IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

RBL susține independența justiției


RBL susține independența justiției

Romanian Business Leaders (RBL) urmărește cu atenție derularea procesului legislativ de modificare a legilor justiției și își exprimă dezacordul profund cu graba și modul în care legi organice, care stau la temelia bunei funcționări a sistemului judiciar și a statului de drept, sunt votate în Parlamentul României – încălcând regulamente și proceduri parlamentare, fără dezbateri și ignorând total propunerile și avertismentele venite din partea instituțiilor statului, a asociațiilor profesionale ale magistraților, a societății civile și a partenerilor externi ai României. Legile României, nu numai cele ale justiției, trebuie tratate de parlamentari cu atenție și responsabilitate – și aprobate numai după evaluarea impactului pe care schimbările operate îl va avea asupra bunei funcționări a țării.

Ca fondatori și manageri de companii care contribuie la formarea PIB-ului României, susținem principiul constituțional al separației și echilibrului puterilor în stat. Credem că independența puterii judecătorești e singura cale către consolidarea unui ecosistem de afaceri corect, competitiv și eliberat de practici corupte. Conform unui studiu întocmit în 2016 pentru Parlamentul European, de către RAND Europe, corupția ne costă pe noi, românii, anual, 15% din ceea ce producem cu toții (PIB-ul țării), deopotrivă muncitori în fabrici și țărani, medici și ingineri, șoferi și contabili, vânzători în magazine și programatori IT, profesori și mineri. Înseamnă 25 de miliarde euro în fiecare an, adică totalul alocărilor făcute de Guvernul României, în proiectul de buget pe 2018, pentru EDUCAȚIE, SĂNĂTATE, JUSTIȚIE, TRANSPORTURI, APĂRARE, MUNCĂ ȘI PROTECȚIE SOCIALĂ la un loc.

România a progresat constant, în ultimii ani, în privința angajamentelor pe care și le-a luat, în momentul aderării la UE, cu privire la reforma judiciară și combaterea corupției. O dovedesc evaluările făcute periodic, de zece ani încoace, prin mecanismul de verificare și cooperare (MCV). În aceste condiții, concluziile ultimului raport MCV pentru România (noiembrie 2017) – care recomandă României să rămână „ferm ancorată în realizările trecutului”, să respecte independența sistemului judiciar, să continue reformele și „să evite regresul”, trebuie să ne mobilizeze ca societate civilă în apărarea câștigurilor democratice de după anii 90. Urmărim cu atenție, de asemenea, evoluțiile din țări precum Ungaria și Polonia, precum și propunerile unor țări care sunt contributori neți la bugetul UE de a condiționa alocările de fonduri europene în perioada 2020-2027 de respectarea statului de drept.

În acest context, considerăm că de deciziile luate în aceste zile de Parlamentul României depind deopotrivă păstrarea statutului atât de greu câștigat de democrație constituțională, organizată pe principiul separației și echilibrului puterilor, membră a NATO și UE, cât și prosperitatea economică a României pe termen scurt și mediu.

Suntem încrezători că, indiferent de culoarea politică, deputații și senatorii care-și exercită mandatul acum – când se împlinesc 100 de ani de la întemeierea României moderne – vor acționa cu responsabilitate, chibzuință, conform principiilor de bună guvernare – și, așa cum prevede Constituția României, doar și numai “în serviciul poporului”.

 

DESPRE RBL

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru antreprenorii și șefii de companii din mediul de business privat. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, o țară mai bună pentru români.

Antreprenorii și șefii de companii din RBL inițiază și dezvoltă, pe bază de voluntariat, proiecte finanțate exclusiv din bani privați, prin care:

  • educăm și mentorăm antreprenorii start-up și scale-up (Programul Atelierele de Antreprenoriat și platforma de mentorat Mentoria);
  • inspirăm tinerii să gândească antreprenorial (Conferințele Vreau să Fiu Antreprenor);
  • repatriem diaspora prin antreprenoriat (RePatriot);
  • revitalizăm satul românesc prin antreprenoriat (Antreprenorești – Adoptă un sat!);
  • susținem și recunoaștem profesorii cu vocație și gândire antreprenorială (Proiectul MERITO).

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter