toți plătesc taxe în România și toți cred că fără integritate morală nu se poate construi nimic sănătos nici în societate și nici în economie.

Și, mai mult, sunt oameni care dau mai departe din expertiza lor, stimulează tinerii să gândească antreprenorial și contribuie voluntar la formarea noilor generații de antreprenori și profesioniști români.

În 2015, după 5-10 ani de la înființare, doar 0,25% (adică unul din 400) start-up-uri cu venituri anuale de peste 1 milion de euro aveau capital pur românesc. Este deci mult mai valoros pentru economie să construiești afaceri împreună cu parteneri care vin cu experiență, competențe și capital.

Despre capitalul românesc și antreprenoriat, pe larg, la Romanian Business Leaders Summit din 2-3 martie 2017.

Despre Fundaţia Romanian Business Leaders

Fundația Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care asigură o platformă de acțiune și implicare socială pentru liderii din mediul privat.

Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii.

Proiectele Romanian Business Leaders sunt dezvoltate de membri pe bază de voluntariat și finanțate exclusiv din bani privați, prin care educăm și mentorăm antreprenorii start-up și scale-up (Programul Atelierele de Antreprenoriat și platforma de mentorat Mentoria); inspirăm tinerii să gândească antreprenorial (Conferințele Vreau să Fiu Antreprenor); repatriem diaspora prin antreprenoriat (RePatriot); revitalizăm satul românesc prin antreprenoriat (Antreprenorești – Adoptă un sat!) și susținem și recunoaștem profesorii cu vocație și gândire antreprenorială (Proiectul MERITO).

Persoană de contact: sebastian.hubati@rbls.ro, 0747.222.576.

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter