IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

PROFIL DE MEMBRU – Dana Baciu (Groupama) și lupta pentru încredere și optimism


PROFIL DE MEMBRU – Dana Baciu (Groupama) și lupta pentru încredere și optimism

DESPRE DANA BACIU

Ce îți dorești să știe despre tine colegii din RBL?

Mă bucur că fac parte și eu din această comunitate. Sunt născută în București, în zodia Taur. Sunt inginer de profesie, cu specializarea în mecanică fină și acum 22 de ani, cu foarte mult curaj, am decis să fac o mutare de impact în carieră. Am intrat într-un domeniu care era foarte puțin cunoscut în România acelor ani, în domeniul asigurărilor. De 8 ani sunt parte din echipa Groupama și am venit aici ca director pentru segmentul de clienți IMM și corporate, poziție pe care o ocup și acum. Sunt o fire conștiincioasă, loială, sensibilă și câteodată cred că prea modestă. Când mă apuc să fac un lucru, vreau să fiu în primul rând mulțumită eu de rezultat.  Îmi place să călătoresc foarte mult și să petrec timp de calitate alături de prieteni și de familie.

Ce este important pentru tine și care este contribuția pe care vrei să o aduci tu personal în lume?

Una dintre cele mai importante contribuții pe care o las în urma mea e cea legată de fata mea. Sunt mândră de modul în care împreună cu soțul meu am reușit să o educăm și să o creștem. Din fericire, acum sunt într-o ipostază nouă pentru mine, recent am devenit bunică și sper ca și din această ipostază să pot contribui la educația nepotului meu. Pe plan profesional, mă mândresc cu modul în care am reușit să construiesc relații de încredere și oneste cu colegii cu care am lucrat și lucrez în continuare și cu partenerii și clienții.

Care este cea mai importantă realizare a ta? 

Pe plan profesional, cred că trebuie să ținem cont de influența pe care o avem asupra oamenilor cu care interacționăm. Este foarte important pentru mine și cred că pot trece liniștită pe lista mea de realizări oamenii pe care am reușit să îi formez, cu care am construit și cu care am relații profesionale și prietenești foarte bune și care au reușit să evolueze în carieră așa cum și-au dorit.

Ce anume te ajută să îți menții optimismul?

Una dintre cele mai importante surse de unde îmi trag optimismul este familia și mă bucur că suntem sănătoși. În carieră, încerc să mă înconjor de oameni optimiști și când nu este posibil, încerc să îi contaminez cu optimismul meu. Când simt că trebuie să îmi încarc bateriile, încep să mă gândesc la lucruri frumoase. Îmi place mult să călătoresc și revăd imagini cu momente din excursiile foarte frumoase pe care le-am făcut și îmi fac planuri de viitor. Sper ca peste câteva luni să pot merge în noi călătorii interesante.

Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum?

Mă gândesc la perioada în care m-am format cel mai mult – când eram mică și mi se părea că greutățile vieții vin și mă copleșesc, tatăl meu mi-a spus: ”Dana, trebuie să fii o luptătoare,  pentru că atunci când te vei bucura de o victorie, o să știi că e obținută trecând prin mai multe greutăți”. De cele mai multe ori în viață am folosit acest sfat care a venit cu foarte multă dragoste din partea familiei mele.

Ce sfat i-ai da acum versiunii tale din urmă cu zece ani?

Dacă m-aș întâlni cu Dana Baciu din 2011, i-aș spune să petreacă mai mult timp cu cei dragi, pentru că sunt foarte importante aceste momente. I-aș spune să nu îi fie frică de schimbări, pentru că ele oricum vin și e bine să faci parte din ele. Și i-aș mai spune să se bucure de prezent, de lucrurile simple pe care le întâlnește, să aibă mai multă grijă de ea și să se iubească mai mult.

DESPRE GROUPAMA 

Ce face compania în care lucrezi?

Povestea Groupama a început în secolul 19, printr-un act simplu de solidaritate. Câțiva fermieri francezi și-au dat seama că numai împreună pot trece peste greutățile zilnice. Au creat fonduri mutuale locale pentru a se putea proteja de provocările cu care se confruntau din cauza vremii schimbătoare și pentru a se putea finanța la nevoie. Păstrăm cu noi valorile fondatoare, sunt în ADN-ul nostru, cu toate că acum Groupama nu este doar o firmă de asigurări agricole. Misiunea noastră este de a-i ajuta pe oameni să trăiască viața cu optimism și cu încredere și să se bucure de fiecare moment pe care îl au, pentru că știu că în spate este Groupama, care îi poate ajuta.

Care este diferențiatorul și cum anume își împlinește Groupama sensul pentru care a fost înființată?

Unul dintre factorii care ne diferențiază de competitorii noștri este modul în care am reușit să îmbinăm expertiza și standardele înalte date de scala internațională de grup cu elemente de scală locală precum proximitatea, empatia și capacitatea de a fi ancorați în realitatea din România și de a găsi soluții pentru nevoile clienților noștri de aici. Oferim încredere oamenilor și le dăm curajul să nu mai aibă limitări, ca să se poată bucura de viață.

Care este o bună practică reprezentativă pentru felul în care faceți lucrurile?

Am să dau ca exemplu un proiect de CSR, în care colegii noștri devin vocile comunităților din care fac parte. Identifică împreună cu comunitatea care sunt problemele stringente, participă la dezvoltarea unor planuri pentru a adresa aceste probleme și la implementarea acestor planuri. Este mai mult decât promovarea voluntariatului, este în același timp vorba și de conștientizarea puterii comunității.  

DANA BACIU DESPRE RBL

Cum arată pentru tine România în care nepotul tău își va dori să trăiască?

Rezum prin cinci cuvinte – respect pentru toate categoriile de vârstă care trăiesc în România, inițiativă, responsabilitate, solidaritate și bunăvoință. Așa mi-aș dori să fie România în care să trăim liniștiți și liberi.

Ce înseamnă să fii lider?

Pentru mine liderul este cel care nu trăiește în prezent, el este deja cu un pas în viitor și poate să scrie viitorul și nu doar să reacționeze la ceea ce se întâmplă. Cred că este foarte important ca noi, liderii din business, să ne implicăm în societate și să nu ne dăm bătuți. Eu sunt implicată pe problemele de sănătate în CDR (n.r. – Coaliția pentru Dezvoltarea României) și sunt parte din comunitatea franceză de afaceri din România, unde încercăm să ajutăm guvernanții și societatea cu soluții ca să ajungem la România pe care ne-o dorim pentru noi și copiii noștri.

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter