IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

România are șansa dezvoltării accelerate cu ajutorul inteligenței artificiale


România are șansa dezvoltării accelerate cu ajutorul inteligenței artificiale

Peste 100 de experți AI din toată lumea s-au conectat cu Premierul României, cu Secretarul Adjunct NATO și cu alți decidenți din România la Masa Rotundă organizată de RePatriot pentru a ajuta dezvoltarea Cadrului Strategic pentru Inteligența Artificială.

Tehnologiile bazate pe Inteligența Artificială – IA ajută România să accelereze dezvoltarea, dovedesc azi personalități din lumea academică, cercetare, oficiali, împreună cu reprezentanți ai companiilor din RBL și jucătorii importanți din domeniul IA din toată lumea care participă la întâlnirea strategică organizată de RePatriot.

Astăzi, 14 martie 2022, la ora 17.00, a început loc Masa rotundă  “Inteligența Artificială – sursă de dezvoltare pentru România, Ediția a IV-a”,  unde cei peste 100 de participanți au continuat să identifice modul în care putem construi premisele implementării cu succes a unei Strategii de Inteligență Artificială a României, răspunzând la întrebarea “Cum facem ca lucrurile să se întâmple?”. Masa rotundă este încă în desfășurare și participanții contribuie la realizarea strategiei care să facă din țara noastră unul din liderii din domeniul IA.

Inițiativa noastră a luat startul public în 2018 la Alba Iulia la Summitul RePatriot unde mai mulți români inteligenți au spus că avem oportunitatea să inițiem un val de dezvoltare rapid cu ajutorul tehnologiei. Important este să avem un plan împreună, să acționăm și tocmai asta facem. Foarte mulți antreprenori și manageri, cercetători, profesori, manageri și experți deja lucrează în proiecte care aduc beneficii economiei românești. Credem că aplicarea tehnologiilor de Inteligență Artificială poate accelera dezvoltarea României și este un răspuns formidabil în acest context în care pandemia și agresiunea din Ucraina ne afectează.”, declară Marius Bostan, antreprenor și fondator Repatriot.

“Vă adresez acest mesaj deoarece sunt convins că pentru România și cetățenii ei, Inteligența Artificială poate fi pârghia care aduce beneficii semnificative în primul rând pentru afaceri, educație, sănătate dar și pentru o creștere economică substanțială în multe alte domenii de activitate și, pot conduce la creșterea semnificativă a calității vieții și securității cetățenilor. Țara noastră are mare nevoie de toate mințile strălucite românești de pretutindeni pentru a dezlănțui forța benefică a tehnologiilor avansate. (…)

Luăm în considerare crearea unui Comitet Național de Inteligență Artificială care să ofere leadership și să fie instrument de coordonare a eforturilor și să asigure punerea în operă a Cadrului Strategic Național pe care îl vom avea  în partea a doua a acestui an, conform planificărilor. “, a spus Nicolae Ciucă, Premierul României.

Secretarul General Adjunct NATO Mircea Geoană a spus că ideea de a găsii punți între elitele românești de acasă și cei de afară este indispensabilă pentru orice șansă de dezvoltare a României în anii care vin. “La NATO ne uităm la AI și dintr-o perspectivă de securitate a noilor tehnologii. Aceste tehnologii transformă în mod profund economia, societatea modul în care ne organizăm, comunicăm și poate modul în care facem politică. Pe de altă parte, istoric vorbind, orice nouă tehnologie a avut și o componentă de securitate și aceeași tehnologie pe mâini bune și înțelepte produce progres, inovare, transformare și o viață mai bună pentru oameni, pentru specia umană în general.”, a mai spus Mircea Geoană.

Evenimentul început astăzi este încă un pas înainte pentru punerea în practică a ideilor discutate la cea de-a treia ediție Repatriot Summit, de la Alba Iulia din octombrie 2018. Puteți urmări o parte din discuții în pagina de Facebook Repatriot, aici.

Dintre participanții la Masa Rotundă enumerăm: George Haber – Cresta Fund, Sandeep Anand – Infor, George Roth – Senior Manager Technology Partnerships and Alliances UiPath, Adriana Stan – UTCN, Mihai Lehene – Romanian United Fund, Nicoleta Pauliuc – Comisia Apărare Senat, Iulian Popescu – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizarii, Viorica Patraucean – DeepMind, EEML, Ana-Maria Stancu – Bucharest Robots, Andrei Ghenciu – University of Wisconsin Stout, Costin LIanu – USH Pro Business, Aurelian Ionescu – Repatriot AI, Eugen Popescu – Triad Insight Consulting, Gabriel Prefac – Repatriot AI, Mihai Balaita – BPCE Washington DC, Adina Magda Florea – Universitatea Politehnica din București, Sergiu Nedevschi – Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Liviu P Dinu – Universitatea București, Ana-Maria Florea – IBM, Silviu Teodoru – Oracle, Daniel Petrișor – Continental, Tudor Marchiș – RedT, Emanuel Dima – World Digital Innovation, Cercel Clementin – International Center for Diplomacy Studies ICDS Norway, Alex Serban – Atlantic Council,  Radu Molnar – Parlamentul României, Cristian Dascalu – Tech Accelerator VC, Emanuela Modoran – Smart eHub. Turcanu Eugen Daniel – S. IOR S.A., David Timiș – Generation (formerly part of McKinsey & Co.), Știrbeț Nicu – Eco-Village Valeni, Daniela Popescu – Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Costin Lianu – USH ProBussiness & Business Network Connect, Nichita Cacaraci – Vodafone Romania, Alin Ștefănescu – Universitatea din București, Dana Stan – DDS Diagnostic, Răzvan Florian – Institutul Român de Știință și Tehnologie, Dop Radu – Institutul pentru Cercetarea si Dezvoltarea Cunoașterii Umane, Sergiu Neguț – Fintech OS, Adrian Iftene – UAIC Facultatea de Informatică, Rosu Alexandru – Deus Ex Tech, Cristian Patachia Sultanoiu – Orange Romania, Bogdan Tudor – StarTech, Margareta Mucibabici (Chesaru) – UiPath, Lucian Soaita – Sensata Technologies, Stefan Baciu – SAS Romania, Dan Borbely – Tuca Zbarcea & Asociații, Matei Balaita- BPCE Washington DC, Ambasada României in SUA, Sorin Hințea – Universitatea Danubius.

Repatriot și Romanian Business Leaders caută permanent soluții pentru a face o Românie mai bună pentru românii de pretutindeni și în această misiune se încadrează și inițiativa facilitării realizării Strategiei pentru Inteligență Artificială.

***

RePatriot AI este un proiect inițiat la Summitul RePatriot de la Alba Iulia, din octombrie 2018, prin care s-a propus lansarea primei Strategii de Țară pentru Inteligența Artificială – AI. România având astfel șansa de a realiza o viziune ambițioasă la nivel de țară, urmărind cu precădere dezvoltarea și implementarea de soluții bazate pe AI. Mai multe pe repatriot.ro/inteligenta-artificiala.

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter