IDEI NOI SI PROIECTE CONCRETE PENTRU ROMANIA PERFORMANTA

Antrenament pentru Viitor, pentru prima dată în Ploiești și proximitatea rurală în parteneriat cu OMV Petrom


Antrenament pentru Viitor, pentru prima dată în Ploiești și proximitatea rurală în parteneriat cu OMV Petrom

La puțin peste 3 ani de la lansarea Antrenament pentru Viitor, programul de orientare în carieră este acum derulat la nivel gimnazial și în mediul rural.

Programul, testat deja în București, Cluj și Constanța cu peste 550 de elevi de liceu și gimnaziu, atât față în față, cât și în online, a ajuns anul acesta în zona Ploiești și proximitatea rurală, unde, în parteneriat cu OMV Petrom, 150 de elevi de gimnaziu și liceu vor beneficia de soluția complexă și integrată de orientare în carieră.

Orientarea în carieră, mai necesară decât oricând

În ultimii ani ne este din ce în ce mai clar că tinerii au nevoie mai mult decât oricând de sprijin în definirea direcțiilor de viitor. Pe de-o parte, contextul pandemic a venit la pachet cu incertitudini și cu adâncirea diferențierilor și inegalităților sociale între elevi, în special atunci când vorbim despre resursele la care aceștia au acces și sprijinul primit din partea școlii.

Pe de altă parte, consilierii școlari și diriginții – oameni care aveau resurse limitate chiar și înaintea pandemiei – simt în această perioadă că este din ce în ce mai greu să facă față tuturor schimbărilor și nevoilor elevilor pentru stabilitate și siguranță, astfel că majoritatea elevilor sunt privați chiar și de puținele ore în care își puteau explora opțiunile de carieră.

În acest context, inițiativa Antrenament pentru Viitor și-a propus să ajungă la cât mai mulți tineri, cărora să le ofere îndrumare și pe care să îi pună în contact cu interesele lor profesionale, dar și cu joburile și organizațiile prezente pe piață.

150 de elevi au început deja să își construiască planurile de viitor

Sprijinul OMV Petrom ne-a permis să putem susține 150 de elevi din 2 licee din Ploiești (Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu”, Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu”) și 3 școli gimnaziale din imediata apropiere a Rafinăriei Petrobrazi (Școlile Gimnaziale Bărcănești, Brazi și Strejnicu) pentru ca ei să-și traseze direcțiile de viitor.

Primii dintre aceștia au început deja activitățile de consiliere și orientare în carieră prin workshop-urile inițiale, care familiarizează elevii cu pașii programului și îi angrenează în exerciții de explorare și autocunoaștere.

Elevii vor beneficia apoi de workshop-uri de carieră pentru a-i ajuta să se conecteze unii la ceilalți, să descopere și să-și confrunte convingerile limitative și să dezvolte o serie de abilități utile.

Descoperirea de sine și clarificarea obiectivelor este facilitată de testele psihometrice specializate pe 3 direcții esențiale în orientarea în carieră – interese vocaționale, trăsături de personalitate și aptitudini – precum și de ședințele de consiliere individuală, în timpul cărora elevii își aleg direcțiile pe care să le exploreze pe viitor cu ajutorul consilierilor.

Scopul final al programului, creionarea planului de viitor, este întregit de întâlnirile cu specialiști din diverse domenii – partea preferată a elevilor, în care aceștia își explorează concret direcțiile de viitor și află ce au nevoie și care sunt pașii prin care își pot dezvolta cariera.

Ajută-ne să creăm un viitor mai bun!

„Îmi propun să descopăr ce meserie mi se potrivește și care m-ar face fericită. O să învăț multe informații utile pentru viitorul meu, o să cunosc mulți oameni de treabă care mă vor inspira. Îmi voi face părinții mândri când voi avea un job care mă reprezintă.”

Cuvintele de mai sus aparțin unuia dintre cei 150 de elevi care beneficiază anul acesta de programul Antrenament pentru Viitor.

Suntem bucuroși și recunoscători să îi putem sprijini, însă visul nostru e ca toți tinerii din România să poată beneficia de orientare în carieră. Pentru asta, avem nevoie în continuare de ajutorul tău.

Dacă vrei să ne susții să inspirăm mai mulți elevi și să-i ajutăm să-și facă părinții mândri, implică-te în proiect! Vino ca voluntar sau alege să susții un elev, doi, sau 10 – oricum și oricât vei putea, vei face o diferență! Află despre modalitățile de implicare și susținere printr-un e-mail la antrenamentpentruviitor@rbls.ro!

Viitorul începe AZI!

Află ce se întâmplă în comunitate

Abonează-te la newsletter